Bierproevers gecertificeerd Focus op veiligheid verslapt Heineken Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude Na bijna een jaar lang drie keer per week een half uur trainen, kon op 11 februari aan twaalf medewerkers voor het eerst het brouwerijcertificaat 'Gecertificeerd smaaktestpanellid' worden uitgereikt. De gecertificeerden: Hans Aalbers, Gertjan Kleinhout, Ter Uffink, Jetse Hiemstra, Remco van der Bent, Jean Dohmen, Rico Zandbergen, Marlies Wijckerheld Bisdom. Ontbrekend op de foto: Gert Eikelboom, Hans Kanbier, Angelique Bouws, Jeroen van Elburg. De opleiding was door de Bedrijfstechnologische Dienst en onder supervisie van Heineken Technical Services georganiseerd. De brouwerij gebruikt nu dezelfde methodiek om de sensorische kwali teit (de smaak en het aroma van het bier) te beoordelen als het smaakpanel van Corporate en andere Heineken-brouwe- rijen. Uitreiking beste proever Award 2004 aan Gertjan Kleinhout (BTD) door Hein van Dort Het smaakpanel wordt ingezet om op routinematige basis bieren te proeven. De beoordeling van de sensorische kwaliteit van het bier maakt - naast analyses uit het laboratorium - een belangrijk deel uit van de kwaliteitsborging. Marlies Wijckerheld Bisdom Hoofd Bedrijfstechnologische Dienst De doelstellingen van Verpakken Zoeterwoude voor 2005 zijn duidelijk: nummer één op het gebied van OPI worden en nummer één bij de Brewery Award. Een ander onderwerp dat hoog op de agenda van doelstellingen staat is dat het werk op de brouwe rij op een veilige manier wordt uitgevoerd. De laatste tijd is opgevallen dat de focus op veiligheid verslapt. Orde en netheid zijn nodig voor een veilige werkomgeving en het dragen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen is absoluut noodzakelijk om veilig te werken. Beide zaken laten te wensen over. Het recent gehouden PAGO-onderzoek bij Verpakken heeft aan getoond dat er sprake is van gehoorbeschadiging bij een groot deel van de medewerkers en er is zelfs sprake van gehoorverlies in de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar. Een groot deel van de collega's geeft aan regelmatig geen gehoorbescherming te dragen. Redenen zijn dat het niet lekker zit, dat niet duidelijk is waar het gedragen moet worden en dat men er niet op wordt aangesproken. Om dit onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen gaan we de komende tijd duidelijker aangeven wat de regels zijn. Dat doen we door middel van com municatie in Leven in de Brouwerij, extra borden bij de toegangen van Verpakken en strepen op de vloeren waar het verplicht is om Persoonlijke Beschermingsmiddelen te dragen. Onduidelijkheid over wat waar verplicht is, is er dan niet meer. Dit geldt ook voor externe partijen. De veiligheidsrondes en het invullen van (bijna)ongelukformulieren helpen enorm om duidelijk te krijgen waar we zaken moeten verbeteren. Ook dit zijn punten waarvoor de aandacht niet mag verslappen. Het kan niet duidelijk genoeg zijn dat veilig werken ongelukken voorkomt. Het is ieders verantwoordelijkheid en daar hebben we onlangs nog certificaten voor gehaald. Veiligheid moet dus ook op nummer één van ieders prioriteiten lijstje staan. Leidinggevenden spelen hierbij een belangrijke rol en moeten ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Maar je draagt ook zelfverantwoordelijk heid voor je veiligheid. Laat het er dus niet op aanko men datje leidinggevende je hierop aanspreekt, spreek elkaar ook aan. Zo creëren we samen een veilige werkomgeving. Vraag aandacht voor on veilige situaties, zorg voor orde en netheid en draag Persoonlijke Beschermingsmiddelen waar deze verplicht zijn. Ed van Willegen Subunitmanager Verpakken Nederland Supply

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2005 | | pagina 3