Bierproevers gecertificeerd
Focus op veiligheid verslapt
Heineken
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Na bijna een jaar lang drie keer per week een half uur trainen,
kon op 11 februari aan twaalf medewerkers voor het eerst het
brouwerijcertificaat 'Gecertificeerd smaaktestpanellid' worden
uitgereikt.
De gecertificeerden: Hans Aalbers, Gertjan Kleinhout, Ter Uffink,
Jetse Hiemstra, Remco van der Bent, Jean Dohmen, Rico Zandbergen,
Marlies Wijckerheld Bisdom. Ontbrekend op de foto: Gert Eikelboom,
Hans Kanbier, Angelique Bouws, Jeroen van Elburg.
De opleiding was door de
Bedrijfstechnologische
Dienst en onder supervisie
van Heineken Technical
Services georganiseerd. De
brouwerij gebruikt nu dezelfde
methodiek om de sensorische kwali
teit (de smaak en het aroma van het bier)
te beoordelen als het smaakpanel van
Corporate en andere Heineken-brouwe-
rijen.
Uitreiking beste proever
Award 2004 aan Gertjan
Kleinhout (BTD) door
Hein van Dort
Het smaakpanel wordt ingezet om op routinematige basis bieren
te proeven. De beoordeling van de sensorische kwaliteit van het
bier maakt - naast analyses uit het laboratorium - een belangrijk
deel uit van de kwaliteitsborging.
Marlies Wijckerheld Bisdom
Hoofd Bedrijfstechnologische Dienst
De doelstellingen van Verpakken Zoeterwoude voor 2005 zijn duidelijk: nummer één op het gebied van OPI worden en nummer
één bij de Brewery Award. Een ander onderwerp dat hoog op de agenda van doelstellingen staat is dat het werk op de brouwe
rij op een veilige manier wordt uitgevoerd. De laatste tijd is opgevallen dat de focus op veiligheid verslapt. Orde en netheid zijn
nodig voor een veilige werkomgeving en het dragen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen is absoluut noodzakelijk om veilig
te werken. Beide zaken laten te wensen over.
Het recent gehouden PAGO-onderzoek bij Verpakken heeft aan
getoond dat er sprake is van gehoorbeschadiging bij een groot
deel van de medewerkers en er is zelfs sprake van gehoorverlies
in de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar. Een groot deel van de
collega's geeft aan regelmatig geen gehoorbescherming te
dragen. Redenen zijn dat het niet lekker zit, dat niet duidelijk is
waar het gedragen moet worden en dat men er niet op wordt
aangesproken.
Om dit onderwerp opnieuw onder de aandacht te
brengen gaan we de komende tijd duidelijker aangeven
wat de regels zijn. Dat doen we door middel van com
municatie in Leven in de Brouwerij, extra borden
bij de toegangen van Verpakken en strepen op de
vloeren waar het verplicht is om Persoonlijke
Beschermingsmiddelen te dragen.
Onduidelijkheid over wat waar verplicht is,
is er dan niet meer. Dit geldt ook voor
externe partijen.
De veiligheidsrondes en het invullen
van (bijna)ongelukformulieren
helpen enorm om duidelijk te krijgen waar we zaken moeten
verbeteren. Ook dit zijn punten waarvoor de aandacht niet mag
verslappen. Het kan niet duidelijk genoeg zijn dat veilig werken
ongelukken voorkomt. Het is ieders verantwoordelijkheid en daar
hebben we onlangs nog certificaten voor gehaald.
Veiligheid moet dus ook op nummer één van ieders prioriteiten
lijstje staan. Leidinggevenden spelen hierbij een belangrijke
rol en moeten ervoor zorgen dat iedereen zich aan de
regels houdt. Maar je draagt ook zelfverantwoordelijk
heid voor je veiligheid. Laat het er dus niet op aanko
men datje leidinggevende je hierop aanspreekt,
spreek elkaar ook aan. Zo creëren we samen een
veilige werkomgeving. Vraag aandacht voor on
veilige situaties, zorg voor orde en netheid en
draag Persoonlijke Beschermingsmiddelen
waar deze verplicht zijn.
Ed van Willegen
Subunitmanager Verpakken
Nederland Supply