I
Spreken is zilver.
menu
Ondernemingsraad
Zoeterwoude
Er zijn veel manieren om een ei te pellen. Sommigen mensen tikken bescheiden
met een lepeltje, anderen snijden de kop eraf, weer anderen rammen het ei
meedogenloos op tafel. Voordatje verder leest: hoe doe jij het eigenlijk?
Maar, laten we bij het begin beginnen.
Je leest nu een column. Geen
nuances, weinig feiten, maar wel een
mening. Watje ermee moet? Gewoon,
watje altijd met een mening moet:
nagaan of je het ermee eens bent, en
zo niet, tegenspreken. Of je laat het
voor wat het is. Dat kan natuurlijk
ook.
Over een eerder stukje in dit blad:
'Wie zwijgt, stemt toe', waren
sommige brouwers ontstemd. Eén
van hen beantwoordde mijn stelling
met de spreuk: 'Spreken is zilver,
zwijgen is goud'. Net zo eenzijdig als
mijn uitspraak, maar prima om een
discussie mee op te tuigen. Daar ging
het toch om? Nou, die discussie is er
geweest. En ik moet bekennen dat ik
er veel van heb geleerd.
Eén les wil ik de lezer niet onthou
den. Ik leerde van brouwers uit ploeg
twee hoe weinig vertrouwen er is in
het blad datje nu voor je hebt. "Het
is geen blad van en door de opera
tors, het is de spreekbuis van het
management. Het is een 'mooiweer-
blaadje', bedoeld om monddood te
maken. Discussies in dit blad zijn
zinloos", aldus 'de les'.
Dus wat nu? De Bierkater op? De
wandelgangen in? Of gewoon
zwijgen? Potten en opkroppen? Aan
mijn stukje zie je welke kant ik kies. Ik
spreek nog heel even door in dit
blad. Maar beste brouwers, ik geef
toe dat ik nog maar één argument
heb. Sla hem uit mijn handen en ik
zwijg. Hier is mijn argument. Terug
naar het ei; er is nóg een manier om
een ei te pellen. Zoals een kuiken dat
doet: van binnenuit rustig tikken. Een
soort verkenning van grenzen.
Verander gewoon je perspectief. Dit
blaadje is niet vreemd, het is van
onszelf. Tikje eigen dwangbuizen van
binnenuit stuk. Groei organisch uitje
jasje. Schrijf wat je wilt schrijven en
protesteer als het niet wordt
geplaatst.
Zit ik nu alwéér onzin uit te kramen?
Spreek me dan opnieuw tegen. Tenzij
zwijgen goud is. Maar dat moet eerst
nog worden bewezen.
Piet Hagenaars
OR Zoeterwoude
Woensdag 12 januari Stamppot andijvie, rundergehaktbal met spekjes en jus
Donderdag 13 januari Ajam pedis, ketjapsaus, sambalboontjes met mie en kroepoek
Vrijdag 14 januari Lekkerbekje met rauwkost, gebakken krieltjes met ravigottesaus en cocktailsaus
Zaterdag 15 januari Biefstuk en vlaamse friet met appelmoes en frietsaus
Zondag 16 januari Kip Bonne Femme met mayonaise
Maandag 17 januari Boerenomelet, kaassaus met broccoli en aardappelkroketten
Dinsdag 18 januari Spaghetti bolognese met Italiaanse salade
Woensdag 19 januari Zeeuwse rijsttafel
Donderdag 20 januari Nasi Goreng, drumstick met atjar/kroepoek, gebakken ei en pindasaus
Vrijdag 21 januari Gebakken zalmmoot met hoilandaisesaus en spinazie gratinee met Pommes Duchesse
Zaterdag 22 januari 2 Kipspiesen, koninginnemelange met patat frites en frietsaus
Zondag 23 januari Loempia speciaal met gebakken rijst, pindasaus, atjar en kroepoek
Maandag 24 januari Spare rib met knoflooksaus, appelmoes en patat frites
Dinsdag 25 januari Italiaanse salade met macaroni bolognese