De kunst van Gericht Verbeteren (deel 3) 25-jarig jubileum Cock van der Lans Heineken Nederland Supply 5 Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude De Gericht Verbetergroep van TPM verdiept zich nog steeds in de 'verstoringen' op de multipackmachine van Colonne 51, waarover we in vorige nummers van Leven in de Brouwerij reeds hebben verteld. De Verbetergroep zit in stap 2 van de Verbetercircel. In dit nummer wil ik het eens hebben over het belang van goed communiceren. Want als slechts een klein groepje bezig is met gericht verbeteren, dan is het belangrijk dat de collega's die te maken hebben met de werkplek waar wordt verbeterd, goed op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van deze groep. Dit wordt ook wel commu niceren genoemd, waarvan bekend is dat het zelfs een vak is. De uitdaging voor alle Gericht Verbetergroepen is dat iedereen op elk moment van de dag moet kunnen zien in welke stap van de Verbetercirkel ze bezig zijn en wat daarin gebeurt. Binnen deTPM- methode is het gebruikelijk om dit middels een communicatiebord te doen. Dit lijkt misschien uit de tijd, maar het is eenvoudig, inzichtelijk en effectief. Om te zorgen dat alle nodige informatie op zo'n communicatiebord komt, is met Heineken Technical Services bepaald wat er zoal op te vinden moet zijn. Op steeds meer werkplekken in alle Heineken Brouwerijen komen we dit soort borden tegen. Inmiddels bestaan ze in Zoeterwoude voor Autonoom Onderhoud, Gericht Verbeteren en Gepland Onderhoud. Op het bord Gericht Verbeteren wordt het gehele verbeterproces getoond. Van de missie en visie van de Brouwerij - waarom doen we wat we doen - tot aan de uiteindelijke resulta ten en het borgen van hetgeen we tot nog toe hebben gedaan! Liefst nog met een resultatenrekening: wat heeft het gekost en wat heeft het opgele verd. Alle stappen van de Verbetercirkel komen hierop aan bod. Op deze manier hopen we goed inzicht te geven in de werkzaamheden van de Gericht Verbetergroepen. Aid Messemaker, TPM office Zoeterwoude Cock van der Lans, teamleider E&I/PB (V/O), vierde zijn jubileum vrijdag 17 september. Samen met zijn team en een aantal collega's van E&l Brouwen werd op deze dag gevierd dat hij exact 25 jaar geleden bij Heineken in dienst trad. Ed van Willegen reikte de gouden Heineken- speld en de envelop uit. De eerste drie dienstjaren was Cock werkzaam als elek trotechnicus op de Meet- en Regelwerkplaats. Hierna kwam hij in eenzelfde functie op de afdeling OHGV te werken. Hier is hij nooit meer weggegaan. Binnen de afdeling vervulde hij in de loop van de jaren ver schillende functies. Om het jubileum nog even informeel te vieren, ligt er voor Cock en zijn directe collega's nog een gezellig etentje in het verschiet. De collega's die dit organiseren, zullen ervoor zorgen dat dit een gedenkwaardig moment wordt. Afdeling OHGV

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2004 | | pagina 5