De kunst van
Gericht Verbeteren (deel 3)
25-jarig jubileum Cock van der Lans
Heineken
Nederland Supply
5
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
De Gericht Verbetergroep van TPM verdiept zich nog steeds in de 'verstoringen' op de
multipackmachine van Colonne 51, waarover we in vorige nummers van Leven in de
Brouwerij reeds hebben verteld. De Verbetergroep zit in stap 2 van de Verbetercircel. In
dit nummer wil ik het eens hebben over het belang van goed communiceren. Want als
slechts een klein groepje bezig is met gericht verbeteren, dan is het belangrijk dat de
collega's die te maken hebben met de werkplek waar wordt verbeterd, goed op de
hoogte worden gehouden van de activiteiten van deze groep. Dit wordt ook wel commu
niceren genoemd, waarvan bekend is dat het zelfs een vak is.
De uitdaging voor alle Gericht
Verbetergroepen is dat iedereen op
elk moment van de dag moet kunnen
zien in welke stap van de
Verbetercirkel ze bezig zijn en wat
daarin gebeurt. Binnen deTPM-
methode is het gebruikelijk om dit
middels een communicatiebord te
doen. Dit lijkt misschien uit de tijd,
maar het is eenvoudig, inzichtelijk en
effectief. Om te zorgen dat alle nodige
informatie op zo'n communicatiebord
komt, is met Heineken Technical
Services bepaald wat er zoal op te
vinden moet zijn. Op steeds meer
werkplekken in alle Heineken
Brouwerijen komen we dit soort
borden tegen. Inmiddels bestaan ze in
Zoeterwoude voor Autonoom
Onderhoud, Gericht Verbeteren en
Gepland Onderhoud.
Op het bord Gericht Verbeteren wordt
het gehele verbeterproces getoond.
Van de missie en visie van de
Brouwerij - waarom doen we wat we
doen - tot aan de uiteindelijke resulta
ten en het borgen van hetgeen we tot
nog toe hebben gedaan! Liefst nog
met een resultatenrekening: wat heeft
het gekost en wat heeft het opgele
verd. Alle stappen van de
Verbetercirkel komen hierop aan bod.
Op deze manier hopen we goed
inzicht te geven in de werkzaamheden
van de Gericht Verbetergroepen.
Aid Messemaker,
TPM office Zoeterwoude
Cock van der Lans, teamleider E&I/PB (V/O), vierde zijn
jubileum vrijdag 17 september. Samen met zijn team en
een aantal collega's van E&l Brouwen werd op deze dag
gevierd dat hij exact 25 jaar geleden bij Heineken in
dienst trad. Ed van Willegen reikte de gouden Heineken-
speld en de envelop uit.
De eerste drie dienstjaren was Cock werkzaam als elek
trotechnicus op de Meet- en Regelwerkplaats. Hierna
kwam hij in eenzelfde functie op de afdeling OHGV te werken. Hier is hij nooit
meer weggegaan. Binnen de afdeling vervulde hij in de loop van de jaren ver
schillende functies.
Om het jubileum nog even informeel te vieren, ligt er voor Cock en zijn
directe collega's nog een gezellig etentje in het verschiet. De collega's die dit
organiseren, zullen ervoor zorgen dat dit een gedenkwaardig moment wordt.
Afdeling OHGV