De kunst van Gericht
Verbeteren
Joao Jose Almeida 25 jaar in dienst
TPM office Zoeterwoude
Heineken
7
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Na de training Gericht Verbeteren werd besloten om de aanpak van de Verbetergroep op Colonne 5 in ploeg E te wijzigen.
Deze ploeg was al begonnen met een zeer moeilijke opdracht: het verminderen van korte stops. Korte stops zijn machinestops
van maximaal vijf minuten. Deze worden in een database verwerkt en doorgestuurd naar het computerprogramma MES, een
programma dat de productie ondersteunt met rapportages, automatische metingen et cetera.
Korte stops reduceren is een vak apart en
de techniek die daarvoor wordt gebruikt
is te vergelijken met de aanpak die
Sherlock Holmes toepaste bij de oplos
sing van zijn mysteries. Zij moeten eerst
goed worden begrepen en doorgrond
voordat er oplossingen voor kunnen
worden gevonden en toegepast. En dan
begint de echte uitdaging, want wie heeft
er tegenwoordig nog tijd om iets grondig
te doen. Het is daarom belangrijk dat de
opdrachtgever Tijd, Poen en Mensen
beschikbaar stelt.
De Verbetergroep, bestaande uit opera
tors, techneuten en een leidinggevende,
gaat te werk volgens het Heineken 7-
stappenmodel, gebaseerd op de verbe-
tercircel (Lidb 186).
In Stap 1 werd de probleemstelling
geformuleerd. Deze houdt in dat het
Verbeterteam tot 1 oktober de tijd heeft
om het probleem 'verstoring insert
gemist' en Vastloop' op de multipack-
machine op te lossen. Een insert is het
kartonnetje dat tussen de flessen in de
verpakking zit. Deze insert wordt in de
multipackmachine gelegd en vervoerd
naar de plaats waar deze met grote snel
heid tussen de flessen wordt ingeschoten.
Tijdens dit vervoer kan het fout gaan,
waardoor de insert in de machine valt
zodat deze vastloopt of naast de machine
valt en dus niet tussen de flessen kan
worden geplaatst.
Deze fouten mogen maximaal twee
keer per dienst voorkomen.
Na een evaluatie werd de eerste stap
succesvol afgerond. Een goed begin is
het halve werk, dus de Sherlocks van
Colonne 5 gaan gemotiveerd verder.
Momenteel werkt de Verbetergroep aan
Stap 2. In deze fase wordt het probleem
zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt onder
meer door het hele vervoerproces van
de inserts te filmen en gedetailleerde
tekeningen en grafieken hiervan te
maken. Kortom, het team is nu bezig met
het verder zoeken naar de oorzaken van
de stops. Hoe dat verdergaat, is te lezen
in de volgende Leven in de Brouwerij.
Aid M esse maker,
Op 1 augustus 1979 zette Joao Jose Almeida de eerste stappen in de botte
larij. In die tijd bestond de bezetting van de Colonne 1 uit 42 operators en
werden er 4-ploegendiensten gedraaid. Joao's eerste taken bestonden uit
het op orde houden van het krattenbestand. In de loop der jaren is er veel
veranderd. Zo werken er op de lijn momenteel slechts 16 operators.
Inmiddels vijfentwintig jaar later werden onder het genot van koffie,
thee en gebak voornamelijk de ervaringen van de eerste jaren besproken.
Na het uitreiken van de speld en het maken van de foto werden de
dagelijkse werkzaamheden weer hervat.
Boudewijn Hulsman,
teamleider Colonne 1
Ed van Willegen feliciteert Joao Jose Almeida met zijn jubileum
Nederland Supply