EQS weer LIVE Erkenning voor de brouw- en verpakkenopleidingen 8 De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouwbureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communicatie) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) tst. 7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452. Redactieadres Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E-mailadres: Leven in de Brouwerij. BrowseHuis: Heineken Nederland Organisatie - Heineken Nederland Supply - Leven in de Brouwerij. De inleverdatum Het volgende nummer van Leven in de Brouwerij verschijnt 30 juni 2004. Teksten en foto's kunnen tot en met vrijdag 18 juni worden ingeleverd. Praktijkervaring is onmisbaar in beroepsopleidin gen; met theorie alleen kom je er niet. De beroepspraktijkvorming heeft alleen zin als een leerling op het bedrijf met zoveel mogelijk aspecten in aanraking komt en daar goed wordt begeleid door een praktijkopleider. Onder de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) kunnen alleen bedrijven met een gunstige beoordeling van het landelijk orgaan beroepspraktijkvorming verzorgen. Voor de voedingsindustrie, waaron der wij vallen, is Aequor het bedrijf dat de beoordelingen verzorgt. In een reglement staat exact beschre ven aan welke eisen een erkend bedrijf moet voldoen. De regeling is een manier om de kwaliteit te garan deren. Erkenning als opleidingsbedrijf gaat volgens een procedure die beschreven is in het erkenningregle ment. De criteria hiervoor zijn vast gesteld door vertegenwoordigers van het onderwijs en het bedrijfsleven. De algemene criteria zijn: het bedrijf kan zorgdragen voor de uitvoering van het praktijkge deelte van de opleiding of een deel daarvan; het bedrijf is modern uitgerust en voldoet aan de normen van de bedrijfstak; de leerling heeft binnen de regu liere werktijd ruimte voor de opleiding; binnen het bedrijf is een praktijk opleider aangesteld; deze praktijkopleider beschikt ten minste over het diploma van de opleiding waarvoor het bedrijf erkend is of kan aantonen dat zijn denk- en werkniveau gelijkwaar dig is. Aequor heeft ons na de toetsing van het 'Erkenningsreglement Opleidingsbedrijven' de status van erkend opleidingsbedrijf ten behoeve van het Middelbaar Beroeps Onderwijs verleend. Het bijbehoren de tegeltje mogen wij voor de perio de van driejaar aan onze gevel han gen. Namens de afdeling Opleidingen, Jetse Hiemstra Afgelopen maanden is achter de (beeld)schermen hard gewerkt aan het Electronic Quality System (EQS). Zonder datje het wist zijn we in week 23 LIVE gegaan met de nieuwe geüpdate versie 6 van EQS. Nu alles goed draait, laten we je even achter de schermen kijken. Vorig jaar oktober stond in Leven in de Brouwerij een artikel over een 'zware bevalling'. Het ging in het arti kel over de overgang van EQS-5 naar EQS-6. De implementatie van versie 6 van EQS kende een aantal problemen, het programma bleek niet stabiel te draaien op de Heineken-server. Door de stuurgroep EQS is toen besloten de ontwikkelingen tijdelijk te stoppen en eerst een onderzoek te starten naar de oorzaak. In samenwerking met de manage mentsysteembeheerder van HNS, BSS (automatiseringsafdeling van Heineken) en Byelex (de leverancier van EQS) is een uitvoerig testscript opgesteld. Nadat de problemen opgelost waren, is met het testscript EQS-6 getest. De tests zijn afzonder lijk uitgevoerd door Byelex, BSS en de managementsysteembeheerders van HNS. Het eindresultaat is dat EQS-6 naar behoren draait en daarom is ook besloten om de nieuwe versie uit te rollen. Nadat de versie 3 juni was geïnstalleerd op de server van Zoeterwoude, is het testscript door de ISO-coördinatoren van de Brouwerij voor de vierde keer doorlo pen. Aangezien deze test probleem loos verliep, is direct besloten om met de nieuwe versie live te gaan. Alleen voor procedures Het live gaan geldt op dit moment alleen nog voor de procedures. In de komende maanden zal door de afde lingen de onderliggende documenten in EQS worden ingevoerd. Het betreft hier werkinstructies, opleidingsmodu les, formulieren et cetera. Wanneer deze documenten zijn ondergebracht in EQS, zal de ISO-coördinator de afdeling inlichten. Natuurlijk kunnen er nog problemen ontstaan. Om niet de helpdesk te bestoken met allerlei vragen, is met BSS afgesproken dat problemen eerst worden gemeld bij de ISO-coördinatoren en als deze er niet uitkomen, meldt de ISO-coördi- nator het probleem aan bij de help desk. Hans Aalbers, BTD De ISO-coördinatoren zijn: Brouwen Jetse Hiemstra (7016) en Kees Klaver (6407) Verpakken Robert-Jan van der Lep (8844) en Irene Lekkerkerker (6151) Technische Dienst Frans Loeber (7197) SHE Bart van Eunen (6780) en Ingrid Sentse (6663) BTD/overige Trudy Vooijs (6251) en Hans Aalbers (6152)

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2004 | | pagina 8