EQS weer LIVE
Erkenning voor de brouw- en verpakkenopleidingen
8
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk
(Bouwbureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communicatie)
tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) tst.
7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452.
Redactieadres Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou.
E-mailadres: Leven in de Brouwerij. BrowseHuis: Heineken Nederland
Organisatie - Heineken Nederland Supply - Leven in de Brouwerij.
De inleverdatum Het volgende nummer van Leven in de Brouwerij
verschijnt 30 juni 2004. Teksten en foto's kunnen tot en met vrijdag 18
juni worden ingeleverd.
Praktijkervaring is onmisbaar in beroepsopleidin
gen; met theorie alleen kom je er niet.
De beroepspraktijkvorming heeft alleen zin als
een leerling op het bedrijf met zoveel mogelijk
aspecten in aanraking komt en daar goed wordt
begeleid door een praktijkopleider.
Onder de Wet Educatie en
Beroepsonderwijs (WEB) kunnen
alleen bedrijven met een gunstige
beoordeling van het landelijk orgaan
beroepspraktijkvorming verzorgen.
Voor de voedingsindustrie, waaron
der wij vallen, is Aequor het bedrijf
dat de beoordelingen verzorgt.
In een reglement staat exact beschre
ven aan welke eisen een erkend
bedrijf moet voldoen. De regeling is
een manier om de kwaliteit te garan
deren. Erkenning als opleidingsbedrijf
gaat volgens een procedure die
beschreven is in het erkenningregle
ment. De criteria hiervoor zijn vast
gesteld door vertegenwoordigers van
het onderwijs en het bedrijfsleven.
De algemene criteria zijn:
het bedrijf kan zorgdragen voor
de uitvoering van het praktijkge
deelte van de opleiding of een
deel daarvan;
het bedrijf is modern uitgerust en
voldoet aan de normen van de
bedrijfstak;
de leerling heeft binnen de regu
liere werktijd ruimte voor de
opleiding;
binnen het bedrijf is een praktijk
opleider aangesteld;
deze praktijkopleider beschikt ten
minste over het diploma van de
opleiding waarvoor het bedrijf
erkend is of kan aantonen dat zijn
denk- en werkniveau gelijkwaar
dig is.
Aequor heeft ons na de toetsing van
het 'Erkenningsreglement
Opleidingsbedrijven' de status van
erkend opleidingsbedrijf ten behoeve
van het Middelbaar Beroeps
Onderwijs verleend. Het bijbehoren
de tegeltje mogen wij voor de perio
de van driejaar aan onze gevel han
gen.
Namens de afdeling Opleidingen,
Jetse Hiemstra
Afgelopen maanden is achter de (beeld)schermen
hard gewerkt aan het Electronic Quality System
(EQS). Zonder datje het wist zijn we in week 23
LIVE gegaan met de nieuwe geüpdate versie 6
van EQS. Nu alles goed draait, laten we je even
achter de schermen kijken.
Vorig jaar oktober stond in Leven in
de Brouwerij een artikel over een
'zware bevalling'. Het ging in het arti
kel over de overgang van EQS-5 naar
EQS-6. De implementatie van versie 6
van EQS kende een aantal problemen,
het programma bleek niet stabiel te
draaien op de Heineken-server. Door
de stuurgroep EQS is toen besloten
de ontwikkelingen tijdelijk te stoppen
en eerst een onderzoek te starten
naar de oorzaak.
In samenwerking met de manage
mentsysteembeheerder van HNS, BSS
(automatiseringsafdeling van
Heineken) en Byelex (de leverancier
van EQS) is een uitvoerig testscript
opgesteld. Nadat de problemen
opgelost waren, is met het testscript
EQS-6 getest. De tests zijn afzonder
lijk uitgevoerd door Byelex, BSS en de
managementsysteembeheerders van
HNS. Het eindresultaat is dat EQS-6
naar behoren draait en daarom is
ook besloten om de nieuwe versie uit
te rollen. Nadat de versie 3 juni was
geïnstalleerd op de server van
Zoeterwoude, is het testscript door
de ISO-coördinatoren van de
Brouwerij voor de vierde keer doorlo
pen. Aangezien deze test probleem
loos verliep, is direct besloten om
met de nieuwe versie live te gaan.
Alleen voor procedures
Het live gaan geldt op dit moment
alleen nog voor de procedures. In de
komende maanden zal door de afde
lingen de onderliggende documenten
in EQS worden ingevoerd. Het betreft
hier werkinstructies, opleidingsmodu
les, formulieren et cetera. Wanneer
deze documenten zijn ondergebracht
in EQS, zal de ISO-coördinator de
afdeling inlichten. Natuurlijk kunnen
er nog problemen ontstaan. Om niet
de helpdesk te bestoken met allerlei
vragen, is met BSS afgesproken dat
problemen eerst worden gemeld bij
de ISO-coördinatoren en als deze er
niet uitkomen, meldt de ISO-coördi-
nator het probleem aan bij de help
desk.
Hans Aalbers,
BTD
De ISO-coördinatoren zijn:
Brouwen
Jetse Hiemstra (7016) en
Kees Klaver (6407)
Verpakken
Robert-Jan van der Lep (8844) en
Irene Lekkerkerker (6151)
Technische
Dienst
Frans Loeber (7197)
SHE
Bart van Eunen (6780) en
Ingrid Sentse (6663)
BTD/overige Trudy Vooijs (6251) en
Hans Aalbers (6152)