Heineken en Knorr:
lekker eten en drinken
Afscheid Peter Bakker
If
oerenomelet
Heineken
Nederland Supply
5
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Een delegatie van Heineken is 16 april naar Knorr te Loosdrecht geweest om
te zien hoe een productiebedrijf functioneert dat al een tijdje volgens de
TPM-methodiek werkt (sinds november 2002). En op 17 mei was het de beurt
aan operators en monteurs van Knorr (Unilever) om Heineken te bezoeken.
Het doel van het bezoek was om
de Brouwerij te zien en te bekijken
wat wij al aan TPM (Total
Productive Management) hebben
gedaan. Het bezoek begon in
De Hooiberg met de Heineken-film
en rondleiding. Hierna werd de
groep bij Verpakken opgevangen
door Aid Messemaker voor een
lunch in de teamruimte van de
2/3/7. Na de lunch volgde een
presentatie van Aid over de TPM-
activiteiten op de Multipacker
(Colonne 5) en het
Palletisercentrum. Vervolgens
werd aan die werkplekken een
bezoek gebracht. Eerst werd de
draaiende Multipacker (MP) van
Colonne 3 bekeken om daarna
naar de stilstaande MP
(zal je natuurlijk altijd zien...)
van Colonne 5 te gaan.
De andere helft van de groep
bezocht het Palletisercentrum.
Op beide werkplekken werd druk
Na afloop werden de opmerkingen van
de Knorr-bezoekers besproken.
Hun bevindingen waren als volgt:
Als goed werd opgemerkt:
Enthousiasme van iedereen ten
opzichte van TPM
Schoonmaaklijsten - wat er gedaan
moet worden en gedaan is
Registratie en uitdraaien
van storingen (MES)
Goed zichtbare en duidelijke smeer-
punten (Multipacker 51)
Ter verbetering werd opgemerkt:
Veiligheid (machines, brillen,
rondslingerende spullen, elkaar aan
spreken op, uniforme aanduidingen,
et cetera)
Meer labels uitschrijven voor zaken
die niet goed zijn
Zichtbaar maken van
verbeteringen/besparingen
Geef alles een vaste
plaats terugzetten
overlegd tussen operators en
monteurs over onderhoud, veilig
heid en techniek. De mannen van
Knorr hadden als opdracht om
twee dingen te benoemen die zij
goed vonden en twee dingen die
voor verbetering vatbaar zijn.
Aan het eind van de dag werden
de opmerkingen onder het genot
van een biertje besproken in De
Hooiberg. Over de start van TPM
(de fase waarin wij nu zitten) had
de groep een stellige mening:
"Geloof erin, ga ervoor en dan
gaan zaken echt verbeteren."
En na een hele dag Heineken gin
gen de mannen van Knorr weer
huiswaarts om de ideeën die ze
hadden opgedaan, uit te werken in
hun gericht verbeterteams. Dit zal
zeker niet de laatste uitwisseling
tussen Heineken en Knorr zijn...
Francien de Jongh
Woensdag 12 mei hebben we stilgestaan bij het afscheid van Peter Bakker, die na
32 jaar bij Heineken gewerkt te hebben, gaat genieten van zijn welverdiende VUT.
Op de afscheidsreceptie in de hal van het bedrijfskantoor was het behoorlijk
gezellig. Naast collega's waren er ook enkele relaties naar het afscheid van Peter
Bakker gekomen, met wie Peter als werkvoorbereider veelvuldig contact had.
Naast het officiële gedeelte bleef er voldoende tijd over om oude anekdotes uit het
verleden op te halen. In zijn afscheidsspeech zei Peter dan ook dat hij het werken bij
Heineken als één groot feest heeft ervaren en dat de receptie daar een mooie afslui
ting van is. We wensen Peter, Antonia en dochter Mariska alle geluk en gezondheid
toe, zodat hij nog lang kan genieten van de nieuwe periode die komen gaat.
Marcel van Spaandonck
Wix voor
nrnrr?-