We moeten weer de beste worden
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw
bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communicatie)
tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) tst. 7216,
Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452.
Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E-mailadres: Leven in
de Brouwerij. De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de
Brouwerij verschijnt 19 mei 2004. Teksten en foto's kunnen tot en met
vrijdag 7 mei worden ingeleverd.
Hein begon zijn verhaal met het
maken van een vergelijking tussen de
Brouwerij en een penalty: "Als je van
tevoren denkt datje de penalty gaat
missen, dan ga je hem ook missen.
Hetzelfde geldt voor het realiseren
van verbeteringen in de Brouwerij.
Je moet er wel in geloven." Heineken
Brouwerijen voelt momenteel een
duidelijke neerwaartse druk van de
Nederlandse markt. Dit is het gevolg
van de supermarktoorlog, de horeca
die onder druk staat, de economische
situatie en de sterk stijgende kosten
structuur. Ook voor HNS zijn het moei
lijke tijden waardoor we genoodzaakt
zijn te veranderen, te verbeteren.
De hele organisatie heeft daar het
afgelopen jaar reeds de nodige ge
volgen van gevoeld en veranderingen
doorstaan.
Vaste kosten omlaag en kwaliteit
omhoog
HNS heeft een tweede grote klant;
Heineken USA. Ondanks de economi
sche en de tegenvallende resultaten
van 2003 heeft de biermarkt in
Amerika nog veel potentie. Het
marktaandeel in Noord-Oost Amerika
is - in vergelijking met andere delen
van het land - al redelijk groot. In die
andere delen van de VS zijn daarom
nog goede groeimogelijkheden, wat
voor de Brouwerij Zoeterwoude een
positieve uitwerking kan hebben.
Op kostengebied moeten we daar
voor echter een sterke verbeterslag
maken. Op dit moment heeft HNS de
hoogste vaste kosten ten opzichte
van andere (zuster)brouwerijen in
Europa. Met name in vergelijking met
Italië hebben we een zeer grote
achterstand. Deze kosten moeten
snel dalen wil Zoeterwoude, naast
een hoge kwaliteit, ook een concurre
rende prijs kunnen garanderen en zo
haar klanten tevreden houden.
Daarnaast is uit de Brewery Awards
gebleken dat onze collega brouwerij
en, uit Europa maar vooral uit Azië,
ten opzichte van Zoeterwoude sterk
zijn verbeterd. We moeten dus hard
aan de slag om weer de beste
Heineken Brouwerij van de wereld te
worden. Dat zijn we aan onze stand
en aan onze klanten in Nederland en
de VS verplicht.
Heel concreet zijn onze vier belang
rijkste doelstellingen voor de komen
de jaren:
1. Nummer 1 worden in de Heineken
Quality Award vanaf 2005.
2. Productiviteit van 14.000 hl per
FTE in 2008 2009.
3. Een gemiddelde OPI over alle lijnen
van meer dan 70% in 2006. Dit met
name te realiseren via een succesvolle
uitrol van TPM en extra aandacht
voor korte stops.
4. Flexibiliteit. Een betere afstemming
van vraag en bemanning.
Daarnaast blijft aandacht voor pro-
ductintegriteit, First-Time-Right, HON
en veiligheid de allerhoogste priori
teit hebben.
Plezier in werk
"Zoals Marc Gross heeft gezegd: "We
hebben al veel bereikt, maar we heb
ben nog een lange weg te gaan." Tot
die tijd, moeten we vooral doorgaan
met het behalen van resultaten en
ondanks de moeilijke tijden plezier in
het werk behouden", aldus
Hein van Dort.
De HNS road show kreeg in week 17 een vervolg
in de Brouwerij. Op iedere afdeling vond een
bijeenkomst plaats waarin werd teruggeblikt op
2003, maar vooral ook werd vooruitgekeken naar
de toekomst van HNS en de Brouwerij Zoeterwoude
in het bijzonder. Dinsdag 20 april kwam een aantal
afdelingen bijeen in het bedrijfsrestaurant, waar
Hein van Dort het algemene gedeelte vertelde.
Direct na zijn presentatie of later in de week
werden de specifieke onderdelen per afdeling
door de leidinggevenden behandeld.