Samen 100 jaar Heineken 8 De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) tst. 7216, Caroia Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452. Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E-mailadres: Leven in de Brouwerij. De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de Brouwerij verschijnt 7 april 2004. Teksten en foto's kunnen tot en met vrijdag 26 maart worden ingeleverd. Op de afdeling Brouwen vond begin deze maand een uniek jubileum plaats. Joop Massee, Nico van Doorn en Johan Kooiman, alle drie brouwopera- tor in ploeg 1, vierden hun jubileum en hebben met elkaar 100 jaar brouwerijervaring. Het is niet helemaal 100 jaar Heineken, want Joop en Johan begonnen hun loopbaan bij de Amstel Brouwerij in Amsterdam in 1966. In 1968 werd Amstel overgenomen door Heineken en kwamen beiden bij Heineken in dienst. De 'Amstel-brouwers' Joop Massee (I) en Johan Kooiman omarmd door 'Heineken-brouwer' Nico van Doorn, samen een sterke, solide combi natie met een unieke ervaring, die uitstekende kwaliteitsbieren maken. Joop Massee begon 37,5 jaar geleden op 31 augustus 1966 en vervulde ver schillende functies in de gist-, lager- en helderbierkelders in Amsterdam. Dini Bouwmeester blikte kort terug op de loopbaan van Joop. "Joop is gestart als sloeper, een functie die de meeste aanwezigen hier niet meer kennen en die dat werk ook nooit hebben hoeven doen. Daarna slanger en bierversnij- der. Dat is een functie waar nu nog steeds behoefte aan is. Het werk in de oude brouwerij, met al zijn verschillen de grote en kleine tanks en donkere gangen in de kelders in Amsterdam, is vast niet altijd makkelijk geweest. Het mooie blonde golvende haar van Joop werd tenminste in een aantal jaren veel dunner en is daarna nog verder verminderd." In 1982 ging Joop van de Mauritskade rechtstreeks naar de Heineken Brouwerij in Zoeter- woude. Een wereld van verschil. In Zoeterwoude was hij werkzaam als operator in de helderbierkelder en later als brouwoperator. Nico van Doorn startte op 1 maart 1979 bij Heineken in Zoeterwoude. Nico begon begon 25 jaar geleden als kwaliteitscontroleur bij de Kwaliteitsdienst en kent uit die tijd niet alleen de brouwafdeling, maar heeft ook vele uren bij Verpakken doorgebracht, bijvoorbeeld voor het controleren en testen van verpak kingsmaterialen. Nico wilde echter directer bij de productie betrokken zijn en ging daarna dan ook als brouwoperator werken. Johan Kooiman is 5 oktober 1966 bij Amstel gestart en vierde dus ook zijn 37,5-jarig jubileum. Johan begon als laborant bij de Proefziederij en werd later als proefzieder benoemd. Kenners onder u weten dat de ziederij tegen woordig Brouwhuis wordt genoemd. Johan vertelde ons dat hij in deze jaren het vak heeft geleerd en vooral zijn eeuwige liefde voor Amstel bier heeft opgedaan. Hij besteedt nog altijd extra zorg aan het brouwen en vergisten van Amstel bier, zoals Joop dat aan de filtra tie en kwaliteitscontrolekant doet. Johan is in 1982 overgeplaatst naar Heineken in Amsterdam. Een cultuur shock die zich herhaalde in 1988 toen hij in Zoeterwoude kwam werken. Een volledig geautomatiseerde brouwerij, alles in RVS in plaats van koper, geslo ten systemen, niet meer goed zichtbaar wat er gebeurde, aansturing via de computers, maar ook veel minder handwerk, bovengrondse kelders, min der trappen, minder slangen et cetera. Dini Bouwmeester, productiemanager Brouwen Joop Massee ontvangt de speld van Dini Bouwmeester Johan Kooiman en Dini Bouwmeester

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2004 | | pagina 8