Samen 100 jaar Heineken
8
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw
bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication
Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken)
tst. 7216, Caroia Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452.
Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E-mailadres: Leven in
de Brouwerij. De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de
Brouwerij verschijnt 7 april 2004. Teksten en foto's kunnen tot en met
vrijdag 26 maart worden ingeleverd.
Op de afdeling Brouwen vond begin deze maand
een uniek jubileum plaats. Joop Massee, Nico van
Doorn en Johan Kooiman, alle drie brouwopera-
tor in ploeg 1, vierden hun jubileum en hebben
met elkaar 100 jaar brouwerijervaring. Het is niet
helemaal 100 jaar Heineken, want Joop en Johan
begonnen hun loopbaan bij de Amstel Brouwerij
in Amsterdam in 1966. In 1968 werd Amstel
overgenomen door Heineken en kwamen beiden
bij Heineken in dienst.
De 'Amstel-brouwers'
Joop Massee (I) en
Johan Kooiman omarmd
door 'Heineken-brouwer'
Nico van Doorn, samen
een sterke, solide combi
natie met een unieke
ervaring, die uitstekende
kwaliteitsbieren maken.
Joop Massee begon 37,5 jaar geleden
op 31 augustus 1966 en vervulde ver
schillende functies in de gist-, lager-
en helderbierkelders in Amsterdam.
Dini Bouwmeester blikte kort terug op
de loopbaan van Joop. "Joop is gestart
als sloeper, een functie die de meeste
aanwezigen hier niet meer kennen en
die dat werk ook nooit hebben hoeven
doen. Daarna slanger en bierversnij-
der. Dat is een functie waar nu nog
steeds behoefte aan is. Het werk in de
oude brouwerij, met al zijn verschillen
de grote en kleine tanks en donkere
gangen in de kelders in Amsterdam,
is vast niet altijd makkelijk geweest.
Het mooie blonde golvende haar van
Joop werd tenminste in een aantal
jaren veel dunner en is daarna nog
verder verminderd." In 1982 ging
Joop van de Mauritskade rechtstreeks
naar de Heineken Brouwerij in Zoeter-
woude. Een wereld van verschil. In
Zoeterwoude was hij werkzaam als
operator in de helderbierkelder en
later als brouwoperator.
Nico van Doorn startte op 1 maart
1979 bij Heineken in Zoeterwoude.
Nico begon begon 25 jaar geleden als
kwaliteitscontroleur bij de
Kwaliteitsdienst en kent uit die tijd
niet alleen de brouwafdeling, maar
heeft ook vele uren bij Verpakken
doorgebracht, bijvoorbeeld voor het
controleren en testen van verpak
kingsmaterialen. Nico wilde echter
directer bij de productie betrokken
zijn en ging daarna dan ook als
brouwoperator werken.
Johan Kooiman is 5 oktober 1966 bij
Amstel gestart en vierde dus ook zijn
37,5-jarig jubileum. Johan begon als
laborant bij de Proefziederij en werd
later als proefzieder benoemd. Kenners
onder u weten dat de ziederij tegen
woordig Brouwhuis wordt genoemd.
Johan vertelde ons dat hij in deze jaren
het vak heeft geleerd en vooral zijn
eeuwige liefde voor Amstel bier heeft
opgedaan. Hij besteedt nog altijd extra
zorg aan het brouwen en vergisten van
Amstel bier, zoals Joop dat aan de filtra
tie en kwaliteitscontrolekant doet.
Johan is in 1982 overgeplaatst naar
Heineken in Amsterdam. Een cultuur
shock die zich herhaalde in 1988 toen
hij in Zoeterwoude kwam werken. Een
volledig geautomatiseerde brouwerij,
alles in RVS in plaats van koper, geslo
ten systemen, niet meer goed zichtbaar
wat er gebeurde, aansturing via de
computers, maar ook veel minder
handwerk, bovengrondse kelders, min
der trappen, minder slangen et cetera.
Dini Bouwmeester,
productiemanager Brouwen
Joop Massee ontvangt de speld van
Dini Bouwmeester
Johan Kooiman en Dini Bouwmeester