Verpakken pakt het anders aan
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw
bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication
Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken)
tst. 7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452.
Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E-mailadres: Leven in
de Brouwerij. De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de
Brouwerij verschijnt 25 februari 2004. Teksten en foto's kunnen tot en
met vrijdag 13 februari worden ingeleverd.
De medewerkers van Verpakken op Colonne 1
werken niet meer volgens het vijfploegensys-
teem, maar met een geheel nieuw rooster en in
nieuwe teams. De dalende trend in de afzet op
de binnenlandse biermarkt dwong Verpakken te
zoeken naar een flexibele oplossing voor de klas
sieke vierploegendienst.
is teamdagen werd veel met elkaar gesprol
De werkgroep, waarin de OR en een
delegatie van Verpakken zitting had
den, moest bij deze pilot op
Colonne 1 uitgaan van gemiddeld
144 uur productietijd per week en
rekening houden met de vraag vanuit
de markt (die seizoensgebonden is)
en de beschikbaarheid van het perso
neel (dat vakantie of verlof kan opne
men). Uiteraard moet er met zo'n
nieuw rooster ook rekening worden
gehouden met de arbeidstijdenwet,
sociale aanvaardbaarheid en de pro
ductieopdracht.
De oplossing
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar
het is gelukt! In het nieuwe rooster
wordt per week gemiddeld 144 uur
productie gedraaid op Colonne 1,
met negen nieuwe teams. De ene lijn
draait 136 uur in het voor- en nasei
zoen en in het zomerseizoen 152 uur.
De rest van de tijd wordt voor onder
houd gebruikt. De andere lijn draait
168 uur met zoals gewoonlijk één
onderhoudsdag. De lijnen wisselen dit
af, waardoor alle teams op beide
colonnes werken. In het nieuwe roos
ter wordt gewerkt met vier 'seizoe
nen': voorjaar, najaar, zomer en de
zomervakantieperiode van negen
weken. In principe geldt dat in het
voor- en najaar minder orders bin
nenkomen dan in de zomer. Daarom
wordt in het voor- en najaar gemid
deld minder uren per week gewerkt.
Die uren kunnen in de zomerperiode
weer worden ingehaald wanneer dat
nodig is. We noemen dat flexuren. De
medewerkers krijgen minimaal twee
weken van tevoren te horen op welke
dagen ze deze diensten moeten wer
ken. Om de vakanties en verlofdagen
op te vangen wordt in de zomerva
kantieperiode één team over de ove
rige acht teams verdeeld, zodat de
teammedewerkers vrije dagen kun
nen opnemen. Iedere operator heeft
tevens zes zogenaamde rugzakda-
gen, die over het jaar heen individu
eel kunnen worden ingezet.
medewerkers in vaste dienst te kun
nen behouden. De operators van
Colonne 1 zien ook de noodzaak in
van een ander, flexibel rooster en de
daaruit voortvloeiende herverdeling
van de teams. Uiteindelijk zijn zij
degenen die ermee moeten werken,
wat tot nu toe goed gaat. Bij de tot
standkoming van deze oplossing heb
ben ze regelmatig hun mening kun
nen geven en er is zoveel mogelijk
rekening gehouden met de 'voors' en
'tegens' die zij aandroegen. De uitein
delijke beslissing is door Heineken
genomen. Om alle medewerkers aan
hun nieuwe team te laten wennen zijn
twee teamdagen georganiseerd.
Tijdens deze dagen hebben de mede
werkers met elkaar kennisgemaakt en
de praktische informatie en taakver
delingen zijn uitvoerig aan de orde
gekomen. Het komende jaar zullen op
afgesproken momenten evaluaties
met medewerkers, de werkgroep, de
OR en de bonden worden gehouden.
Noodzaak
Helaas hebben we wel afscheid moe
ten nemen van twintig medewerkers
die een tijdelijk contract hadden. Met
dit nieuwe rooster hopen we de
Buud de Best,
teamleider dagdienst Colonne 1