Leerzame Packaging workshop
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw- Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E mailadres: Leven in
bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication de Brouwerij De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de
Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) Brouwerij verschijnt 17 december 2003. Teksten en foto's kunnen tot en
tst. 7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452 met vrijdag 5 december 2003 worden ingeleverd.
Van 12 tot en met 21 november vond in
Zoeterwoude een Packaging workshop plaats die
in opdracht van de Heineken University door HTS
was georganiseerd. Negentien deelnemers uit
verschillende landen namen deel aan deze cur
sus. Onder hen waren Vincent Schakel, rayonma
nager ad interim bij Verpakken in Zoeterwoude
en Ad Versluis, installatiebeheerder bij Verpakken
(cluster Export) in Den Bosch.
De hele groep cursisten
de cursus, werd een kennistest afge
nomen waarin het geleerde werd
getoetst. Alle deelnemers gingen uit
eindelijk naar huis met een certifi
caat.
Vincent en Ad kijken terug op een
leerzame cursus: "In één woord fan
tastisch! Het was inhoudelijk erg con
creet en toepasbaar. Daarnaast heb
ben we een heel gezellige tijd met
elkaar doorgebracht waarin ook
gelegenheid was voor andere dingen
dan werk. We hebben bijvoorbeeld
met zijn allen naar de voetbalwed
strijd Nederland - Schotland gekeken.
Ook hebben we tijdens de culturele
middag kennis met ieders achter
grond gemaakt, ledereen had iets te
eten ofte drinken meegenomen uit
het land waar hij vandaan kwam. Wij
als Nederlanders hadden pepernoten
en beschuit met muisjes meegeno
men, een cursist uit Rusland bracht
wodka mee, uit Frankrijk kregen we
kaas en champagne, uit Nigeria ver
schillende soorten noten en uit
Griekenland het drankje ouzo. Dat
was ook een erg leuke afsluiting van
één van de leerzame dagen."
Tijdens deze cursus kwamen alle
actuele aspecten die met Verpakken
te maken hebben aan bod, waarvan
TPM (Total Productive Management)
de grootste was. Uiteraard stond er
ook een rondleiding op de Brouwerij
in Zoeterwoude op het programma.
Onder leiding van Jetse Hiemstra
bezochten de cursisten de afdeling
Brouwen en Verpakken. De theorie
die in het eerste gedeelte van de cur
sus door middel van presentaties aan
bod was gekomen, kon direct in prak
tijk op de Brouwerij worden bekeken.
De Brouwerij in Den Bosch, de glasfa
briek Heye Glas en Vrumona kregen
ook een bezoek. Het bezoek aan
Vrumona kreeg nog een staartje: dit
bezoek liep uit waardoor de bus
chauffeur zonder de cursisten ver
trok. Met de trein en de bus is de
groep uiteindelijk veilig in Alphen aan
den Rijn teruggekomen, waar ze
gedurende de cursus overnachtten.
Ervaringen delen
De cursus was onder meer bedoeld
om veel met elkaar te praten en
ervaringen te delen.
"Omdat alle Heineken
Brouwerijen wereldwijd
volgens het TPM-princi-
pe gaan werken, werd
daarover tijdens de cur
sus veel gesproken",
vertellen Ad en Vincent.
"Het was mede daar
door een enorm leerza
me en interessante cur
sus. De sfeer in de
groep was ook erg
goed waardoor het
heel laagdrempelig was
om met elkaar ervarin
gen uit te wisselen en
een netwerk voor de
toekomst op te bou
wen." Als afsluiting van