Leerzame Packaging workshop De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk (Bouw- Het redactieadres: Renske de Laat, BK 2.15, Z/Wou. E mailadres: Leven in bureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication de Brouwerij De inleverdatum: Het volgende nummer van Leven in de Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken) Brouwerij verschijnt 17 december 2003. Teksten en foto's kunnen tot en tst. 7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf/BTD-UC) tst. 7221/6452 met vrijdag 5 december 2003 worden ingeleverd. Van 12 tot en met 21 november vond in Zoeterwoude een Packaging workshop plaats die in opdracht van de Heineken University door HTS was georganiseerd. Negentien deelnemers uit verschillende landen namen deel aan deze cur sus. Onder hen waren Vincent Schakel, rayonma nager ad interim bij Verpakken in Zoeterwoude en Ad Versluis, installatiebeheerder bij Verpakken (cluster Export) in Den Bosch. De hele groep cursisten de cursus, werd een kennistest afge nomen waarin het geleerde werd getoetst. Alle deelnemers gingen uit eindelijk naar huis met een certifi caat. Vincent en Ad kijken terug op een leerzame cursus: "In één woord fan tastisch! Het was inhoudelijk erg con creet en toepasbaar. Daarnaast heb ben we een heel gezellige tijd met elkaar doorgebracht waarin ook gelegenheid was voor andere dingen dan werk. We hebben bijvoorbeeld met zijn allen naar de voetbalwed strijd Nederland - Schotland gekeken. Ook hebben we tijdens de culturele middag kennis met ieders achter grond gemaakt, ledereen had iets te eten ofte drinken meegenomen uit het land waar hij vandaan kwam. Wij als Nederlanders hadden pepernoten en beschuit met muisjes meegeno men, een cursist uit Rusland bracht wodka mee, uit Frankrijk kregen we kaas en champagne, uit Nigeria ver schillende soorten noten en uit Griekenland het drankje ouzo. Dat was ook een erg leuke afsluiting van één van de leerzame dagen." Tijdens deze cursus kwamen alle actuele aspecten die met Verpakken te maken hebben aan bod, waarvan TPM (Total Productive Management) de grootste was. Uiteraard stond er ook een rondleiding op de Brouwerij in Zoeterwoude op het programma. Onder leiding van Jetse Hiemstra bezochten de cursisten de afdeling Brouwen en Verpakken. De theorie die in het eerste gedeelte van de cur sus door middel van presentaties aan bod was gekomen, kon direct in prak tijk op de Brouwerij worden bekeken. De Brouwerij in Den Bosch, de glasfa briek Heye Glas en Vrumona kregen ook een bezoek. Het bezoek aan Vrumona kreeg nog een staartje: dit bezoek liep uit waardoor de bus chauffeur zonder de cursisten ver trok. Met de trein en de bus is de groep uiteindelijk veilig in Alphen aan den Rijn teruggekomen, waar ze gedurende de cursus overnachtten. Ervaringen delen De cursus was onder meer bedoeld om veel met elkaar te praten en ervaringen te delen. "Omdat alle Heineken Brouwerijen wereldwijd volgens het TPM-princi- pe gaan werken, werd daarover tijdens de cur sus veel gesproken", vertellen Ad en Vincent. "Het was mede daar door een enorm leerza me en interessante cur sus. De sfeer in de groep was ook erg goed waardoor het heel laagdrempelig was om met elkaar ervarin gen uit te wisselen en een netwerk voor de toekomst op te bou wen." Als afsluiting van

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2003 | | pagina 8