Trainingsdag voor alle Brouwen medewerkers Bierproevers gezocht! 4 Voor alle medewerkers van de subunit Brouwen wordt een trainingsdag ISO, Milieu en HACCP georganiseerd. Aan het einde van deze trainings dag wordt ook aandacht aan ons Elektronisch Kwaliteit Systeem (EQS) besteed. De nadruk bij deze training ligt echter op HACCP. Wat is HACCP eigenlijk? Deze afkorting staat voor Hazard Analyses Critical Control Point. Een Hazard is een gevaar dat in een pro duct aanwezig zou kunnen zijn, bijvoor beeld een besmettingsbron of vervui ling. De A,C,C en P staan voor de analy se van kritieke punten en de controle daarop. Na een stukje theorie (zie foto 1) wordt er tijdens de trainingsdag in kleine groepjes (zie foto 2) verder gewerkt. Er wordt een proces, bijvoorbeeld brou wen, geanalyseerd. Van elke stap, waar onder klaren en koken, worden de mogelijke risico's benoemd. Vervolgens worden de maatregelen die je kunt nemen tegen die risico's benoemd en wordt ervoor gezorgd dat het proces met controlemomenten wordt uitge voerd. Het geheel resulteert in een risicoanalyse, die op speciaal hiervoor ontwikkelde formulieren wordt ingevuld. Als HACCP-gecertificeerd bedrijf moe ten wij blijven aantonen dat er op elke processtap een risicoanalyse heeft plaatsgevonden. Op elke werkplek is het Elektronisch Kwaliteit Systeem (EQS) als tegel binnen Lotus Notes beschikbaar. Onze managementsys teembeheerder, Hans Aalbers, geeft tijdens zijn presentatie (zie foto 3) onder meer aan waar de procedures en de risicoanalyses in het EQS zijn vast gelegd. Namens Brouwen, Jetse Hiemstra De smaak en aroma van bier zijn een van de belangrijkste kwaliteitsparameters. De smaak wordt echter door een paar honderd componen ten bepaald en is te complex om met een analy seapparaat te vangen. Vandaar dat in deze moderne tijd de neus en mond nog steeds de beste methode zijn om de zogenoemde sensori sche kwaliteit van het bier te beoordelen. Vanaf 1 januari wordt daarom het bierproefpanel in de Brouwerij opnieuw opgezet en verder geprofes sionaliseerd om aan de hoge kwali teitseisen te kunnen voldoen. We zoe ken daarvoor enthousiaste, gemoti veerde mensen die twee keer per week een half uur beschikbaar kun nen zijn om bier te komen proeven en beoordelen. Training Alvorens plaats te kunnen nemen in het smaakpanel, vindt er een uitge breide training plaats. Deze training gaat 1 januari van start. Gedurende zes maanden wordt twee keer per week op dinsdag en donderdag een smaaktraining gehouden. Deze vindt plaats tussen 11.00-13.00 uur. Proevers die deze training en test met succes doorstaan, worden lid van het Brouwerij-smaakpanel wat een uur per week aan tijd vergt. Interesse? Interesse om panellid te worden? Geef je dan uiterlijk 18 december op bij Rico Zandbergen (tst. 6806). Overleg wel eerst even met je leiding gevende.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2003 | | pagina 4