Onderhoudsgroep Brouwen wtb en HON
"Wij waren al HON"
HON-actie: 'schoon de zomer in'
Heineken
Nederland Supply
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Bij de Onderhoudsgroep Brouwen is het vanzelfspre
kend dat de HON-toets inmiddels een geïntegreerd
onderdeel is van de VGWM-ronde, die door de sterpunt-
houder VGWM (Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en
Milieu) eenmaal per maand wordt gemaakt.
De sterpunthouders VGWM hebben een
belangrijke taak in de bewustwording rond
om VGWM en HON. De sterpunthouder van de
Werkplaats Onderhoudsgroep Brouwen
maakt de monteurs bewust van hun rol als
het gaat om HON. Dit kan door samen, ster
punthouder en monteur, rondes te lopen
langs de aandachtsgebieden en te laten zien
wat wel HON is en wat niet. In de Werkplaats
zijn reeds goede ervaringen opgedaan met
het opruimen en schoonmaken aan het einde
van de werkweek. Daarnaast is het natuurlijk
belangrijk dat iedereen zijn of haar verant
woordelijkheid neemt en elkaar aanspreekt
op niet-HON-zaken.
Bob Louwrier,
Onderhoudsgroep Brouwen
ze netjes het afval scheiden. Als deze vol
zijn bellen ze ons op en vervolgens legen
wij de bakken in de juiste containers. Dat is
voor ons ook veel prettiger werken", vertelt
Gerard.
Veel meer afval
Uiteraard heeft het Afvaldepot net als iede
re afdeling een schoonmaakplan gemaakt.
Hierin is aangegeven wat er, hoe vaak moet
worden gedaan. "We verdelen de taken met
zijn drieën en dat gaat eigenlijk altijd goed",
aldus Gerard. "We merken trouwens wel dat
er sinds een jaar veel meer wordt opge
ruimd. We krijgen veel meer afval dan voor
heen. Met name voor vakanties of na een
grote schoonmaakactie. We verwachten dat
tijdens de HON-schoonmaakactie op 25 juni
ook weer een hoop wordt weggegooid."
Gerard van der Maas is een van de drie beheerders van
het Afvaldepot en verwerkt, samen met zijn collega's
Sjors Kuijper en Kees Bos, alles wat op de Brouwerij
wordt weggegooid. Van hout, aluminium of staal tot kle
ding en meubilair. Hij heeft dagelijks met HON te
maken. Eigenlijk al zo lang hij dit beroep uitoefent en
niet alleen sinds de introductie vorig jaar. Het is name
lijk onderdeel van zijn werk.
"We moeten wel", aldus Gerard. "We krijgen
bijvoorbeeld ook voedingsmiddelen binnen
en als je die niet snel verwerkt, wemelt het
hier binnen de kortste keren van de bacte
riën." Bij iedere afdeling staat een rolcontai
ner die zij voor hun afval mogen gebruiken.
Deze containers worden elke dag geleegd
door het Afvaldepot. "De afdelingen zijn
verantwoordelijk voor hun eigen afval. We
geven hun wel advies hoe ze het beter kun
nen aanpakken. Het is dan aan hen om het
op te volgen. De Storingsdienst onder het
Bedrijfsrestaurant heeft inmiddels op ons
advies meerdere afvalbakken staan waarin
Enthousiast geworden door al deze artike
len van je collega's? Kriebelen je handen
om aan de slag te gaan, terwijl je werkter
rein zich normaal tot een bureau beperkt.
Op woensdagmiddag 25 juni is je kans en
wordt de zomer ingeluid door een HON-
schoonmaakactie op de Brouwerij.
Aansluitend kunnen de HON-ervaringen
worden uitgewisseld tijdens de jaarlijkse
Brouwerij-barbecue. Je kunt je aanmelden
tot en met 11 juni via je leidinggevende
of sub-unitmanager.