Gerard van der Ploeg jubileert
Ondernemingsraad
OR-cursus voor nieuwe leden
Zoeterwoude
Heineken
Nederland Supply
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
I
Wie het belangrijk vindt dat in een organisatie als
Heineken met de directie wordt meegedacht en
meegepraat over belangrijke beslissingen, vindt het
natuurlijk ook van groot belang dat de meedenkers
en meepraters een beetje 'niveau' hebben.
Dat betekent simpel gezegd, dat we
van OR-leden mogen verlangen dat ze
weten waar ze het over hebben én dat
ze de spelregels kennen: wat zijn je
rechten en je plichten, wanneer geef je
advies, wanneer is je instemming ver
eist? Wat die spelregels betreft, die
staan netjes op een rijtje in de Wet op
de Ondernemingsraden (WOR) en vorm
den een stevig onderdeel van de cursus
voor de nieuwe OR-leden van Heineken
Nederlands Beheer B.V.
Met maar liefst tien deelnemers uit
Zoeterwoude begaven we ons dinsdag
middag 15 april naar Renesse, waar het
conferentiehotel De Zeeuwse Stromen
ons gastvrij ontving. Onder de bezielen
de leiding van trainer Ruud Derksen
maakten wij daar kennis met de onder
nemingsraden van onder meer Den
Bosch, DCS, Vrumona, Brand, HTS,
Export en Heineken Brouwerijen,
's Avonds werd die kennismaking aan
de bar verder uitgebouwd.
De volgende dag, terwijl de zon blaker
de op strand en duinen, baanden wij
ons zwoegend een pad door de jungle
van wetten en regels. Een ingewikkeld
oerwoud, waarbij we echter wel een
kompas in handen kregen, het uit
gangspunt van alle ondernemingsra
den: opkomen voor het personeelsbe
lang met inachtneming van de belan
gen van de onderneming. Gelukkig was
er ook gelegenheid om even van de zon
te genieten. En om Ajax-Feyenoord met
elkaar te zien strijden om de Amstel
Cup. Daarbij leerden we onze OR-voor-
zitter, Kees Zuyderduyn, van een hele
andere kant kennen; het kostte moeite
en veel rondjes om hem een beetje af
te koelen. Donderdag werd de training
voortgezet met een verhaal over de
COR, de Centrale Ondernemingsraad.
In de discussies kwam onder andere
de verhouding tussen OR en vakbon
den ter sprake. De oplettende deelne
mer kon hier grote verschillen opmer
ken tussen de 'oude rotten' en de
'jonge honden'.
Gewapend met kennis, inzicht en inspi
ratie spoedden wij ons huiswaarts, met
de bedoeling de schouders onder het
medezeggenschapswerk te zetten.
Heineken-directie: here we come!
Ondernemingsraad Zoeterwoude
Het was donderdag 17 april precies
25 jaar geleden dat Gerard van der
Ploeg bij Heineken in dienst trad als
assistent technoloog. Na vijfjaar
werd Gerard beheerder van de
AWZI, hetgeen geheel in lijn lag met
zijn technologische werk. Wéér vijf
jaar later, in september 1988, werd
hij groepsleider bij de afdeling
Energie, wat hij bleef doen tot in
1995 de functie van groepsleider
werd opgeheven en hij bedrijfs-
werktuigkundige C in dagdienst
werd. Omdat Gerard altijd erg
geïnteresseerd is geweest in
financiën, administratie en het
zoeken naar besparingen is hij sinds
oktober 2002 medewerker Financial
Control SU Brouwen.
Al deze functies werden door Dini
Bouwmeester tijdens het uitreiken
van de gouden Heineken-speld en het
overhandigen van een envelop,
belicht. Namens de hele afdeling
Brouwen/Energie werd hem door zijn
collega Bep Bosch een oorkonde
overhandigd waarin de waardering
voor Gerard in al z'n functies wordt
uitgesproken. Tevens kreeg hij een
envelop met inhoud en twee bouw-
pakketjes, die de ingrediënten voor
Irish Coffee en schoonmaakmiddelen
bevatten, hetgeen door intimi met
gepaste pret werd gadegeslagen.
We wensen Gerard nog vele jaren
prettig werk bij Heineken toe.
Namens de afdeling,
Hans Stend