Gerard van der Ploeg jubileert Ondernemingsraad OR-cursus voor nieuwe leden Zoeterwoude Heineken Nederland Supply Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude I Wie het belangrijk vindt dat in een organisatie als Heineken met de directie wordt meegedacht en meegepraat over belangrijke beslissingen, vindt het natuurlijk ook van groot belang dat de meedenkers en meepraters een beetje 'niveau' hebben. Dat betekent simpel gezegd, dat we van OR-leden mogen verlangen dat ze weten waar ze het over hebben én dat ze de spelregels kennen: wat zijn je rechten en je plichten, wanneer geef je advies, wanneer is je instemming ver eist? Wat die spelregels betreft, die staan netjes op een rijtje in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) en vorm den een stevig onderdeel van de cursus voor de nieuwe OR-leden van Heineken Nederlands Beheer B.V. Met maar liefst tien deelnemers uit Zoeterwoude begaven we ons dinsdag middag 15 april naar Renesse, waar het conferentiehotel De Zeeuwse Stromen ons gastvrij ontving. Onder de bezielen de leiding van trainer Ruud Derksen maakten wij daar kennis met de onder nemingsraden van onder meer Den Bosch, DCS, Vrumona, Brand, HTS, Export en Heineken Brouwerijen, 's Avonds werd die kennismaking aan de bar verder uitgebouwd. De volgende dag, terwijl de zon blaker de op strand en duinen, baanden wij ons zwoegend een pad door de jungle van wetten en regels. Een ingewikkeld oerwoud, waarbij we echter wel een kompas in handen kregen, het uit gangspunt van alle ondernemingsra den: opkomen voor het personeelsbe lang met inachtneming van de belan gen van de onderneming. Gelukkig was er ook gelegenheid om even van de zon te genieten. En om Ajax-Feyenoord met elkaar te zien strijden om de Amstel Cup. Daarbij leerden we onze OR-voor- zitter, Kees Zuyderduyn, van een hele andere kant kennen; het kostte moeite en veel rondjes om hem een beetje af te koelen. Donderdag werd de training voortgezet met een verhaal over de COR, de Centrale Ondernemingsraad. In de discussies kwam onder andere de verhouding tussen OR en vakbon den ter sprake. De oplettende deelne mer kon hier grote verschillen opmer ken tussen de 'oude rotten' en de 'jonge honden'. Gewapend met kennis, inzicht en inspi ratie spoedden wij ons huiswaarts, met de bedoeling de schouders onder het medezeggenschapswerk te zetten. Heineken-directie: here we come! Ondernemingsraad Zoeterwoude Het was donderdag 17 april precies 25 jaar geleden dat Gerard van der Ploeg bij Heineken in dienst trad als assistent technoloog. Na vijfjaar werd Gerard beheerder van de AWZI, hetgeen geheel in lijn lag met zijn technologische werk. Wéér vijf jaar later, in september 1988, werd hij groepsleider bij de afdeling Energie, wat hij bleef doen tot in 1995 de functie van groepsleider werd opgeheven en hij bedrijfs- werktuigkundige C in dagdienst werd. Omdat Gerard altijd erg geïnteresseerd is geweest in financiën, administratie en het zoeken naar besparingen is hij sinds oktober 2002 medewerker Financial Control SU Brouwen. Al deze functies werden door Dini Bouwmeester tijdens het uitreiken van de gouden Heineken-speld en het overhandigen van een envelop, belicht. Namens de hele afdeling Brouwen/Energie werd hem door zijn collega Bep Bosch een oorkonde overhandigd waarin de waardering voor Gerard in al z'n functies wordt uitgesproken. Tevens kreeg hij een envelop met inhoud en twee bouw- pakketjes, die de ingrediënten voor Irish Coffee en schoonmaakmiddelen bevatten, hetgeen door intimi met gepaste pret werd gadegeslagen. We wensen Gerard nog vele jaren prettig werk bij Heineken toe. Namens de afdeling, Hans Stend

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2003 | | pagina 7