Speciaal Japans ontbijt
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Frea Lodewijk
(Bouwbureau HNS) tst. 6099, Renske de Laat (Lasswell Communication
Events) tst. 7074 of 06-53346447, Manon van Veenendaal (Verpakken)
tst. 7216, Carola Verkerk (Interne Dienst Bedrijf) tst. 7221.
Het redactieadres: Renske de Laat, BK 3.27, Z/Wou.E-mailadres
Zoeterwoude: Leven in de Brouwerij De inleverdatum: Het volgende
nummer van Leven in de Brouwerij verschijnt 8 mei 2003. Teksten en
foto's kunnen tot en met vrijdag 25 april 2003 worden ingeleverd.
In oktober 2002 is bij de inpakkers van Colonne 7
een verbeterteam van start gegaan met als doel
het aantal ingrepen van de operators te vermin
deren. Het team is gaan werken volgens de TPM-
methodiek. TPM staat voor Total Productive
Management. Deze methode is ontwikkeld in de
Japanse auto-industrie en wordt nu wereldwijd
toegepast.
TPM komt erop neer datje alle versto
ringen in een machine of proces tot
op het bot analyseert en de oorzaken
wegneemt. Daarna zorg je ervoor dat
de fouten niet opnieuw voorkomen.
Het team, waarin onder andere alle
operators van de 5 ploegen zitting
hadden, ging van start met het uitvoe
ren van een grote schoonmaak op de
Inpakker 72, de zogenoemde 'total
clean out'. Vervolgens zijn de opera
tors enkele dagen gaan turven hoe
veel handelingen zij moesten verrich
ten en vooral aan welk onderdeel van
de machine.
Verhoging MTBA
Op basis van deze inventarisatie was
het doel: verhoog de MTBA (Mean
Time Between Assist) van 12,9 naar 60
minuten. Dat wil zeggen: vergroot de
tijd tussen een ingreep op Inpakker 72
van eenmaal per 12,9 minuten naar
eenmaal per 60 minuten. Uit de inven
tarisatie van verstoringen kwamen
drie vaak voorkomende problemen
naar voren: een omgevallen fles, een
verklemde fles en het ontbreken van
doosaanvoer. Cor Vlietstra, onze TPM-
facilitator, overtuigde het verbeter
team van de haalbaarheid van het doel
door in een grafiek te laten zien wat
het effect is als een bepaalde groep
handelingen niet meer hoeft te wor
den uitgevoerd. De groep, waarin ook
diverse technici zitting hadden, is ver
volgens aan de slag gegaan met het
oplossen van de 45 vervuilingsbronnen
en het invoeren van de 48 voorgestel
de verbetermaatregelen.
Naast het behalen van de doelstelling
hadden we met dit verbeterteam nog
meer doelen: het optimaliseren van de
methodiek, bekijken of de organisatie
de veranderingen aankan en aan de
omgeving laten zien dat het werkt.
Kijken we naar het traject, dan was het
organisatiedeel het moeilijkst. Het
blijkt in de praktijk lastig te zijn vol
doende prioriteit te krijgen om de
werkzaamheden, voortkomend uit een
verbeterteam, uit te voeren. Het is
belangrijk de organisatie aan te pas
sen, alvorens te starten met meer
teams.
Het hoog gestelde doel is gehaald
Het verbeterteam is dinsdag 4 maart
voor het laatst bijeengekomen. De
week voor de afsluiting lag de MTBA
tussen 60 en 80 minuten. Om te vieren
dat het doel is gehaald, zijn we om
07.00 uur begonnen met een Japans
ontbijt, geserveerd door Ed van
Willegen en Taco Zantinge in smoking.
Een nog hogere MTBA is mogelijk,
maar daarvoor moet nog een aantal
kleinere problemen worden opgelost.
Namens de verbetergroep,
Taco Zantinge,
rayonmanager Verpakken
Cor Vlietstra,
technisch coördinator Verpakken
De bewuste Inpakker 72