Brouwen b®ouwt verder
Verbouwing Bedrijfsrestaurant:
tijdelijk geen vette hap
6
Wat gebeurt er toch allemaal bij de afdeling
Brouwen? Het anders zo rustige Marktplein is
omgetoverd tot een soort bouwput! Zelfs de
zware bierslangen zijn weer tevoorschijn geko
men. Gaan we soms terug in de tijd? Niets is min
der waar. Er lopen op dit moment gewoon veel
projecten.
ledereen ziet de bouwwerkzaamheden
buiten voor Apolloblok 5. In het Kelder-
Dienstgebouw wordt alles in gereedheid
gebracht om de toekomstige Apollo's
vanaf mei of juni te kunnen vullen en
legen. Om die reden moet onder ande
re een matrix (een blok met kleppen) op
het Marktplein worden uitgebreid met
twaalf kleppen. Dit wordt bij de leveran
cier van de reeds zeven jaar oude
matrix gedaan om een kwalitatief zo
goed mogelijke uitbreiding te realise
ren. Om te kunnen blijven produceren,
wordt tijdelijk met zware bierslangen
gewerkt. Ombouwen en verbouwen met
minimale productiestagnatie blijft de
uitdaging.
Energie
Ook de afdeling Energie is druk bezig
rond het Marktplein met de aanleg van
alcoholwaterleidingen tussen de centra
le koeling en de horizontale gistkelder.
Tot nu toe werd het alcoholwater van
de gistkelder lokaal gekoeld met ammo
niak. Om de voorraad ammoniak zo
klein mogelijk te houden, is besloten
zoveel mogelijk centraal te koelen. Als
eerste wordt nu de koeling van de hori
zontale gistkelder verbouwd. Apolloblok
5 wordt uiteraard direct op het alcohol-
waternet uit de centrale koeling gezet.
Tussenkelder
Ook is de bouw in de tussenkelder, re-
engineering fase 2, in volle gang. Daar
worden nu alle restbierstromen geauto
matiseerd waarmee de laatste berg
met slangen in het Dienstgebouw komt
te verdwijnen. Na deze fase kan het
restbierpasteur verdwijnen, omdat
onder hoogwaardige omstandigheden
wordt gewerkt. Straks kan Brouwen ein
delijk waar maken wat voor de deur op
het straatnaambordje staat:
Pasteurweg. Om de nieuwe installatie
aan de HON-eisen te laten voldoen wor
den ronde poeren toegepast, zodat er
geen vocht- en vuilophoping kan ont
staan. Innovatie blijft de uitdaging door
gebruik te maken van een sealloze
pomp (as-afdichting van een pomp).
Zuurstofopname in het bier is met deze
pomp uitgesloten.
Brouwhuis
In het Brouwhuis is men bezig de kla-
ringskuip en wortketel van Brouwstraat
13 te slopen voor vervanging. Dit is de
laatste brouwstraat waarvan de kla-
ringskuip en wortketel moeten worden
vervangen in verband met ouderdom.
Brouwstraat 11 en 12 zijn de afgelopen
twee jaar reeds vervangen. De hijswerk
zaamheden staan voor begin februari
op stapel.
Nadat deze ketels zijn vervangen is het
Brouwhuis gereed om de toekomstige
productie aan te kunnen. We zijn dan in
Brouwhuis 1 in staat om elke twee uur
een brouwsel te maken voor 100.000
liter flesbier. Brouwhuis 2 doet dit in 75
minuten.
Al met al een projectrijke periode.
Ruud van der Poel,
projectmedewerker Brouwen
Na veel overleg gaat de verbouwing
van het Bedrijfsrestaurant op 27 janu
ari dan eindelijk van start. Om aan de
eisen van deze tijd te kunnen voldoen,
is het nodig om het Bedrijfsrestaurant
een opknapbeurt te geven. Visueel zal
er weinig aan het Bedrijfsrestaurant te
zien zijn, maar de HACCP-eisen zijn de
afgelopen jaren veel strenger gewor
den. De verbouwing vindt plaats van
27 januari tot 24 februari en zal voor
de bezoeker zeker wat ongemak met
zich mee brengen. De werkzaamheden
bestaan uit het aanpassen van het uit
giftegedeelte, vervanging van de
bak/frituurwand, het vernieuwen van
de vlees- en zuivelkoelingen en het
afwerken van de vloer. Om u toch ser
vice te kunnen verlenen, is besloten
om een noodkeuken te plaatsen. Deze
noodkeuken zal achter in het Bedrijfs
restaurant geplaatst worden (niet-
rokers gedeelte) Omdat de ruimte
beperkt is, kunnen wij u alleen een
basispakket aanbieden. Frituren is niet
mogelijk, u zult het dus voorlopig zon
der vette hap moeten doen. Bakken is
alleen mogelijk in de oven en zodoen
de zijn er geen uitsmijters te krijgen.
Ook is er een aantal maaltijden aange
past, daardoor zult u ook de frites
moeten missen. De toegang naar het
Bedrijfsrestaurant zal bij de achterin
gang zijn (nooduitgang). Omdat wij
met beperkte ruimte werken, zal er
enige vertraging kunnen ontstaan. De
medewerkers van het
Bedrijfsrestaurant zullen er alles aan
doen om het ongemak zo beperkt
mogelijk te houden. Een overzicht van
de verbouwing vindt u op het bord in
het Bedrijfsrestaurant. Voor verdere
vragen kunt u bellen met toestel 6500.
Leo de Vogel
Bedrijfsrestaurant