VAST ZEKER Prima prestaties Heineken Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude Vanwege de vakantie van Fred Holvast, deze keer een berichtje van mij vanuit DCS Binnenland. Hoewel voor veel bedrijfstakken de zomerperiode een relatief rustige periode is, geldt dit (zeker dit jaar) niet voor DCS Binnenland. Dit komt uiteraard ook door vakanties, want dan is het altijd extra druk voor de werkende medewer kers. Maar daarbovenop zijn er nog veel extra activiteiten als gevolg van de voorbereidingen op Smartt (WMS), een paar grote acties bij klanten, horecarit- ten die nu deels verladen worden op de brouwerij, emballageproblematieken, dreigende tekorten van opslagruimte, et cetera. Desondanks worden prima prestaties geleverd. Zo is de leverbetrouwbaar heid van DCS Binnenland 99,5 procent, dat is weer een stuk hoger dan vorig jaar. Voor HNS totaal ligt deze, door een paar goede laatste weken, boven de 98 procent. Verder gaat het ook goed met de productiviteit. Door kri tisch om te gaan met extra inhuur en vervanging van mensen wordt er zeer efficiënt gewerkt. Voor beide zaken gaat de lof naar de medewerkers en uitzendkrachten van DCS Binnenland. Al met al was het een mooie zomer. Marcel van der Lee, manager DCS Binnenland De binnenkokers van de wortketels in het Brouwhuis worden vervangen door buitenkokers Binnenkokers wijken voor buitenkokers In Brouwhuis 2 zijn ingrijpende werkzaamheden aan de wortketels aan de gang. De binnenkokers van de drie wortketels, die de wort in de wortketels moeten verwarmen en anderhalf uur moet laten koken, verkeren in slechte staat. Lekkage van wort naar de stoom/condensaatzijde en regelmatige vervuiling in de koker zijn de voornaamste aanleidingen voor vervanging. Vervanging door binnenkokers is over wogen, maar uiteindelijk is gekozen voor een duurdere, maar wel duurza mere oplossing met buitenkokers. In Brouwhuis 1 is overigens al jaren lang ervaring met buitenkokers op de wortketels opgedaan. Voordelen van de buitenkokers zijn: - kookproces kan beter worden beheerst: - geen vervuiling, wekelijkse loogreini- ging volstaat; - meer variatie in brouwselgroottes bij de verschillende recepturen is mogelijk; - geen koker meer binnenin de ketel, maar een 'dik' leidingcircuit met bui tenkoker buiten de ketel geeft onge veer 50 hectoliter meer ketelinhoud; - buitenkoker gaat langer mee dan binnenkoker. Een nadeel is, dat bij buitenkoken pompenergie nodig is voor het rond pompen van de wort. Want binnen kokers zorgen door thermische bewe ging zelf op natuurlijke wijze voor wortcirculatie in de ketel. Momenteel wordt wortketel 22 in vier weken omgebouwd. In oktober is wort ketel 21 aan de beurt en medio 2003 volgt wortketel 23. Ten slotte nog de complimenten voor alle montagemensen, want op een Nederland Supply relatief klein oppervlak onder de bestaande ketel moet met al die 'dikke' pijpen flink geworsteld worden. Daar komt nog bij dat de temperaturen in het Brouwhuis veelal boven de 30°C zijn en dat is de mannen aan te zien ook. Klasse! Jaap van der Steen, projectbegeleiding

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2002 | | pagina 3