VAST
ZEKER
Prima prestaties
Heineken
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Vanwege de vakantie van Fred Holvast,
deze keer een berichtje van mij vanuit
DCS Binnenland. Hoewel voor veel
bedrijfstakken de zomerperiode een
relatief rustige periode is, geldt dit
(zeker dit jaar) niet voor DCS
Binnenland. Dit komt uiteraard ook
door vakanties, want dan is het altijd
extra druk voor de werkende medewer
kers. Maar daarbovenop zijn er nog
veel extra activiteiten als gevolg van de
voorbereidingen op Smartt (WMS), een
paar grote acties bij klanten, horecarit-
ten die nu deels verladen worden op de
brouwerij, emballageproblematieken,
dreigende tekorten van opslagruimte,
et cetera.
Desondanks worden prima prestaties
geleverd. Zo is de leverbetrouwbaar
heid van DCS Binnenland 99,5 procent,
dat is weer een stuk hoger dan vorig
jaar. Voor HNS totaal ligt deze, door
een paar goede laatste weken, boven
de 98 procent. Verder gaat het ook
goed met de productiviteit. Door kri
tisch om te gaan met extra inhuur en
vervanging van mensen wordt er zeer
efficiënt gewerkt. Voor beide zaken
gaat de lof naar de medewerkers en
uitzendkrachten van DCS
Binnenland. Al met al was
het een mooie zomer.
Marcel van der Lee,
manager DCS Binnenland
De binnenkokers van de wortketels in het Brouwhuis worden vervangen
door buitenkokers
Binnenkokers wijken
voor buitenkokers
In Brouwhuis 2 zijn ingrijpende werkzaamheden
aan de wortketels aan de gang.
De binnenkokers van de drie wortketels, die de
wort in de wortketels moeten verwarmen en
anderhalf uur moet laten koken, verkeren in
slechte staat. Lekkage van wort naar de
stoom/condensaatzijde en regelmatige vervuiling
in de koker zijn de voornaamste aanleidingen
voor vervanging.
Vervanging door binnenkokers is over
wogen, maar uiteindelijk is gekozen
voor een duurdere, maar wel duurza
mere oplossing met buitenkokers.
In Brouwhuis 1 is overigens al jaren
lang ervaring met buitenkokers op de
wortketels opgedaan.
Voordelen van de buitenkokers zijn:
- kookproces kan beter worden
beheerst:
- geen vervuiling, wekelijkse loogreini-
ging volstaat;
- meer variatie in brouwselgroottes bij
de verschillende recepturen is
mogelijk;
- geen koker meer binnenin de ketel,
maar een 'dik' leidingcircuit met bui
tenkoker buiten de ketel geeft onge
veer 50 hectoliter meer ketelinhoud;
- buitenkoker gaat langer mee dan
binnenkoker.
Een nadeel is, dat bij buitenkoken
pompenergie nodig is voor het rond
pompen van de wort. Want binnen
kokers zorgen door thermische bewe
ging zelf op natuurlijke wijze voor
wortcirculatie in de ketel.
Momenteel wordt wortketel 22 in vier
weken omgebouwd. In oktober is wort
ketel 21 aan de beurt en medio 2003
volgt wortketel 23.
Ten slotte nog de complimenten voor
alle montagemensen, want op een
Nederland Supply
relatief klein oppervlak onder de
bestaande ketel moet met al die 'dikke'
pijpen flink geworsteld worden. Daar
komt nog bij dat de temperaturen in
het Brouwhuis veelal boven de 30°C
zijn en dat is de mannen aan te zien
ook. Klasse!
Jaap van der Steen,
projectbegeleiding