144 in ae brouwerij Veilig werken op hoogte i Heineken I ^1 Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude 1 Veilig werken op hoogte 2 Even voorstellen: Mathy de Baar (P&O) 3 Buitenkokers in Brouwhuis 2 4 Even voorstellen: Baan Schroef (DCS) 11 september 2002 Jaargang 6 5 MES op volle snelheid naar Verpakken 6 Afvaldepot is geen afhaaldepot 7 Hoe HON is jouw werkplek? 8 Afscheid Cor Franck (EVM) ledereen weet wat het gevaar van werken op hoogte is: je kunt naar beneden vallen. Als er op de brouwerij op hoogte wordt gewerkt, worden speciale maatregelen genomen zoals de bouw van steigers of het gebruik van hoogwerkers, rolsteigers of hangsteigers. De laatst genoemde methode wordt gebruikt bij onderhouds werkzaamheden aan beide siloge bouwen. Om de hangsteiger te installeren, was zelfs een hijskraan met een hijshoogte van ruim 45 meter nodig om het materiaal vei lig op het silogebouw te krijgen (zie foto). Andere zaken waaraan men in de voorbereiding zoal moet denken zijn: de dakbelasting, het aarden van de steiger in verband met blikseminslag en geleiding van de hangsteiger zodat deze niet te ver van de gevel afkomt bij werk zaamheden. U zult begrijpen dat dit slechts een paar aspecten zijn van het veilig werken op hoogte. De kosten die hieraan zijn verbon den, vormen vaak een aanzienlijk deel van de totale kosten. Bij deze werkzaamheden moet men toch denken aan zo'n 40.000 euro. Op de derde foto ziet u dat er bui ten Heineken alternatieve werkme thodes zijn, die men zeker creatief en kostenbesparend kan noemen. Of de medewerker van de firma Walraven, Sjef Hegman, die zich in zijn werk voor Heineken wèl aan de regels houdt, er ook zo over denkt, waag ik te betwijfelen. Bart van Eunen Een alternatieve onderhoudsmethode: creatief en kostbesparend Nederland Supply

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2002 | | pagina 1