144
in ae brouwerij
Veilig werken op hoogte
i
Heineken
I
^1
Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
1 Veilig werken op hoogte
2 Even voorstellen: Mathy de Baar (P&O)
3 Buitenkokers in Brouwhuis 2
4 Even voorstellen: Baan Schroef (DCS)
11 september 2002 Jaargang 6
5 MES op volle snelheid naar Verpakken
6 Afvaldepot is geen afhaaldepot
7 Hoe HON is jouw werkplek?
8 Afscheid Cor Franck (EVM)
ledereen weet wat het gevaar van werken op hoogte is: je kunt naar beneden vallen.
Als er op de brouwerij op hoogte wordt gewerkt, worden speciale maatregelen genomen
zoals de bouw van steigers of het gebruik van hoogwerkers, rolsteigers of hangsteigers.
De laatst genoemde methode
wordt gebruikt bij onderhouds
werkzaamheden aan beide siloge
bouwen. Om de hangsteiger te
installeren, was zelfs een hijskraan
met een hijshoogte van ruim 45
meter nodig om het materiaal vei
lig op het silogebouw te krijgen (zie
foto). Andere zaken waaraan men
in de voorbereiding zoal moet
denken zijn: de dakbelasting, het
aarden van de steiger in verband
met blikseminslag en geleiding van
de hangsteiger zodat deze niet te
ver van de gevel afkomt bij werk
zaamheden. U zult begrijpen dat
dit slechts een paar aspecten zijn
van het veilig werken op hoogte.
De kosten die hieraan zijn verbon
den, vormen vaak een aanzienlijk
deel van de totale kosten. Bij deze
werkzaamheden moet men toch
denken aan zo'n 40.000 euro.
Op de derde foto ziet u dat er bui
ten Heineken alternatieve werkme
thodes zijn, die men zeker creatief
en kostenbesparend kan noemen.
Of de medewerker van de firma
Walraven, Sjef Hegman, die zich in
zijn werk voor Heineken wèl aan de
regels houdt, er ook zo over denkt,
waag ik te betwijfelen.
Bart van Eunen
Een alternatieve onderhoudsmethode:
creatief en kostbesparend
Nederland Supply