Zuurstof reductie in helderbier
'Vogelkooi'
van hoog niveau..
Heineken
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
I
Zuurstof is niet goed voor bier. Het heeft tot
gevolg dat het bier op de langere termijn niet
meer lekker smaakt. Daarom is het belangrijk dat
er zo min mogelijk zuurstof of lucht in het bier
komt. Bij filtratie bleek dat 85 procent van de hel-
derbiertanks binnen de regelgrens voor zuurstof
viel. Het doel is om 100 procent van de heider-
biertanks binnen de regelgrens voor zuurstof te
produceren. De regelgrens is 0,10 milligram per
liter. Genoeg te verbeteren dus! Met het hele
rayon Filtratie zijn we aan de slag gegaan...
Alle teams hebben punten in het
proces genoemd die mogelijk zuur
stof in het bier brengen. Het was al
snel duidelijk waar de grootste ver
beteringen zouden zijn te behalen:
1. de opstart van de filters
2. de dosering van hulpstoffen
3. de tankwissels
Met vertegenwoordigers van ieder
team zijn we naar Den Bosch
gegaan. Met onze collega's hebben
we ideeën en informatie uitgewis
seld. Ook hebben we een hele lijst
vragen naar onze collega's in Thai
land gestuurd, omdat de brouwerij
daar zeer goede resultaten behaalt.
Daarnaast hebben we overlegd met
HTS om na te gaan op welke manier
er in andere brouwerijen wordt
gewerkt. Met alle informatie en onze
eigen ervaring hebben we de schou
ders eronder gezet.
We zijn gestart met punt 1: het onder
controle brengen van de zuurstof (02)
bij de opstart van de filters. De groot
ste verbetering gaf het doorborrelen
van de kieselguhrslurry met koolzuur
(C02) bij de centrale kiezelguhraan-
maak, die helaas alleen levert aan de
twee al omgebouwde filterstraten.
Met deze en andere aanpassingen in
het proces én de installatie hebben
we punt 1 vrijwel afgerond. In het
najaar zullen we punt 2, de dosering
van hulpstoffen, afronden. Hierbij
gaat het om het verlagen van het
zuurstofgehalte in de B- en Fb-hop-
oplossing. Voor punt 3 zijn investerin
gen nodig om het voorschiet- en
nadrukwater zuurstofvrij/-arm
maken. Deze verbetering zal wat lan
ger duren.
De bereikte resultaten tot nu toe zijn
zeer goed. Na de aanpassingen zijn
we van 85 naar 95 procent van de
helderbiertanks binnen de regel
grens gegaan. We hebben dus al een
verbetering van 11 procent gehaald
en daar zijn we heel trots op!
Namens rayon Filtratie,
Angelique Bouws,
sub-unit Brouwen, rayon Filtratie
Nederland Supply
Vogelkooitjes zijn er in allerlei soor
ten en maten, maar Hans Wesselingh
ontdekte er een tijdje terug op het
brouwerijterrein één van een wel
heel aparte klasse. Zeg maar gerust:
van HOOG niveau, letterlijk-
In een van de kooiladders aan de
C02-tanks had een torenvalk namelijk
op behoorlijke hoogte een nestje
gemaakt voor haar pasgeboren telg.
De TORENvalk deed haar naam hier
mee in elk geval eer aan! Het jonge
valkje heeft zijn 'kooi' inmiddels ver
ruild voor de vrijheid, want het dier
tje is onlangs uitgevlogen.
De kooiladders aan de C02-tanks zijn
behoorlijk hoog