Zuurstof reductie in helderbier 'Vogelkooi' van hoog niveau.. Heineken Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude I Zuurstof is niet goed voor bier. Het heeft tot gevolg dat het bier op de langere termijn niet meer lekker smaakt. Daarom is het belangrijk dat er zo min mogelijk zuurstof of lucht in het bier komt. Bij filtratie bleek dat 85 procent van de hel- derbiertanks binnen de regelgrens voor zuurstof viel. Het doel is om 100 procent van de heider- biertanks binnen de regelgrens voor zuurstof te produceren. De regelgrens is 0,10 milligram per liter. Genoeg te verbeteren dus! Met het hele rayon Filtratie zijn we aan de slag gegaan... Alle teams hebben punten in het proces genoemd die mogelijk zuur stof in het bier brengen. Het was al snel duidelijk waar de grootste ver beteringen zouden zijn te behalen: 1. de opstart van de filters 2. de dosering van hulpstoffen 3. de tankwissels Met vertegenwoordigers van ieder team zijn we naar Den Bosch gegaan. Met onze collega's hebben we ideeën en informatie uitgewis seld. Ook hebben we een hele lijst vragen naar onze collega's in Thai land gestuurd, omdat de brouwerij daar zeer goede resultaten behaalt. Daarnaast hebben we overlegd met HTS om na te gaan op welke manier er in andere brouwerijen wordt gewerkt. Met alle informatie en onze eigen ervaring hebben we de schou ders eronder gezet. We zijn gestart met punt 1: het onder controle brengen van de zuurstof (02) bij de opstart van de filters. De groot ste verbetering gaf het doorborrelen van de kieselguhrslurry met koolzuur (C02) bij de centrale kiezelguhraan- maak, die helaas alleen levert aan de twee al omgebouwde filterstraten. Met deze en andere aanpassingen in het proces én de installatie hebben we punt 1 vrijwel afgerond. In het najaar zullen we punt 2, de dosering van hulpstoffen, afronden. Hierbij gaat het om het verlagen van het zuurstofgehalte in de B- en Fb-hop- oplossing. Voor punt 3 zijn investerin gen nodig om het voorschiet- en nadrukwater zuurstofvrij/-arm maken. Deze verbetering zal wat lan ger duren. De bereikte resultaten tot nu toe zijn zeer goed. Na de aanpassingen zijn we van 85 naar 95 procent van de helderbiertanks binnen de regel grens gegaan. We hebben dus al een verbetering van 11 procent gehaald en daar zijn we heel trots op! Namens rayon Filtratie, Angelique Bouws, sub-unit Brouwen, rayon Filtratie Nederland Supply Vogelkooitjes zijn er in allerlei soor ten en maten, maar Hans Wesselingh ontdekte er een tijdje terug op het brouwerijterrein één van een wel heel aparte klasse. Zeg maar gerust: van HOOG niveau, letterlijk- In een van de kooiladders aan de C02-tanks had een torenvalk namelijk op behoorlijke hoogte een nestje gemaakt voor haar pasgeboren telg. De TORENvalk deed haar naam hier mee in elk geval eer aan! Het jonge valkje heeft zijn 'kooi' inmiddels ver ruild voor de vrijheid, want het dier tje is onlangs uitgevlogen. De kooiladders aan de C02-tanks zijn behoorlijk hoog

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2002 | | pagina 7