Brouwoperator gedetacheerd
bij Heineken Zwitserland
25 jaar in dienst
f
I
Heineken
Nederland Supply
5
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Leo Wijnands verleent ondersteuning voor het nieuwe
brouwhuis in Zwitserland
lijn. Hoewel Zwiterserland een modern
land is, werd het oude brouwhuis nog
grotendeels met de hand bestuurd.
Het nieuwe, grotendeels geautomati
seerde brouwhuis is een grote veran
dering voor de mensen hier. Een van
mijn taken is de mensen mijn kennis,
die ik in Zoeterwoude heb opgedaan,
over te brengen. Het nieuwe brouw
huis is een nieuw type voor Heineken,
een zogenaamd Merlin-brouwhuis, dat
de kooktijd terugbrengt van 90 minu
ten naar 35 tot 40 minuten, met 4%
verdamping. Dit moet het bier een
betere smaak- en schuimstabiliteit
geven. Bij positieve resultaten in Chur
kan dit type brouwhuis ook in andere
brouwerijen worden toegepast voor de
productie van Heineken en Amstel bier.
We brouwen nu nog twee dagen in de
week in het nieuwe brouwhuis. De rest
van de tijd ben ik in het laboratorium
om mijn analyses te maken. Omdat
deze analyses niet standaard zijn, is
het personeel hiermee onbekend.
Want wie had er nu van TBA gehoord?
Nou, dat weet ik nu, en de dames op
het lab ook wanneer ik de fles met
99% azijnzuur opendraai! In de rustige
uurtjes schrijf ik de voorschriften voor
het brouwhuis.
Ik verblijf in een appartement in de
Altstadt en heb uitzicht op bergen.
Welke kant ik ook opkijk: bergen, ber
gen en nog eens bergen. Voor de ski
ërs onder ons is het hier goed toeven.
Mijn detachering is waardevol en een
aanrader voor collega's; ik krijg een
veel bredere kennis van het brouwers
vak.
Wanneer ik over een paar maanden
terugga naar Nederland, zal het wel
een beetje pijn doen. Maar ik heb ook
wel weer zin om weer eens op het
Nederlandse strand te wandelen.
Leo Wijnands,
Brouwoperator C, afdeling
Brouwen/Energie
Leo Wijnands, brouwoperator van de afdeling
Brouwen/Energie, is voor maximaal zes maanden
gedetacheerd bij Heineken Zwitserland. Als assis
tent technoloog ondersteunt hij, op verzoek van
Heineken Technical Services en PP&C, de opstart
van een nieuw brouwhuis met nieuwe (Merlin)
kooktechnologie in Chur in Zwitserland. Een ver
slag van Leo vanuit Zwitserland.
Het is alweer enige tijd geleden dat ik
huis en haard achterliet voor de grote
uitdaging bij Heineken Zwitserland.
Mijn werkzaamheden als assistent
technoloog zijn heel anders dan ik als
operator in Zoeterwoude gewend ben:
een combinatie van laborant, brouwer,
administrateur en daarnaast zorg ik
voor de verzending van allerlei pakket
ten naar Nederland. Jullie begrijpen
dat dit alles niet gaat in de 33,6-urige
werkweek zoals in Zoeterwoude. Ik
werk vaak zo'n tien tot twaalf uur per
dag, zeven dagen per week. Maar dat
doe ik graag en het is goed voor de
13 juni
O.E. Read
Verpakken
I. Kula
Verpakken
Het besturingssysteem van het oude
brouwhuis