Brouwoperator gedetacheerd bij Heineken Zwitserland 25 jaar in dienst f I Heineken Nederland Supply 5 Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude Leo Wijnands verleent ondersteuning voor het nieuwe brouwhuis in Zwitserland lijn. Hoewel Zwiterserland een modern land is, werd het oude brouwhuis nog grotendeels met de hand bestuurd. Het nieuwe, grotendeels geautomati seerde brouwhuis is een grote veran dering voor de mensen hier. Een van mijn taken is de mensen mijn kennis, die ik in Zoeterwoude heb opgedaan, over te brengen. Het nieuwe brouw huis is een nieuw type voor Heineken, een zogenaamd Merlin-brouwhuis, dat de kooktijd terugbrengt van 90 minu ten naar 35 tot 40 minuten, met 4% verdamping. Dit moet het bier een betere smaak- en schuimstabiliteit geven. Bij positieve resultaten in Chur kan dit type brouwhuis ook in andere brouwerijen worden toegepast voor de productie van Heineken en Amstel bier. We brouwen nu nog twee dagen in de week in het nieuwe brouwhuis. De rest van de tijd ben ik in het laboratorium om mijn analyses te maken. Omdat deze analyses niet standaard zijn, is het personeel hiermee onbekend. Want wie had er nu van TBA gehoord? Nou, dat weet ik nu, en de dames op het lab ook wanneer ik de fles met 99% azijnzuur opendraai! In de rustige uurtjes schrijf ik de voorschriften voor het brouwhuis. Ik verblijf in een appartement in de Altstadt en heb uitzicht op bergen. Welke kant ik ook opkijk: bergen, ber gen en nog eens bergen. Voor de ski ërs onder ons is het hier goed toeven. Mijn detachering is waardevol en een aanrader voor collega's; ik krijg een veel bredere kennis van het brouwers vak. Wanneer ik over een paar maanden terugga naar Nederland, zal het wel een beetje pijn doen. Maar ik heb ook wel weer zin om weer eens op het Nederlandse strand te wandelen. Leo Wijnands, Brouwoperator C, afdeling Brouwen/Energie Leo Wijnands, brouwoperator van de afdeling Brouwen/Energie, is voor maximaal zes maanden gedetacheerd bij Heineken Zwitserland. Als assis tent technoloog ondersteunt hij, op verzoek van Heineken Technical Services en PP&C, de opstart van een nieuw brouwhuis met nieuwe (Merlin) kooktechnologie in Chur in Zwitserland. Een ver slag van Leo vanuit Zwitserland. Het is alweer enige tijd geleden dat ik huis en haard achterliet voor de grote uitdaging bij Heineken Zwitserland. Mijn werkzaamheden als assistent technoloog zijn heel anders dan ik als operator in Zoeterwoude gewend ben: een combinatie van laborant, brouwer, administrateur en daarnaast zorg ik voor de verzending van allerlei pakket ten naar Nederland. Jullie begrijpen dat dit alles niet gaat in de 33,6-urige werkweek zoals in Zoeterwoude. Ik werk vaak zo'n tien tot twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Maar dat doe ik graag en het is goed voor de 13 juni O.E. Read Verpakken I. Kula Verpakken Het besturingssysteem van het oude brouwhuis

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2002 | | pagina 5