Metamorfose in Macomer
Het heeft even geduurd, maar de metamorfose van de brouwe
rij van Macomer op Sardinië tot frisdrankenfabriek heeft
plaatsgevonden. Half april waren de nieuwe bottelinstallaties
gereed en startte de produktie van Funte Fria, Sardijns voor
'heldere fontein'. SABA, (Sarda Alimentari Ribite ed Acqua)
dochteronderneming van Birra Dreher, pakt de zaken voortva
rend aan.
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 32 PAGINA 5
Van bier naar water
De flessen komen als plastic reageerbuisjes in de machine, worden vervolgens
verhit en daarna in een mal tot het juiste formaat geblazen
Maar eerst terug in de geschiede
nis. In 1986 kocht Birra Dreher de
Ichnusa brouwerij in de hoofdstad
Cagliari. Capaciteitsuitbreiding bleek
voor de brouwerij in Cagliari gemak
kelijker te realiseren dan voor de
brouwerij in Macomer. Bovendien
kampte Dreher in Macomer met een
gebrek aan goed brouwwater. Na
overleg met de vakbonden werd be
sloten om fasegewijs met de activitei
ten van de brouwerij in Macomer te
stoppen en alle brouwactiviteiten te
concentreren op Cagliari.
Het brouwen van bier is in
Macomer eind vorig jaar gestaakt. Op
dit moment wordt per tankwagen
wort getransporteerd van Cagliari
naar Macomer, waar de vergisting, la-
gering en bottelen plaatsvindt. Zodra
de vergistings- en lageringscapaciteit
in Cagliari op sterkte is (naar ver
wachting in augustus dit jaar) zal ge
durende enkele maanden helder bier
naar Macomer worden vervoerd om
te bottelen. Eind van het jaar zal de
bottellijn in Macomer verhuizen naar
Cagliari en kan het personeel van
Saba zich volledig concentreren op
de nieuwe activiteit: water en fris
dranken.
Dat water komt uit een bron die
twee jaar geleden werd ontdekt in de
heuvels van Macomer. Het water
eindelijke vorm. Vervolgens gaan de
opgeblazen flessen naar de afvulma-
chine, die ook zorgt dat de doppen op
de flessen worden gedraaid. Machine
nummer drie zorgt voor de etikette
ring en de laatste machine verpakt zes
flessen in een krimpfolie. Iedere bot
tellijn heeft een maximale capaciteit
van 1600 flessen per uur.
V.l.n.r. Italo Murgia, personeelszaken, Maurizio Casazza, produktieleider en Pasquale Trizio, general manager van Saba
Karton
Naast de twee bottellijnen staat
nog een machine voor mineraalwater
in kartonnen verpakking. De machine
kan zesduizend eenheden per uur pro
duceren. Deze verpakkingsvorm is op
Sardinië zeer in trek. Vooral in de ge
bieden waar de kwaliteit van het lei
dingwater van slechte kwaliteit is, zo
als in de hoofdstad Cagliari. Men ge
bruikt mineraalwater niet alleen om
te drinken, maar ook voor het koken
en zelfs voor persoonlijke hygiëne.
Wie dergelijke grote hoeveelheden
mineraalwater koopt, is gebaat bij een
verpakking die weinig ruimte in
neemt.
Uitdaging
Saba is officieel gestart op 1 maart
jongstleden. Aan het hoofd staat
Pasquale Trizio. Het is zijn taak om
het marktaandeel van Funte Fria in
enkele jaren tijd uit te bouwen tot
30%. Niet eenvoudig, maar "een
enorme uitdaging", vindt de heer
Trizio.
De signalen uit de markt zijn in ie
der geval veelbelovend. Vanaf de op
richtingsdatum zijn de vertegenwoor
digers van Saba op pad om klanten te
winnen voor Funte Fria. En dat lukt
ze bijzonder goed. De belangstelling
voor het nieuwe produkt is zó groot,
dat eind april, mede door aanlooppro
blemen met het bottelen, een behoor
lijke produktie-achterstand was ont
staan. "We produceren nu (eind april,
red.) twintig pallets per dag en er is
vraag voor 1100 pallets. Eind mei ho-
Negen flessen Funte Fria in krimpfolie zijn klaar om de bottelarij te verlaten,
op weg naar de consument
pen we de achterstand weggewerkt te
hebben.", aldus de heer Trizio.
Produktieleider Maurizio Casazza
heeft zijn handen vol aan de opstart
van de produktie. Als de produktie
eenmaal gesmeerd loopt ("ik ver
wacht over ongeveer een half jaar")
kan de heer Casazza zich vastbijten in
een volgend project: de produktie van
mineraalwater in glazen flessen van
één en een halve liter. Het is de be
doeling dat volgend jaar de bottellijn
wordt geïnstalleerd.
Die glazen flessen zijn bestemd
voor de horeca. "In restaurants, bars
en hotels wordt mineraalwater meest
al uit glazen flessen geschonken.
Daar moeten we dus op inspelen. Het
mineraalwater in de 1,5 liter kunst-
stoffles is voornamelijk bestemd voor
de supermarkten.", aldus de heer
Trizio.
Een blik op het assortiment laat
zien dat Saba de zaken voortvarend
aanpakt. Funte Fria is in twee vormen
verkrijgbaar: naturel en met koolzuur.
De versie zonder koolzuur wordt in
het zuiden van Italië het meest ver
kocht en is voor Saba dus het belang
rijkste.
Daarnaast produceert Saba onder
de naam Funte Fria ook limonades,
zoals Aranciata (sinas), Limonata (ci
troen) en Gassosa (vergelijkbaar met
7-Up). Bovendien heeft Saba de li
centie verworven van produkten van
Crodino (een non-alcoholisch aper-
tief) en andere Crodo-produkten.
Het afvullen
van de flessen
met Funte Fria
werd uitvoerig getest en geanalyseerd
en deskundigen kwamen tot de con
clusie dat het water van uitstekende
kwaliteit was. De bron is voor
Sardijnse begrippen groot en levert
negen liter mineraalwater water per
seconde.
Geur
Het is even wennen om de twee
bottellijnen voor PET-flessen te zien
in een ruimte waar vroeger de geur
van bier hing. Iedere bottellijn bestaat
uit vier machines. In de eerste machi
ne wordt de kunststof fles gemaakt.
Twintig centimeter grote plastic buis
jes worden de machine ingevoerd en
verhit tot ongeveer honderd graden.
Deze verhitting is nodig om het plas
tic soepel te maken voor stap twee,
het opblazen van de fles tot zijn uit-