Ierse brouwers pakken
diefstal bisten aan
Kalik wint goud
Heineken vestiging op Tenerife
officieel geopend
Jaarlijks verdwijnen in Ierland zo'n 80.000 fusten. De verliezen
voor de Ierse brouwerijen lopen op tot 4 miljoen pond (ruim 13
miljoen gulden). Om hier een eind aan te maken hebben alle
brouwers de koppen bij elkaar gestoken om, samen met de pub
eigenaren, diefstal van fusten tegen te gaan.
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 31
Vooral de aluminium fusten zijn
gewild. Aluminium is duur en tegelij
kertijd gemakkelijk te smelten. De vloei
bare aluminium wordt vervolgens in
mallen gegoten en te koop aangebo
den aan fabrikanten, voor een prijs die
beduidend lager ligt dat de officiële.
Maar ook de stalen fusten (en kool-
zuurcylinders) worden gestolen en als
schroot verkocht. Minder rendabel dan
aluminium, maar toch financieel inte
ressant.
Organisatie
De Ierse brouwerijen hebben een
organisatie in het leven geroepen die
dit probleem de wereld uit moeten
helpen. Iedere brouwerij financieert
de organisatie, op basis van het mark
taandeel dat men in de Ierse biermarkt
heeft. Nationaal distributie manager
Michael Murphy is namens Murphy's
Brewery Ireland in deze organisatie
vertegenwoordigd.
De organisatie heeft een pakket van
maatregelen samengesteld en contact
gezocht met de pub-eigenaren. Mi
chael Murphy: "Zij hebben fantastisch
gereageerd op ons initiatief. Iedereen
is zich bewust van het probleem, maar
wachtte op het initiatief van de brou
werijen."
Veilige plaats
Het registratiesysteem voor afleve
ring van volle fusten en ophalen van
lege fusten is sterk verbeterd. Daar
naast wordt van de pub-eigenaren de
nodige medewerking verwacht. Het is
hun taak de lege fusten op een veilige
plaats te bewaren totdat ze worden op
gehaald. Doet de pub-eigenaar dat niet,
dan zullen in geval van diefstal de kos
ten voor een nieuw fust (50 pond ofte
wel ruim 150 gulden) op hem moeten
worden verhaald. Dat zal uiteindelijk
leiden tot een statiegeld systeem.
Voor het melden van vermissing
van fusten is een speciaal 'fustenlijn'
in gebruik gesteld. Deze telefoon wordt
24 uur per dag bemand om informatie
te kunnen verzamelen over dit onder
werp. De pub-eigenaar moet boven
dien de betrokken brouwerij en de
lokale politie informeren over de dief
stal.
Ook stalen fusten worden gestolen en vervolgens als schroot verkocht.
geen sprake.
In Nederland speelt dit probleem
absoluut niet. Volgens W. Hosang,
hoofd horeca Heineken Nederland,
weegt El Aguila om van de klanten
statiegeld te vragen. Op die manier
wordt bereikt dat ook de klanten zorg
vuldiger omgaan met fusten.
Michael Murphy van Murphy's Brewery
met een staaf aluminium; het resultaat
van het illegaal smelten van aluminium
fusten
De anderen
Hoe zit dat bij andere werkmaat
schappijen in Europa? Hebben zij met
dezelfde problemen te kampen? Een
kleine inventarisatie.
De problemen bij Birra Dreher in
Italië blijven volgens Luigi Mengoli,
directeur produktie, beperkt. "We heb
ben tegenwoordig het probleem dat
wijnboeren onze fusten gebruiken om
wijn op tap te kunnen serveren in de
bars. Het gaat dan vooral om de goed
kopere wijnen."
Hier is geen sprake van diefstal,
want de wijnboeren kopen de fusten
van de bareigenaren voor 25.000 lire,
het statiegeld dat de bareigenaren aan
de brouwerijen betalen. Een nieuw fust
kost de brouwerij 80.000 lire. De heer
Mengoli onderkent het probleem, maar
van een omvang zoals in Ierland is
PAGINA 6
kwam het in het nabije verleden wel
voor dat vanaf de opslagplaatsen krat
ten werden gestolen. Door een betere
beveiliging is dit probleem nu de we
reld uit.
Francaise de Brasserie kampt even
eens met het probleem van verdwenen
fusten. Jaarlijks verdwijnen vele dui
zenden roestvrij stalen fusten. Onder
zoek heeft uitgewezen dat de fusten -
net als in Italië- worden voornamelijk
worden gebruikt voor wijn. Om dit
probleem tegen te gaan hebben alle
brouwerijen in Frankrijk april vorig
jaar besloten statiegeld (200 Franse
Francs) te heffen. Bovendien zijn de
fusten van Francaise de Brasserie van
een merkteken voorzien.
Bij El Aguila in Spanje steekt het
probleem ook de kop op. Er zijn al
meldingen binnengekomen van dief
stal van roestvrijstalen fusten. De fus
ten worden vervolgens gesmolten en
verkocht. Volgens Inigo Martinez-
Avial, assistent verkoopleider bij El
Aguila, is het nog geen groot pro
bleem, maar hij realiseert zich dat dit
wel snel kan veranderen. Mocht het
aantal diefstallen sterk stijgen, dan over-
Kalik, het lokale bier op de Baha
ma's, heeft een gouden medaille ge
kregen tijdens de International Mon
de Selection. Kalik wordt gebrouwen
door de Commonwealth Brewery,
waarin Heineken participeert.
Frans Versteeg, general manager
van Commonwealth Brewery, is extra
trots, omdat dergelijke onderscheidin
gen vaak pas worden gegeven als het
produkt al langere tijd op de markt is.
Kalik viel twee jaar na de introductie
al in de prijzen.
Frans Versteeg meent dat het suc
ces van Kalik te danken is aan zowel
de consument die vertrouwen in het
produkt toont, en aan de toewijding
van het personeel van de brouwerij.
Naar aanleiding van het winnen
van de gouden medaille, heeft de
brouwerij besloten het etiket van het
produkt aan te passen. Sinds begin dit
jaar wordt het etiket gesierd met twee
gouden medailles.
Mede door sponsorships benadrukt
de brouwerij het lokale karakter van
Kalik. Enkele maanden geleden werd
een evenement gesponsord waarbij
het rijke culturele leven van de Baha
ma's centraal stond. Ook in de naam
van het produkt is een typisch Baha-
mees gebruik verwerkt.
De gouden medaille, uitgereikt door
International Monde Selection, prijkt
nu op het label van Kalik.
Links directeur Export Frans van der
Minne met area export manager Roel de
Haan tijdens de officiële opening.
Het kantoor van Heineken Canari-
as is onlangs officieel geopend. In
aanwezigheid van zo'n zeventig gas
ten verrichte Frans van der Minne,
directeur Export, door een druk op de
knop de openingshandeling.
Het nieuwe kantoor is gevestigd in
Santa Cruz, de hoofdstad van het Ca-
narische eiland Tenerife. Heineken
area export manager Roel de Haan
heeft zijn stek gevonden in het ge
bouw van de El Aguila vestiging op
Tenerife: Rolom S. A.
Roel de Haan is sinds oktober vorig
jaar op de Canarische Eilanden actief
om, in nauw contact met de impor
teurs, de uitstekende verkoopresulta
ten van de afgelopen jaren in stand te
houden door een sterk marketingge-
richte aanpak. Onder andere een ge
zonde prijsstructuur noodzakelijk om
het imago van Heineken op de Canari
sche Eilanden hoog te houden.
Vooral sinds halverwege de tachti
ger jaren is het volume en marktaan
deel van Heineken op de Canarische
Eilanden enorm gestegen. Toerisme
speelt in die explosieve groei nauwe
lijks een rol; de lokale bevolking is de
voornaamste doelgroep.