Verkoop en service afdeling bijeen in Bantry
In de prachtige omgeving van Zuidwest Ierland werd recente
lijk de jaarlijkse conferentie gehouden voor vertegenwoordi
gers en service-mensen van Murphy's Brewery. Het was de
eerste maal dat een gecombineerde conferentie werd gehouden.
Centrale thema was: "Verkopen is service".
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 31 PAGINA 4
Martin Rippon van Whitbread legt uit
waarom Murphy's in Groot-Brittannië
zo n succes is.
Samen de nieuwe
'dit is goed!
meurtje: Murphy's Stout in blik.
Voorheen was deze verpakkingsvorm
voor Murphy's onbruikbaar, omdat
de karakteristieke schuimkraag ach
terwege bleef. Whitbread en Heine-
ken staken de koppen bij elkaar om dit
probleem op te lossen en kwamen met
een lumineus idee: het draughtflow
systeem. Door -net als bij tapinstalla
ties- naast koolzuur ook stikstof toe te
voegen. Tijdens het openen van het
blik ontsnapt de stikstof en krijgt de
pint Murphy's wél die schuimkraag.
De 120 deelnemers aan de conferentie
kregen aan het eind van de bijeen
komst een blik Murphy's Stout om
zelf de proef op de som te nemen.
Iedereen was razend enthousiast over
de nieuwe vinding.
De gezamenlijkheid van deze con
ferentie in Bantry werd van alle kan
ten toegejuicht. Al jaren wordt ge
sproken overeen nauwere samenwer
king tussen de vertegenwoordiger en
de service-man, die onder andere zorgt
voor het schoonhouden van de tapin
stallaties en nieuwe installaties plaatst.
In dit samenspel ontstaat een optimale
service aan de klant.
Hechter
De gezamenlijke presentatie van
Peter Kelly, area sales manager, en
Dave Gibson, area service manager,
sloot perfect aan bij de intentie van de
conferentie. Dit duo heeft enkele jaren
samengewerkt in West-Ierland (Gal-
way) en hard gewerkt aan een hechte
re samenwerking tussen vertegen
woordigers en service mensen.
ger Rik Bart de Jong over de ontwik
kelingen in de Ierse biermarkt. Het
afgelopen jaar liet een opvallende ten
dens zien: terwijl -zoals verwacht- de
lagermarkt in geringe mate groeide,
was er een onverwacht grote belang
stelling voor stout. Het marktaandeel
steeg met bij na 10% tot 50%
Uit de cijfers bleek dat Murphy's
Brewery niet kon profiteren van die
hernieuwde belangstelling; het mark
taandeel van Murphy's Irish Stout
zakte zelfs enigszins. Rik Bart de Jon
ge spoorde zijn mensen aan extra aan
dacht te besteden aan Murphy's, dat
buiten de eigen landsgrenzen steeds
belangrijker wordt. Met name in Groot-
Brittannië.
Murphy
Martin Rippon, marketing mana
ger bij Whitbread en verantwoorde
lijk voor Murphy's Stout, kreeg van
Murphy's Brewery een uitnodiging
om het succes van Murphys in Groot-
Brittannië toe te lichten. Hij gaf een
beeld van de geschiedenis van Murp
hy's in Groot-Brittannië en vertelde
wat over de ontwikkeling die het merk
doormaakt sinds Whitbread de mar
keting en verkoop ervan ter hand nam.
Op dit moment worden in Groot-
Brittannië wekelijks méér dan een mil
joen pints Murphy's Stout verkocht,
wat gelijk is aan 12% van de tap stout-
markt. Op de lijst van dertig belang
rijkste biermerken in Groot-Brittan
nië staat Murphy's voor wat betreft
volume nu op een achtste plaats.
Blik
Martin Rippon had ook een pri-
Murphy 's nu ook in blik. Martin
Rippon wil vertegenwoordiger
Tom O 'Reilly overtuigen van de
kwaliteit.
Honderdtwintig vertegenwoordigers en service medewerkers uit heel Ierland kwamen naar Bantry voor de jaarlijkse conferentie.
'n kritische blik...
Verbijsterend
Zo'n zelfde enthousiasme viel ook
te beluisteren bij de (grootwinkelbe
drijven in Groot-Brittannië. Whitbread
polste de belangstelling en was verbij
sterd over de response. Maar liefst
98% van de winkelbedrijven wilde
het produkt dolgraag in het assorti
ment opnemen. Daarmee werd Whit
bread met een luxe probleem opgeza
deld: de brouwerijen konden dergelij
ke hoeveelheden niet leveren. De lan
cering moest worden uitgesteld tot
eind maart.
Amusement
En dus werden serieuze zaken af
gewisseld met amusement. Zo hield
George Hamilton, een zeer bekend
sportcommentator van de Ierse televi
sie, een humoristisch praatje over zijn
werk en het 'verkopen' van sport aan
de kijkers.
Commercial manager Rik Bart de
Jonge toonde zich tevreden over het
verloop van de conferentie. "We wil
den met deze conferentie niet alleen
serieuze zaken aan de orde stellen. Je
moet de bijeenkomst ook zien als een
teken van dank aan de vertegenwoor
digers en service mensen voor hun
fantastische werk van afgelopen jaar."
uitdaging aangaan
Volgens Dave Gibson draait alles
om planning. Het tijdig doorgeven
aan de service-afdeling als bijvoor
beeld nieuwe taps moeten worden ge
ïnstalleerd betekent efficiënter wer
ken. En efficiency is van groot belang
voor een afdeling die zwaar drukt op
de begroting van de onderneming.
Peter Kelley had in zijn deel van de
presentatie tips voor een nauwere sa
menwerking tussen beide disciplines:
neem de tijd om met elkaar te praten
en te luisteren, bedenk bij problemen
gezamenlijk de oplossingen en heb
respect voor de ideeën en suggesties
van anderen.
Stoutmarkt groter
Maar de conferentie begon met een
uiteenzetting van commercial mana
Peter Kelly (links) en Dave Gibson pleitten voor een hechtere samenwerking tussen
vertegenwoordigers en service medewerkers.