INTERNATIONAL MAGAZINE.^
Draughtflow system:
interessant voor
de brouwindustrie
Kratten in Japan
2
Winstcijfers Heineken N.V.
K. Vuursteen lid Raad van Bestuur
vanHZ7kenChiedenis
Murphy's uit blik krijgt veel betere schuimkraag
'Interessant voor de brouwindustrie' wordt het genoemd.
Whitbread en Heineken zijn er in geslaagd een systeem te ont
wikkelen, waardoor de schuimkraag van een glas stout uit blik
veel steviger en mooier wordt. Het unieke procédé evenaart de
kwaliteit van een getapt glas stout.
Heineken N.V. heeft vorig jaar een winst van fl. 365,7
miljoen heeft behaald. Dat is 12,4% meer dan het
voorgaande jaar, toen de winst fl 325,5 miljoen be
droeg.
De netto omzet nam met 390 miljoen toe tot 8.210
miljoen gulden. Die toename was te danken aan betere
verkoopprijzen, een hoger volume van de afzet in Euro
pa en bij de export en dankzij gedaalde wisselkoersen
van met name de Afrikaanse dochtermaatschappijen.
Tegenover de omzetstijging van 5% stond een stijging
van de kosten met 4,8%. Kostenstijgingen deden zich
met name voor bij het grondstoffen- en emballagever-
bruik en het transport door derden. Ook de afschrij
vingskosten namen relatief sterk toe.
In het volgende nummer van Heineken International
Magazine komen we aan de hand van het dan versche
nen financieel jaarverslag uitgebreid terug op de resul
taten van Heineken in 1990.
umrner3
APril I99i
^•"fcopgave
Pzgina
Internationaal personeelsblad. Verschijnt zes maal per jaar in het Nederlands, Engels, Spaansen Italiaans. Uitgave: Concemstafdienst Public Relations Heineken N. V. Postbus 28,1000AA Amsterdam, tel. 020- 5239229 u,
'pIH br°UWere
Pakken (liefste a
De 49-jarige Ir. Karei Vuursteen is
tijdens de Algemene Vergadering van
Aandeelhouders op 18 april voorgedra
gen als lid van de Raad van Bestuur van
Heineken NV. Hij zal in dienst treden per
1 mei aanstaande en verantwoordelijk
zijn voor de marketingfunctie binnen de
Raad.
De heer Vuursteen is na zijn oplei
ding tot Landbouwkundig Ingenieur in
dienst getreden bij Philips Nederland.
Vanaf 1968 tot 1979 vervulde hij diverse
functies op het gebied van marktonder
zoek en produkt-, distributie- en marke
ting management. Vervolgens was hij
enkele jaren directeur consumentenarti
kelen voor Philips in Zweden. In 1982
werd hij Chief Executive Officer in het
buurland Noorwegen. Twee jaar later
verhuisde de heer Vuursteen naar Duits
land om daar wederom de functie van di
recteur consumentenartikelen op zich te
nemen. In 1987 werd hij benoemd tot
Chief Executive Officer bij Philips Oos
tenrijk.
Vorig jaar stak hij de oceaan over om
bij Philips USA de functie van President en
Chief Executive Officer van Philips Ligh
ting North-America op zich te nemen.
Simon Lion, brand manager voor Murp
hy 's Irish Stout in Ierland, en Pat Maher,
verkoopleider voor Zuid-Ierland, testen
het revolutionaire systeem van Murphy's
in blik
De ontwikkeling van draughtflow
system heeft ruim een jaar in beslag
genomen. Het nieuwe systeem wordt
nu gebruikt voor Murphy's Irish Stout
en het Britse Boddingtons Bitter. Op
dit moment wordt bekeken of er nog
verdere toepassingen met deze unieke
technologie zijn.
Capsule
Voor het tappen van een goed glas
stout en ale is niet alleen koolzuur no
dig, maar ook stikstof. Men kwam met
het idee om een capsule met stikstof
zodanig in het blik aan te brengen, dat
op het moment van openen de stikstof
vrijkomt, waardoor een wolk van fijne
zuurstofbelletjes ontstaat die enerzijds
de smaak van het stout in gunstige zin
beïnvloedt en anderzijds er voor zorgt
dat een zeer stabiele schuimkraag lang
durig op het bier aanwezig blijft.
Het afvullen van blikken met het
draughtflow systeem vraagt een aan
passing van de afvullijn. Voor de vui
ler zijn zogenaamde capsule-inzetma-
chines geïnstalleerd, die in iedere lege
bus op weg naar de vuiler een capsule
aanbrengt. Deze capsule vraagt ruim
te in het blik, waardoor het blikje 44 cl
stout bevat, terwijl het formaat van het
blikje 50 cl is.
Succes
Niet alleen in de brouwerswereld
worden lovende woorden gemeld. Ook
in het thuisverbruikkanaal in Groot-
Brittannië is men enthousiast over het
nieuwe systeem. Zelfs zó enthousiast
dat de Whitbread-brouwerij de vraag
voor hun ale niet aankon en de lance
ring van het nieuwe Murphy's pro
dukt uitgesteld moest worden tot vol
gende maand.
Intussen hebben de juristen van Hei
neken en Whitbread een aantal oc
trooi-aanvragen op de uitvinding in
gediend, zodat vermeden kan worden
dat concurrentie het systeem zal over
nemen. Het kan overigens nog enkele
jaren duren voordat octrooien worden
verleend.
Sinds kort wordt Heineken bier in
Japan in kratten gedistribueerd.
Heineken Japan K.K. koos voor
deze oplossing om tegemoet te komen
aan het probleem van de horeca met
eenmalige flessen.In heel Japan wor
den nu gele Heineken kratten gebruikt.
Deze kratten bevatten niet het pig
ment cadmium, dat het krat de karak
teristieke Heineken kleur geeft, maar
een nieuw pigment dat door HTB is
ontwikkeld. In totaal zijn 150.000
kratten geproduceerd.
De handel is zeer tevreden met de
retourfles in krat. De consument zal
het verschil niet zien, omdat hij alleen
het flesje geserveerd krijgt en niet ge
confronteerd wordt met de krat.
Op de foto dankt D.S. Enters van
Heineken Japan K.K., de heer Kawa-
kami, hoofd van de bottelhal in de
Kirin Toride brouwerij, voor zijn in
zet om de veranderingen in de bottel
hal technisch mogelijk te maken.
Rechts Heineken brouwmeester de
heer Smeijsters.