Nieuwe produktieleider Antilliaanse Brouwerij zes maanden in Nederland:
De 32-jarige R.D. Jong verliet op 23 februari j.l. zijn vader
land, de Nederlandse Antillen. Hij vertrok voor een leerperio
de van zes maanden naar Europa om alle facetten van het
brouwvak te leren. Heineken International Magazine sprak
met de heer Jong, enkele dagen voor zijn terugkeer naar Cura
cao.
Facetten
Handen uit de mouwen
Smaaktesten
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 28 PAGINA 7
De heer Jong in het brouwhuis van de Lamms Brauerei in het Duitse Neumarkt. Dat de ketel zo mooi glimt is te danken aan de heer Jong, die zich een dag eerder over deze klus boog.
was een heel leerzame periode"
"Het
De heer Jong is een van de vele
cursisten die jaarlijks het kantoor
en de brouwerij in Zoeterwoude
bevolken. Ze worden op advies van
het lokale management door HTB
Technische Opleidingen Interna
tionaal getraind of opgeleid. In het
geval van de heer Jong is het pro
gramma toegespitst op zijn nieuwe
functie van produktieleider voor
de Antilliaanse Brouwerij op Cura
cao.
De heer Jong is sinds december
vorig jaar in dienst van de Antil
liaanse Brouwerij. Voordien was
hij werkzaam op een ingenieursbu
reau en stond hij korte tijd als in
valler voor de klas om les te geven
in scheikunde en natuurkunde.
Ook zijn studie (chemische techno
logie) sloot niet volledig aan bij zijn
toekomstige functie van produktie
leider. "Bij de sollicitatie werd dus
ook meteen gevraagd of ik bezwaar
zou hebben tegen een opleiding in
Nederland."
Nadat hij zich eerst drie maan
den in de brouwerij op Curacao in
het kader van een oriëntatiepro
gramma had ingewerkt en alvast
wat voorstudie had verricht, stapte
hij 23 februari op het vliegtuig naar
Nederland. De heer Jong leerde in
Zoeterwoude collega's uit alle we-
Controle bij de fermentering.
relddelen kennen. "Er waren Grie
ken bij, een Ier, een Braziliaan en
Indonesiërs. Er was voor ons een
programma gemaakt, waarin alle
facetten van de brouwerij aan de
orde kwamen. Het was geen begin
nerscursus en voor mijn collega's
was een gedeelte van de stof al be
kend, omdat zij al enkele jaren in
de brouwerij werkten. Voor mij
gold dat nog niet dus dat was even
hard werken!"
Na drie maanden viel de groep
uiteen; ieder lid van de groep ging
op stage in een brouwerij. De heer
Jong kwam terecht bij de Lamms
Brauerei in het Zuidduitse Neu
markt en daar was het flink de han
den uit de mouwen steken. "Ik
moest daar ervaring opdoen met de
handmatige klussen in de brouwe
rij, zoals het vast- en loskoppelen
van de slangen, het spindelen
(stamwort bepalen), het koper van
de brouwketels poetsen, tanks
schoonmaken, etc. Het viel mij op
dat de mensen in Duitsland zo
werklustig zijn. Ze werken boven
dien zeer efficiënt en hygiëne is
daar zeer belangrijk. Die efficiency
en hygiëne zijn de belangrijkste za
ken die me in die drie maanden
Duitsland zijn opgevallen en ik wil
daar op Curacao extra aandacht
aan besteden. Hygiëne is in onze
brouwerij al van groot belang, want
micro-organismen kunnen in ons
warme klimaat goed gedijen, maar
het kan op dat vlak nooit kwaad
altijd naar beter te streven."
Tijdens zijn stage-periode kreeg
de heer Jong nog bezoek van R.
Lans van HTB Technische Oplei
dingen Internationaal. Hij sprak
met zowel de heer Jong als de be
drijfsleider van de brouwerij nog
door welke aspecten van de brou
werij nog extra benadrukt dienen te
worden.
Op 22 juli keerde de heer Jong
terug naar Zoeterwoude om de
laatste drie weken te besteden aan
de onderwerpen die hijzelf extra
goed wilde bestuderen. Een van die
onderwerpen was de smaaktest. "Ik
moet als produktieleider alles afwe
ten van bier en natuurlijk ook de
smaak van bier. Ik moet aan de
smaak kunnen herkennen als iets in
het brouwproces mis is gegaan."
Ook op het gebied van tapinstalla
ties en afvalwaterzuivering wilde
de heer Jong extra informatie.
Op zaterdag 11 augustus stapte
hij weer op het vliegtuig richting
Curacao; een hoop kennis en erva
ring rijker. Hij zal al zijn in Europa
geleerde vaardigheden de komende
jaren ook hard nodig hebben, want
de nodige veranderingen staan op
het programma. Een renovatie van
het brouwhuis en een nieuwe C02-
installatie maken het de heer Jong
niet eenvoudig, want de vervangin
gen mogen de produktie (drieploe
gendienst, zeven dagen per week)
niet schaden. "Een leuke uitda
ging", aldus een zelfverzekerde
heer Jong. Hij heeft in ieder geval
genoeg kennis opgedaan om pro
blemen het hoofd te bieden. Terug
kijkend op zes maanden Europa, is
de heer Jong zeer tevreden: "Het
was een goede leerperiode, met uit
stekende programma's van HTB."
De brouwerij had ook een eigen mouterij. Ook daar moest de heer Jong
regelmatig zijn.