Nieuwe produktieleider Antilliaanse Brouwerij zes maanden in Nederland: De 32-jarige R.D. Jong verliet op 23 februari j.l. zijn vader land, de Nederlandse Antillen. Hij vertrok voor een leerperio de van zes maanden naar Europa om alle facetten van het brouwvak te leren. Heineken International Magazine sprak met de heer Jong, enkele dagen voor zijn terugkeer naar Cura cao. Facetten Handen uit de mouwen Smaaktesten HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 28 PAGINA 7 De heer Jong in het brouwhuis van de Lamms Brauerei in het Duitse Neumarkt. Dat de ketel zo mooi glimt is te danken aan de heer Jong, die zich een dag eerder over deze klus boog. was een heel leerzame periode" "Het De heer Jong is een van de vele cursisten die jaarlijks het kantoor en de brouwerij in Zoeterwoude bevolken. Ze worden op advies van het lokale management door HTB Technische Opleidingen Interna tionaal getraind of opgeleid. In het geval van de heer Jong is het pro gramma toegespitst op zijn nieuwe functie van produktieleider voor de Antilliaanse Brouwerij op Cura cao. De heer Jong is sinds december vorig jaar in dienst van de Antil liaanse Brouwerij. Voordien was hij werkzaam op een ingenieursbu reau en stond hij korte tijd als in valler voor de klas om les te geven in scheikunde en natuurkunde. Ook zijn studie (chemische techno logie) sloot niet volledig aan bij zijn toekomstige functie van produktie leider. "Bij de sollicitatie werd dus ook meteen gevraagd of ik bezwaar zou hebben tegen een opleiding in Nederland." Nadat hij zich eerst drie maan den in de brouwerij op Curacao in het kader van een oriëntatiepro gramma had ingewerkt en alvast wat voorstudie had verricht, stapte hij 23 februari op het vliegtuig naar Nederland. De heer Jong leerde in Zoeterwoude collega's uit alle we- Controle bij de fermentering. relddelen kennen. "Er waren Grie ken bij, een Ier, een Braziliaan en Indonesiërs. Er was voor ons een programma gemaakt, waarin alle facetten van de brouwerij aan de orde kwamen. Het was geen begin nerscursus en voor mijn collega's was een gedeelte van de stof al be kend, omdat zij al enkele jaren in de brouwerij werkten. Voor mij gold dat nog niet dus dat was even hard werken!" Na drie maanden viel de groep uiteen; ieder lid van de groep ging op stage in een brouwerij. De heer Jong kwam terecht bij de Lamms Brauerei in het Zuidduitse Neu markt en daar was het flink de han den uit de mouwen steken. "Ik moest daar ervaring opdoen met de handmatige klussen in de brouwe rij, zoals het vast- en loskoppelen van de slangen, het spindelen (stamwort bepalen), het koper van de brouwketels poetsen, tanks schoonmaken, etc. Het viel mij op dat de mensen in Duitsland zo werklustig zijn. Ze werken boven dien zeer efficiënt en hygiëne is daar zeer belangrijk. Die efficiency en hygiëne zijn de belangrijkste za ken die me in die drie maanden Duitsland zijn opgevallen en ik wil daar op Curacao extra aandacht aan besteden. Hygiëne is in onze brouwerij al van groot belang, want micro-organismen kunnen in ons warme klimaat goed gedijen, maar het kan op dat vlak nooit kwaad altijd naar beter te streven." Tijdens zijn stage-periode kreeg de heer Jong nog bezoek van R. Lans van HTB Technische Oplei dingen Internationaal. Hij sprak met zowel de heer Jong als de be drijfsleider van de brouwerij nog door welke aspecten van de brou werij nog extra benadrukt dienen te worden. Op 22 juli keerde de heer Jong terug naar Zoeterwoude om de laatste drie weken te besteden aan de onderwerpen die hijzelf extra goed wilde bestuderen. Een van die onderwerpen was de smaaktest. "Ik moet als produktieleider alles afwe ten van bier en natuurlijk ook de smaak van bier. Ik moet aan de smaak kunnen herkennen als iets in het brouwproces mis is gegaan." Ook op het gebied van tapinstalla ties en afvalwaterzuivering wilde de heer Jong extra informatie. Op zaterdag 11 augustus stapte hij weer op het vliegtuig richting Curacao; een hoop kennis en erva ring rijker. Hij zal al zijn in Europa geleerde vaardigheden de komende jaren ook hard nodig hebben, want de nodige veranderingen staan op het programma. Een renovatie van het brouwhuis en een nieuwe C02- installatie maken het de heer Jong niet eenvoudig, want de vervangin gen mogen de produktie (drieploe gendienst, zeven dagen per week) niet schaden. "Een leuke uitda ging", aldus een zelfverzekerde heer Jong. Hij heeft in ieder geval genoeg kennis opgedaan om pro blemen het hoofd te bieden. Terug kijkend op zes maanden Europa, is de heer Jong zeer tevreden: "Het was een goede leerperiode, met uit stekende programma's van HTB." De brouwerij had ook een eigen mouterij. Ook daar moest de heer Jong regelmatig zijn.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken International Magazine | 1990 | | pagina 7