Brouwerij in centrum Cork
breidt voor zoveelste keer uit
Vrumona introduceert
kunststof retourfles
Buckler
in België
Erediploma voor
Heineken stand
in Sovjet-Unie
tfÜEEIJ
9
Om aan de stijgende vraag
naar Heineken en Murphy
Stout te kunnen blijven vol
doen, is de brouwerij in het
centrum van Cork al jaren
lang een toonbeeld van (ver-
bouwingsjbedrijvigheid.
Een continue proces in plaats
van een eenmalige opknap
beurt en capaciteitsuitbrei
ding.
Licht van gewicht,
onbreekbaar, perfect her-
sluitbaar en meerdere
malen hervulbaar. Dat zijn
de meest in het oog sprin
gende aspecten van de
nieuwe retourfles die Vru
mona, Heineken's frisdran
kenonderneming in Neder
land, als eerste in de wereld
introduceert. De kunststof
fles wordt door Vrumona
de vriendelijke fles
genoemd. Want hij is vrien
delijk voor de consument,
de handel en niet te verge
ten het milieu.
Aanpassen
Steeds meer landen gaan
kennismaken met Buckler, het
alcoholarme bier van Heine
ken. Na de succesvolle intro
ducties in Nederland, Ier
land, Spanje en Frankrijk is
deze zomer een aantal
exportlanden aan de beurt.
Deze maand wordt Buckler
in België aan de consument
gepresenteerd.
De stands van Heineken doen het lang niet slecht op
beurzen. De onderscheiding die Heineken kreeg na de
beurs Tourindustria in Moskou is daarvan het bewijs.
Een 72nr grote stand, oorspronkelijk ontworpen en
gebouwd voor de afdeling Duty Free, werd in maart
jongstleden gebruikt voor de beurs, die onder auspiciën
van Intourist werd georganiseerd.
Peja
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 20
PAGINA 5
Het aantal aan te pakken actie
punten loopt in de tientallen; som
mige daarvan vragen amper om
investering, andere zijn ingrij
pend en kostbaar. Wat te denken
van een nieuw helderbierfilter en
twee extra afvul lijnen voor de fus-
tenlijn?
Bovendien moet binnen een jaar
de opslag vol/leeg goed verplaatst
zijn naar de zuidelijkste punt van
het brouwerijterrein. Op die plek
staan nu nog oude gebouwen.
Sommigen doen nog dienst als
kleine fabrieken. Murphy's Bre
wery kocht enige tijd geleden de
grond en staat inmiddels op het
punt een plan in te dienen bij het
gemeentebestuur, waarin de
bedoelingen van Murphy's Bre
wery nauwkeurig staan omschre
ven. Zodra de gemeente toestem
ming geeft, kan worden begon-
De bouw van het nieuwe service
gebouw op het brouwerijterrein
van Murphy Brewery in Cork
vordert gestaag.
nen met de sloop van de oude
gebouwen. Over een jaar moet de
nieuwe opslagplaats in gebruik
worden genomen.
Die opslag bevindt zich nu nog
in het midden van het brouwerij
terrein. Van dat punt uit vertrek
ken de vrachtwagens met de fusten
richting Dublin (waar een depot
staat voor die regio) en de klanten
in de omgeving van Cork. Dit ter
rein is veel te klein geworden, nu
de verkoop van Heineken bier en
De vriendelijke fles heeft een
inhoud van 1,5 liter. Vrumona
komt daarmee tegemoet aan de
toenemende vraag van de consu
ment naar flessen met meer
inhoud. Voor het gewicht hoeft
de consument de anderhalve
liter fles niet te laten staan. De
vriendelijke fles weegt minder
dan een glazen literfles. Dat
gewicht is ook een voordeel
voor de handel. De nieuwe fles
past in de kratten die voor de
huidige glazen literflessen wor
den gebruikt. De winkelier heeft
daardoor de helft meer frisdrank
in dezelfde krat. Bovendien zijn
problemen met glasbreuk verle
den tijd en de lege kunststof fles
sen wegen bijna niets.
De kunststof fles die Vrumona
verlaat komt telkens weer terug
omdat aan de consument een
gulden statiegeld wordt doorbe
rekend. Daardoor is Vrumona er
van verzekerd dat 95% van de
flessen weer terugkomt naar de
fabriek. De flessen worden dan
gereinigd en opnieuw afgevuld.
In totaal kan deze procedure
zo'n 25 maal herhaald worden,
voordat de fles versleten is. De
oude flessen worden gerecycled
om er andere duurzame produk-
ten van te maken.
De nieuwe retourfles van
Vrumona is van kunststof, meer
dere malen te gebruiken, licht
gewicht, onbreekbaar en perfect
hersluitbaar.
Murphy's Stout zo is toegenomen.
"Door de opslag te verplaatsen
wordt de goederenstroom binnen
de brouwerij sterk verbeterd.",
vertelt de heer Sarre, brewery
manager van Murphy's.
De afgelopen maanden is op het
brouwerijterrein eveneens gewerkt
aan de bouw van een compleet
nieuw service-blok. Onder andere
de onlangs aangeschafte helder
bierfilter moet in dit gebouw wor
den geplaatst. Twee waterketels
voor het opwekken van stoom zijn
al geplaatst.
De vraag rijst waar het ophoudt
met de verbouwingen en uitbrei
dingen. De afgelopen jaren steeg
de vraag naar Heineken en Mur
phy's Stout ieder jaar aanzienlijk.
Dertig procent boven budget was
verheugend, alhoewel de heer
Sarre soms met de handen in het
haar zat. Door de steeds verande
rende cijfers was hij genoodzaakt
iedere keer zijn plannen voor reno
vatie en investeringen aan te pas
sen.
De introductie van Buckler
bestaat uit twee fasen. Vorige
maand werden de bierhandel en
horeca benaderd middels een mai
ling. Deze maand is de consumen
tencampagne gestart en wordt
Buckler verkocht in de supermarkt
ketens. Buckler is in België ver
krijgbaar in krat voor de horeca en
in clusters van zes flesjes en in blik
voor de supermarkten. Buckler
voor de Belgische markt wordt
gebrouwen in de brouwerij in
's-Hertogenbosch.
Uit onderzoek is gebleken dat de
markt voor laag-alcoholhoudende
bieren in Belgë sterk stijgt. Op dit
moment is de totale markt zo'n
50.000 hectoliter groot. Verwacht
wordt dat eind volgend jaar dit
volume al gestegen is naar 150.000
hectoliter. Met het kwaliteitspro-
dukt Buckler moet het mogelijk
zijn 25.000 hectoliter per jaar te
kunnen verkopen, menen de des
kundigen.
"De stand is niet nieuw. Hij is
al gebruikt voor een beurs in
Cannes en zal komend jaar nog
ingezet worden voor beurzen in
Rome, München en weer in
Cannes", vertelt de heer H. van
Hoogdalem. Hij is medewerker
van de afdeling reclameservice
van Heineken in Amsterdam en
ontwierp de nieuwe stand in
opdracht van de afdeling Duty
Free. "Ze wilden een stand heb
ben, die het midden moest hou
den tussen een trendy bar en een
bruine kroeg. Bovendien moest
de hele stand met een paar
schroeven in elkaar gezet kun
nen worden." Van Hoogdalem
begon te tekenen en ontwikkelde
een stand die niet alleen qua
interieur aan de eisen van Duty
Free voldeed, maar ook in
razendsnel tempo ge(de)mon-
teerd kan worden. Twee mede
werkers kunnen in twee dagen
de hele stand opbouwen en bin
nen een dag alles weer demonte
ren.
Het Presidium van de Kamer
van Koophandel en Industrie in
de Sovjet-Unie waardeerde de
stand en de presentatie van de
produkten hogelijk en onder
scheidde Heineken met een ere
diploma.
De Heineken stand werd
bemand door medewerk(st)ers
van Peja, de agent van Heineken
in de Sovjet-Unie. Deze onder
neming is gespecialiseerd in de
handel met de Sovjet-Unie en
vertegenwoordigt ter plekke
meer Nederlandse bedrijven. Uit
35 tappunten op 23 lokaties in
voornamelijk internationale
hotels (waar betaald wordt met
westerse valuta) stroomt nu Hei
neken bier.
De laatste jaren neemt de con
currentie toe, vindt area export
manager E. Bakker. Dat is niet
zo verwonderlijk, want tot voor
kort was Heineken de enige bui
tenlandse brouwerij die tapbier
verkocht in de Sovjet-Unie.
Sinds kort is daar verandering in
gekomen; andere brouwerijen
ruiken hun kans en investeren in
de Sovjet-Unie. "Maar die con
currentie is nog gering. Vergeet
niet, dat Heineken een voor
sprong heeft van tien jaar ten
opzichte van de andere brouwe
rijen. We zullen er ook alles aan
doen om onze voorsprong te
handhaven. Bovendien hebben
we als tweede voordeel dat we
het totale drankenpakket kunnen
leveren, dus zowel bier, als fris
dranken en gedistilleerd", aldus
de heer Bakker.
De markt in de Sovjet-Unie is
relatief klein. Toch ziet de heer
Bakker grote voordelen van de
aanwezigheid van Heineken
bier. "In Moskou een glas Heine
ken kunnen bestellen, heeft voor
de toeristen een enorme beteke
nis. Het is goede public relations
voor ons merk. Daarnaast kan
deze markt voor ons een spring
plank betekenen als in de toe
komst wellicht ook de lokale
bevolking Heineken bier kan
drinken."
De Heineken stand in Moskou. Van links naar rechts mevrouw
A.Novikova, Heineken account manager in Moskou, area export
manager E. Bakker, H. Fortman, directeur van Peja Moskou en op de
rug gezien Ton Heuves, office manager van Peja in Arnhem.