New Murphy News
Nederland
Griekenland
Spanje
Ierland
Italië
Frankrijk
Onze werkmaatschappijen in Ierland, Spanje, Grieken
land, Frankrijk en Nederland hebben allemaal een eigen
personeelsblad. De één dik, kleurrijk en vaak bij de mede
werkers in de brievenbus, de ander bescheiden van opzet en
frequentie, maar daarom niet minder belangrijk. Een over
zichtje van de bladen.
PAGINA 8
HEINEKEN INTERNATIONAL MAGAZINE NR. 16
Eigen personeelsblad voor
meeste Europese medewerkers
Vers van 't Vat is het maande
lijkse personeelsblad voor de me
dewerkers van Heineken in Neder
land. Iedere maand wordt in een
oplage van 6500 exemplaren mel
ding gemaakt van wetenswaardig
heden van alle Heineken Neder
land-organisaties, inclusief de fris
drankenindustrie Vrumona en de
Gedistilleerd en Wijngroep Neder
land. Het blad is gemiddeld 28 pagi
na's dik en wordt gemaakt door
twee full time redacteuren en een
parttime redactrice. Het perso
neelsblad heeft al een rijke geschie
denis: Vers van 't Vat kwam voor
de eerste keer bij het Heineken-
personeel in de bus in 1950.
Vers van 't Vat wil vooral begrip
kweken bij het personeel voor het
ondernemingsbeleid en voor de
werkzaamheden van het personeel.
Informatie en voorlichting geven
over de activiteiten van de onder
neming in binnen- en buitenland is
een tweede doel van het blad. Maar
vooral wil Vers van 't Vat de onder
linge band tussen de medewerkers
versterken.
Murphy's New Man
EDITORIAL
Het personeel van Athenian Bre
wery in Griekenland krijgt sinds
1986 drie tot vier maal per jaar een
blad in de bus. Het blad fungeert
niet alleen als personeelsblad, maar
wordt door Athenian Brewery ook
naar externe contacten zoals han
delsrelaties gestuurd. Belangrijkste
doelen van het blad zijn: het perso
neel informeren over beslissingen
van het management, de contacten
tussen management, personeel en
handel verstevigen en bij het perso
neel het gevoel kweken dat alle me
dewerkers bij de 'familie' Athenian
Brewery horen.
Voor onze medewerkers van
Murphy Brewery in Ierland ver
schijnt zes maal per jaar New Mur
phy News. Het blad wordt verzorgd
door Peter Hanan van de afdeling
personeelszaken. "Murphy News is
begonnen als een wat conservatief
blad met veel serieuze artikelen.
Om beter te kunnen communice
ren met het personeel over alles wat
er binnen ons bedrijf gebeurt, heb
ben we enige tijd geleden besloten
een luchtiger, vriendelijker blad te
maken. Tegelijkertijd is het for
maat van het blad veranderd.
Daarom heet het nu ook New Mur
phy News. We hebben de indruk
dat de medewerkers het blad erg op
prijs stellen. Dat is vooral de ver
dienste van Peter Hanan, die pre
cies weet wat de mensen willen le
zen.", aldus de heer Edward
Costello, hoofd personeelszaken
van Murphy Brewery.
Sinds juni vorig jaar ontvangen
de El Aguila-medewerkers vier
keer per jaar El Aguila Prenza. Be
langrijkste doel van het blad, aldus
Product Manager Alberto Gomez,
is het personeel te informeren over
de veranderingen in de organisatie
van El Aguila en daarnaast onder
werpen te behandelen die nauw
met het werk te maken hebben.
De redactie richt zich ook op arti
kelen over steden in Spanje en dan
speciaal de steden waar een brou
werij of mouterij van El Aguila is
gevestigd. Op deze wijze wil de
redactie proberen de relatie met de
lokale autoriteiten te verstevigen.
De medewerkers van Dreher
in Italië hebben tot op heden
geen eigen personeelsblad. Voor
de toekomst wordt niet uitgeslo
ten dat de Dreher-medewerkers
een eigen personeelsblad ont
vangen. De structuur van Dre-
Sinds april dit jaar ontvangt het
personeel van Frangaise de Brasse
rie het mooie blad Bière le Magazi
ne. De vier kleuren uitgave ver
schijnt vier maal per jaar.
Frangaise de Brasserie is in 1986
ontstaan uit de drie ondernemingen
Heineken France, Brasserie Pel-
forth en Union de Brasseries. Ie
dere onderneming had een eigen
personeelsblad. Met de komst van
Bière le Magazine is een nieuwe
vorm van informatieverstrekking
aan het gehele personeel ontstaan.
Het personeelsblad wil, behalve
aan informatie over de onderne
ming, ook aandacht besteden aan
het produktenassortiment en de
communicatie-strategie, de bijzon
derheden van de diverse vestigin
gen, de verschillende beroepsas
pecten en de bierindustrie in het al
gemeen. Op die manier moet Bière
le Magazine helpen de verschil
lende bedrijfsculturen uit het verle
den tot één ondernemingscultuur te
brengen.
her sinds de samenwerking met
NBM/SIB is op dit moment nog
een sta-in-de-weg. Het manage
ment van Dreher acht het niet
uitgesloten dat in de toekomst er
alsnog een personeelsblad voor
de Dreher-medewerkers gaat
verschijnen.