Athenian Brewery zet zich
in voor het milieu
L. van Munching
onderscheiden
Cees Oostrum waakt over grafische kwaliteit verpakkingen maar:
"Ons werk is gebaseerd op de concernfilosofie, dat Heineken bier overal op de wereld niet
alleen hetzelfde moet smaken, maar er ook hetzelfde uit moet zien.
Ook kunnen we niet roepen: 'Heineken is 't beste bier' en vervolgens een slechte
kwaliteit etiket op de fles plakken. Dat is onmogelijk!"
Uitvoering
Op de werkvloer
Simpel
PAGINA 6
"We willen geen politie-agent zijn"
De heer C.W. Oostrum is hoofd
van het Corporate Brands Design
Department en is expert op grafisch
gebied. Dat moet hij ook wel zijn,
want vakkennis is vereist om nauw
keurig te kunnen bepalen of een
etiket (of omdoos of blik) voldoet
aan de hoge kwaliteitseisen die bij
Heineken worden gesteld. Twee
ëntwintig jaar geleden kwam de
heer Oostrum bij Heineken om de
nieuwe afdeling drukwerk inkoop
gestalte te geven. Na veertien jaar
verruilde hij zijn functie van druk
werk inkoper voor zijn huidige
baan, die hem over de hele wereld
brengt.
Bij de ontwikkeling van een
nieuw design voor zowel concern-
produkten (Heineken, Amstel,
Murphy, Green Sands, Buckler,
Hoppe, Bokma en Coebergh) als
soms landelijke merken (Aguila,
Dreher, etc.) wordt de afdeling van
de heer Oostrum ingeschakeld.
"De ontwerpers kunnen een erg
mooi ontwerp voor een nieuw eti
ket hebben gemaakt, maar het is
onze taak te bestuderen of dat
mooie etiket ook te reproduceren
is, dat wil zeggen of er miljoenen en
miljoenen van gedrukt kunnen
worden zonder kwaliteitsproble
men. Is in het betreffende land de
grafische kennis aanwezig om een
mooi maar complex etiket te druk
ken. Zijn de juiste papiersoorten
en inkten in dat land beschikbaar.
Dat zijn vragen waar wij ons mee
bezighouden. Verder dienen de be- produktie-opdracht voor de ver- Hoofdbrekens
doelingen van de ontwerper 'ver- pakkingsdrukker. We vormen in Die wettelijke bepalingen per
taald' te worden in een duidelijke feite de tussenpersonen tussen land bezorgen de heer Oostrum en
creativiteit en grafische techniek." zijn collega's soms de nodige
hoofdbrekens. Omdat de brouwe
rij verplicht is steeds meer informa
tie op het etiket te plaatsen, wordt
het "creativiteit op de vierkante
millimeter", aldus de heer Oos
trum, want "dergelijke informatie
willen we op het etiket aanbrengen
zonder het imago van het etiket te
schaden." Juist omdat de lijst met
wettelijk vastgestelde informatie
steeds langer wordt, gaan de brou
werijen steeds vaker over op het ge
bruik van een achtêretiket. Op die
manier wordt aan wettelijke ver
plichtingen voldaan, zonder dat dit
ten koste gaat van de visuele kwali
teit van het rompetiket.
Wat zou er gebeuren als we in een
fictief land Heineken bier willen in
troduceren, maar de lokale wet
voorschrijft dat bier niet mag wor
den verkocht in een verpakking
met groen etiket? "Ik ben er van
overtuigd dat we dan geen Heine
ken bier in dat land introduceren.
Het Heineken etiket is groen en
daar valt niet aan te tornen."
De afvalwaterzuivering van de brouwerij in Athene.
Door een nieuwe afdeling voor
energie en milieu in het leven te
roepen heeft Athenian Brewery
het energiegebruik van de brouwe
rijen in Athene, Thessaloniki en
Patras sterk teruggebracht. Boven
dien zijn de gevolgen van de brouw-
activiteiten voor het milieu sterk
gereduceerd door verbeteringen
aan het afvalwater zuiveringssys
teem. Athenian Brewery heeft van
het Griekse Ministerie van Indus
trie de tweede prijs ontvangen voor
haar vele werk ter bescherming van
het milieu.
Door deze toekenning was onze
werkmaatschappij in Griekenland
tevens voorgedragen als kandidaat
voor de European Better Environ
ment Awards for Industry 1987.
Maar Corporate Brand Design
Department doet nog veel meer.
Richtlijnen worden opgesteld om
eenduidigheid te krijgen in de uitin
gen van Heineken produkten, of
dat nu om een etiket of omdoos
gaat, of om een reclame-artikel
waar het concernmerk op moet
staan.
Tachtig procent van het werk van
de afdeling moet in verpakkingen
worden gezocht, immers de ver
pakking is het directe visitekaartje
naar de consument. Het werk van
de afdeling houdt echter niet op bij
adviseren en het opstellen van
richtlijnen. Ook bij de uitvoering
zijn Oostrum en zijn collega's Jelle
Hess en Robert de Waard betrok
ken. "We moeten er voor zorgen
dat iedereen de juiste materialen en
instructies krijgt om een verpak
king te drukken die helemaal aan
onze richtlijnen voldoet", aldus de
heer Oostrum.
Die richtlijnen zijn strikt, erg
strikt. "Als een van onze partners
bijvoorbeeld door verandering van
een wettelijke bepaling in dat land,
slechts één cijfer op het etiket wil
veranderen, dan zal men dat door
ons moeten laten doen. Het lijkt
misschien een omslachtige en kost
bare methode, maar het is absoluut
noodzakelijk, anders wordt het
snel een rommeltje", aldus de heer
Oostrum.
"Als we in een land Heineken
bier introduceren, betekent dat ter
plekke zoeken naar geschikte druk
kerijen, die onze kwaliteitseisen
kunnen realiseren. Als de etiketten
voor de eerste maal worden ge
drukt, staan we er met de neus bo
venop. Samen met de man aan de
drukpers werken we er aan dat het
etiket er perfect uitziet! We willen
Van links naar rechts Robert de
Waard, achter hem secretaresse
Rebecca Pel, Cees Oostrum en ui
terst rechts Jelle Hess. Dit viertal
houdt de kwaliteit van de Heineken
verpakkingen nauwlettend in de ga
ten.
absoluut niet politie-agent spelen,
maar door onze kennis proberen
een relatie met die drukker op te
bouwen. Want hij is de man die in
de toekomst de etiketten drukt en
hij moet weten welke eisen wij stel
len aan zijn produkt en waarom.",
aldus de heer Oostrum.
Toch gebeurt het soms dat de
heer Oostrum als een scheidsrech
ter moet optreden en 'de gele kaart
trekt' als storende fouten zijn ge
maakt. "Door onze grote interna
tionale ervaring kunnen wij de
drukkerij echter ook vaak advise
ren hoe deze fouten in de toekomst
te vermijden. Je moet niet alleen
roepen dat je het goed wilt hebben.
Je moet ook zelf bereid zijn daar
aan mee te helpen!"
"Het Heineken etiket lijkt voor
de leek zo simpel te maken. Juist
door die simpelheid echter moet al
les aan het etiket perfect zijn, want
eenvoud grenst aan armoede. Dat
is een van de redenen waarom we
als een bok op de haverkist zitten,
als het gaat om het bewaken van de
kwaliteit van onze verpakkingen en
merkuitingen."
De heer L. van Munching jr.,
alleen-importeur van Heine
ken bier en Amstel Light in de
Verenigde Staten, kreeg on
langs de eerste George Was
hington Vanderbilt Trophy
uitgereikt door de Neder
landse Kamer van Koophan
del in de Verenigde Staten.
De heer Van Munching ont
ving de onderscheiding uit
handen van de Nederlandse
ambassadeur R.H. Fein. Ere-
gaste was mevrouw Y. van
Rooy, staatssecretaris van
Buitenlandse Handel. De heer
van Munching kreeg de
Trophy uitgereikt als waarde
ring voor een belarigrijke bij
drage aan de uitbreiding van
de handel en investeringen
tussen Nederland en de Ver
enigde Staten. Tevens is de on
derscheiding bedoeld als sti
mulans voor andere Ameri
kaanse zakenlieden die nauwe
contacten onderhouden met
Nederland.