Verzorgers in actie... Fanvaria Honderdjarig bestaan van de fiets Colofon 'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS 1^1 De Oude Muziekdoos Dit ietwat vreemde jubileum dat op 5 september jl. werd gevierd als onderdeel van het kermisprogramma te Brasschaat, was ook voor Heineken aanleiding voor het voetlicht te verschijnen. De heer Kortleven, directeur van Heineken Import België NV, had zoals vele andere Belgen, gehoord van het in België steeds meer bekend wordende Heineken Tamboercorps. Dientengevolge nam hij contact op met de Bossche afdeling personeelszaken, die reeds meer grote evenementen op zijn naam heeft staan, onder andere te Poppel in Weelde. De zaak was al gauw beklonken en zo gebeurde het dus, dat op 5 september jl. de leden van het Heineken Tamboercorps vergezeld van echtgenoten en verloofdes, naar Brasschaat vertrokken, waar ze door de heer Kortleven werden ontvangen in café Hemelhoeve. Uiteraard werd een - bijzonder in de smaak vallende - serenade gegeven voor deze Heineken zaak. Het welkomstbiertje binnen accepteerde men gretig om de door de lange reis dorstig geworden kelen te smeren. Daarna maakte het Tamboercorps zich gereed om zich te gaan voegen in de grote "internationale fantasiestoet", die door de straten van Brasschaat trok, een stoet die bestond uit de folkloristische fietsen van 1865 tot de moderne van 1965. Dit met bijbehorende klederdrachten, groepen majorettes, show en praalwagens, drumbands, muziekcorpsen, balletgroepen, teveel om op te noemen. De totale stoet bestond uit meer dan 1000 deelnemers. Ondanks het regenachtige weer was de publieke belangstelling groot, mede gezien het feit dat er nog vele andere attracties waren zoals kermis, wielerwedstrijden, enzovoort. De optocht werd gevolgd door parades en shows op een zestal plaatsen in Brasschaat. Na afloop van de optocht hield ons Tamboercorps een taptoe vóór café "de Vrede", een Heineken zaak in het centrum van Brasschaat. Op deze taptoe, die veel bijval oogstte, volgde een pittige serenade. Hierna werd het hoog tijd de dorstige kelen van de corpsleden, die ongeveer anderhalf uur hadden gelopen, te smeren. Dit gebeurde in afwachting van de belegde broodjes, terwijl men ondertussen nog wat praatte over de belevenissen van de middag. Na de broodmaaltijd was het - in België langzamerhand een traditie - de beurt aan "Cambrinus", de Boerenkapel, die voor de vrolijke noot zorgde in café "de Vrede", dat door het enthousiasme, waarmee de instrumenten werden bespeeld, niet meer zo vredig aandeed. Om ongeveer negen uur 's avonds was het verzamelen geblazen en aanvaardde men de terugtocht. Door het vroege tijdstip en de lengte van de reis besloot men onderweg nog ergens aan te leggen. En waar kun je dan beter terecht dan bij '"t Mitje" te Poppel, onze gastvrouw tijdens Poppel Sinksen? Traditiegetrouw werd het ook hier een succes en de stemming bereikte het niveau van een Bossche carnaval. In deze stemming en met goede herinneringen aan België keerden we uiteindelijk huiswaarts. Karin van Doornik (Bron Vers van 't Vat 1965 19e jaargang 2007 Hoofdredactie Fanvaria: Ries van den Bogaert (riesvdbogaert@home.nl) Correspondenten: John Hannink Leo Donkers Franka Willems-Netten Dagelijks bestuur: John Menkehorst Niek van den Biggelaar Natalie Dekkers Beschermvrouwe: Mevr. C.L. de Carvalho- Heineken Foto boven aan pagina: Henk van Esch Kijk ook eens op de website van de Heineken Fanfare www.heinekenfanfare.nl Fanvaria De Heirieken fanfare kent heel wat verzorgers die bergen werk verzetten. In een serie van vier een kijkje achter de schermen. Dit keer deel 1 over de repetitiedag van de fanfare met verzorgers Bertie van den Bogaert en Roy Strik. Bertie was paukenist bij de drumband onder leiding van Patje de Leeuw. Was verzorger en is sinds drie jaar wéér verzorger. "Ik vind het heerlijk dat ik op zaterdag een hobby heb. Je werkt de hele week en dan kan ik me een dagje ontspannen", start Bertie van den Bogaert (47). Hij heeft op de zaterdag - de dag van alle fanfare repetities - bardienst. Alles wordt klaargezet, zodat als het Percussion Ensemble (PE) en het Fanfare orkest klaar zijn met repeteren de leden daarna onder het genot van een drankje kunnen nakletsen. Ook Roy Strik (59) is dan aan het werk. "Ik bak regelmatig snacks en zorg dat er bijvoorbeeld pinda's op tafel staan. Dat vind ik leuk om te doen." Hij geniet van de club mensen die gezellig bij elkaar zitten. Door de gezelligheid wordt het soms wel een stuk later. "Dan luiden we de bel", stelt Bertie, maar volgens Roy doen de muzikanten daar niet moeilijk over. Tot slot is er het opruimen: van vuilnis wegwerken tot tafels schoonmaken. Bertie: "Tussen de verzorgers onderling is het heel gezellig." Terwijl hij dat zegt gaat de duim van Roy omhoog en hij vult aan: "Niemand kijkt de kat uit de boom. Als er glazen moeten worden opgehaald, een tafel leeggehaald dat doet iemand dat gewoon." Bij het snacks bakken staat volgens hem Bertie altijd klaar om te serveren, terwijl een ander dan helpt bij de bar. Bertie: "Niemand hoeft wat te vragen, dat gaat vanzelf!" Er volgt een anekdote over 'servetten' wat duidelijk maakt dat het goed zit tussen de mannen. "We zijn een goed team, het draait fantastisch", aldus Roy. Roy heeft twee zoons die musiceren bij de Heineken. "Mijn ene zoon speelt bij het Aspiranten orkest en de ander speelt bij PE. Hij heeft net z'n diploma gehaald. Die kleine gaat fantastisch op bugel, dat doet hij heel fanatiek." Sinds een jaar is Roy verzorger en het is duidelijk dat het hem goed bevalt. Het zaterdagkarwei is niet het moeilijkste stuk van de verzorging volgens Bertie. "We doen ook het inladen van de instrumenten als er een optreden is. Dat is zwaar, maar we komen geen handen te kort." Hierover een andere keer. Franka Willems Bertie en Roy -2e rij- deden ook mee met het Carnavalsconcert! Foto: Fienk van Esch. UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken Brouwerij Nieuws | 2007 | | pagina 3