KWALITEIT BOSSCHE BROUWERIJ STERK VERBETERD! Onacceptabel rijgedrag kostbaar voor Heineken Fanvaria in BHN 'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS f^l De eerste grote opsteker van 2006 is binnen: de Bossche Brouwerij eindigde als tweede in de Quality Award ranglijst van 2005, zoals u in BHN16 al las. Jaarlijks vindt er tussen alle Heineken producerende brouwerijen een zeer uitgebreide kwaliteit competitie plaats, waarin de bierkwaliteit en de verpakkingskwaliteit van de 50 Brouwerijen die Heineken brouwen worden vergeleken. Hoe werkt de Heineken kwaliteit competitie? Bierkwaliteit Product Points) Iedere maand stuurt elke Brouwerij een vers gebrouwen Heineken bier op naar het Heineken Smaakpanel en het Centraal Laboratorium (CQCL) in Zoeterwoude. Daar worden alle bieren 'vers' geproefd en na drie maanden. In beide smaaktesten worden de Heineken bieren beoordeeld met een rapport cijfer. Ook worden de bieren uitvoerig geanalyseerd en wordt gecontroleerd of alle analytische parameters (kleur, koolzuurgehalte, bitterheid etc.) binnen de specificatie zijn. Als dat het geval is dan verdient de Brouwerij punten. Verpakkingskwaliteit Packaging Points) In alle markten over de hele wereld gaan controleurs naar winkels waar Heineken verkocht wordt en controleren of alles aan de verpakking goed is. En als men een label vindt dat scheef op het flesje zit of op het flesje of blikje staat een productie code die niet te lezen is, dan krijg je straf punten. In 2005 zijn er in Nederland ongeveer 19.000 flesjes of blikjes van 's Hertogenbosch in de winkels gecontroleerd. De punten voor Bierkwaliteit en Verpakkingskwaliteit worden per brouwerij bij elkaar opgeteld door 2 gedeeld en met elkaar vergeleken Production Points). Zie de tabel voor de ranking in 2005. Heineken 's-Hertogenbosch is met Heineken bier gebrouwen voor de Nederlandse markt 2e geworden en met Heineken-Export bier 10e. Dit is een enorme verbetering want in 2004 eindigde de Brouwerij respectievelijk op de 17c en llc plaats. Als extra opsteker is de Bossche Brouwerij de enige brouwerij is waar alle export en 'Nederland' bieren analytisch 100% binnen specificatie lagen. Het is duidelijk dat de verbetering van de First Time Right Score in de Brouwerij en het behalen van de Ster-lab accreditatie van het KwD-lab zijn vruchten begint af te werpen. De kwaliteit van de in 's-Hertogenbosch gebrouwen bieren is immers aantoonbaar sterk verbeterd! Een dergelijk hoog kwaliteitsniveau wordt alleen bereikt in een professionele organisatie waarin iedereen doet wat hij zegt en iedereen ook zegt wat hij doet. En waar er voldoende ruimte en tijd is voor verbeteren. Om nog eens extra te benadrukken dat iedereen in de brouwerij heeft bijgedragen aan deze prijs volgen hier enkele voorbeelden van grote verbeteringen die het afgelopen jaar op kwaliteitsgebied hebben plaatsgevonden: Gistmanagement FTR-brouwen FTR-filtratie Verpakking kwaliteit Vreemdgas Ster-lab accreditatie De kwaliteit competitie 2006 is in volle gang. En ook dit jaar moet door iedereen weer hard gewerkt worden om in de top 3 te kunnen eindigen. Er valt nog genoeg te verbeteren en onze collega Brouwerijen zitten beslist niet stil. In 2006 willen we met Heineken-Export en Heineken- Nederland in de top 3 eindigen. Waarvan één op de eerste plaats. De resultaten van 2005 laten zien dat we goed bezig zijn. Wat ons betreft gaat het dit jaar lukken! Namens het Management Team Brouwerij Product points Packaging points Production points 1. Thai Asia Pacific 74,0 99,8 86,9 2. 's-Hertogenbosch 72,0 96,0 85,0 3. Vietnam Brewery, Ho Chi Minh 69,0 99,8 84,4 4. Zoeterwoude 69,0 99,0 84,0 5. Schiltigheim 70,0 98,0 84,0 6. Zoeterwoude Export Total 69,0 98,5 83,8 7. Pollein Aosta 67,0 99,9 83,5 8. Sevilla 68,0 97,2 82,6 9. Mons 70,0 94,0 82,0 10. 's-Hertogenbosch Export Total 64,0 99,0 81,5 In korte tijd vonden er op het brouwerijterrein een aantal aanrijdingen plaats die zorgden voor grote schades. De rekeningen daarvan worden aan de Bossche Brouwerij gepresenteerd. Onlangs werd een flinke schade veroorzaakt aan een trailer van een buiten firma. Voor alle duidelijkheid: het gebeurde zeker niet met opzet en bovendien werd de schade keurig gemeld, zodat we de afhandeling van de schade konden regelen. Binnen enkele weken vonden er echter meer aanrijdingen plaats met grote schades. Zo waren er bijvoorbeeld een aantal incidenten met vorkheftrucks die flinke schade veroorzaakten aan deuren, gebouwen en installaties. Als geluk bij een ongeluk waren het 'alleen maar' materiele schades en betrof het geen personen. Wat vooral opviel was dat al deze aanrijdingen door Heineken medewerkers werden veroorzaakt met bedrijfswagens. De door de aanrijdingen ontstane schades worden niet gedekt door de verzekering maar komen voor rekening van de Brouwerij. Grove fouten Of de aanrijdingen veroorzaakt werden door onachtzaamheid of onoplettendheid is weinig interessant. Een ding staat echter als een paal boven water: het was steeds de bestuurder die een grove fout maakte. Dit rijgedrag is niet acceptabel! Niet buiten de Brouwerij en niet op het brouwerijterrein. Er worden dan ook sancties en maatregelen getroffen om herhalingen te voorkomen. Heineken mag verwachten datje weet watje doet als je mag rijden met rollend materieel. Al 18 jaar geeft de Heineken Fanfare zelfstandig een Nieuwsbrief uit: Fanvaria. Een leuk blad met alle wetenswaardigheden van dit orkest. Er waren echter twee nadelen: alleen de leden van de fanfare kregen het toegestuurd en door het vele werk dat het maken van een blad nu eenmaal kost, kwam het maar spaarzaam uit. Dit laatste betekende dat het nieuws soms wat achter liep. En dat is nadelig voor een dynamische vereniging als de Heineken fanfare. Daar komt nu een einde aan. Op voorstel van Godfried Meijer, een echte fanfare fan, wordt Fanvaria opgenomen in BHN. Vanaf BHN18 vindt u Fanfaria nieuws daar regelmatig in terug. Met eigen uitstraling en zoals de laatste 18 jaar, onder redactie van Ries van den Bogaert. 's-Hertogenbosch Leo Vlegels Fanvaria De oorzaak? Een grove fout van de bestuurder. I I UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken Brouwerij Nieuws | 2006 | | pagina 3