WIGGERT DEELEN BLIJ MET BENOEMING Alcohol en werk gaan niet samen! Enjoy Heineken responsibly Heineken" Verkrijgbaarheid van bier aangepast Dus niet voor of tijdens het werk Afgelopen juli werd al bekend dat Wiggert Deelen per 1 oktober Marc Gross op zou volgen als Managing Director van Heineken Nederland Supply. De afgelopen vier jaar was hij Technisch Directeur van Nigerian Breweries in Lagos en eerder werkte hij tweeëneenhalf jaar als Brouwerij Manager voor Heineken in Ghana. Maar de meeste HNS-coUega's kennen hem van de tien jaar die hij bij de brouwerijen in 's-Hertogenbosch en Zoeterwoude werkte. Hoe vindt Wiggert het om terug te zijn? "Ik ben blij dat ik terug ben bij HNS", zegt Wiggert. "Tegelijk ben ik ook trots op mijn benoeming en de grote verantwoordelijkheid die ik krijg. Natuurlijk helpt het dat ik bij de brouwerijen heb gewerkt, omdat veel mensen mij nog kennen. Ik begon ruim 17 jaar geleden als technisch management trainee, werkte als assistent afdelingsingenieur bij de Technische Dienst en als afdelingsingenieur bij Brouwen en Energie in Den Bosch, en daarna als chef Biermagazijnen en Intern Transport bij MIT (nu DCS) in Zoeterwoude. Voordat ik naar Nigeria ging was ik afdelingchef Verpakken in 's-Hertogenbosch." Op de vraag of zijn bekendheid ook een keerzijde heeft, is zijn antwoord: "Mijn rol is nu duidelijk anders. Ik moet mezelf aanwennen dat de dingen die ik zeg meer gewicht hebben dan vroeger en mijn woorden onder een vergrootglas worden gehouden. Ik hoef ook niet de illusie te hebben dat wat ik vandaag doe, direct invloed heeft op de OPI of op de extractverliezen. In mijn nieuwe functie moet ik me richten op de vraag hoe we het als HNS in de toekomst willen doen en werken aan hoe we daar gaan komen." Nog steeds dezelfde Gaat hij zich in zijn nieuwe functie nu anders gedragen? "Ik hoop dat mensen me blijven benaderen als dezelfde Wiggert van vroeger", zegt Wiggert. "Mede door mijn tijd in Afrika heb ik wel wat meer leren relativeren en ben ik wat minder star geworden. De levenshouding daar is zo anders. Ongelofelijk hoe mensen op een paar vierkante meter hun bestaan bij elkaar scharrelen en toch steeds weer een glimlach op hun gezicht kunnen toveren. Ik heb er ook geleerd dat mensen met een andere achtergrond met andere oplossingen voor problemen komen. Dat heeft natuurlijk invloed op de manier waarop ik tegen dingen aankijk." Toekomst HNS Uiteraard wordt Wiggert gevraagd hoe hij de toekomst van HNS ziet. "HNS is onderweg naar haar toekomst", antwoordt hij. "Marc Gross heeft erg goed werk verricht; het is zakelijker geworden en dat was nodig. Toch zie ik ook meer trots dan vroeger. Niet alleen op het product, maar ook op hoe we de dingen doen en de resultaten die daarmee behaald zijn. Er is nog een behoorlijke weg te gaan en die zal ik voortzetten. Ik denk namelijk niet dat zo'n proces na drie jaar ophoudt. Er zijn genoeg voorbeelden van brouwerijen die het slimmer doen dan wij en wij zijn het aan onze stand verplicht om mee te doen in de voorhoede. Anders verliezen we de geloofwaardigheid die in de laatste jaren verdiend is, weer heel snel. Wij moeten onze hoge loonkosten kunnen compenseren met onze schaal, het vakmanschap en de ervaring die we in huis hebben. Het kan ook allemaal best een tandje dieper en scherper. Productiviteit speelt daarbij een grote rol, maar ook betrouwbaarheid van productie. Aan kwaliteit kan geen concessie worden gedaan. Mocht er onverhoopt toch iets mis (lijken) te gaan met die kwaliteit, dan moeten we snel handelen. Ook levertijdbeloftes moeten worden waargemaakt." Aanpak Over de marktontwikkelingen en de aanpak die nodig is, is Wiggert duidelijk: "We opereren in markten met weinig rek en moeten dus scherp op de kosten letten. Die lijn zet Wiggert Deelen tijdens de opening van colonne 23 in gesprek met Erwin Mutsaers ik door. Door diezelfde marktomstandigheden is de vraag naar nieuwe producten groot. Onze merken moeten jong en relevant blijven. Binnen de brouwerijen hebben we daarmee een hoop ervaring opgebouwd en successen geboekt. Ik ga dus twee dingen tegelijk aanpakken: zo scherp en zo efficiënt mogelijk werken en doorgaan met nieuwe producten. We hebben als organisatie een doel voor ogen en gebruiken verschillende middelen om daar te komen. Opleiden en TPM zijn geen doel op zich, ze zijn nodig om het einddoel te bereiken. Veranderen gaat niet zonder ongemak en het moet op een goede manier gebeuren. De man op de werkvloer krijgt alle initiatieven op zijn bord en moet daarnaast ook nog brouwen en afvullen. Gelukkig is het incasseringsvermogen van onze medewerkers groot en daar ben ik trots op." Gezond Leven start campagne Alcohol en Werk op Bossche Brouwerij Deze week gaat een kleinschalige campagne van start die de gevaren van alcoholgebruik tijdens het werk en het Heineken alcoholbeleid nog eens extra onder de aandacht brengt. Als ondersteuning van de actie hangen overal posters. Want alcohol en werk verdragen elkaar niet. Onze bieren zijn van hoge kwaliteit en een genot om te drinken. Verantwoorde consumptie kan ook goed samen gaan met een evenwichtige en positieve levensstijl. Maar het gebruik van alcohol voor- of tijdens het werk, brengt de veiligheid, kwaliteit en productiviteit op het werk in gevaar. Bedenk dat er geen drempel is waaronder alcohol totaal geen effect heeft. Zelfs een laag alcohol promillage heeft invloed op uw beoordelingsvermogen en rijvaardigheid. Het is dan ook een goede zaak dat Heineken al jaren een streng beleid voert ten aanzien van alcohol en werk. De regels In de Bedrijfsregels voor Heineken werknemers staat dat het de werknemer ten strengste verboden is zich tijdens de uitoefening van zijn functie onder invloed van alcohol of drugs/verdovende middelen te bevinden en/of te gebruiken. Overtreden van de regels kan leiden tot: mondelinge berisping, schriftelijke berisping, schorsing met opnemen verlofdagen) of zonder behoud van salaris gedurende maximaal vijf werkdagen en zelfs ontslag. Heineken ziet toe op verantwoord gebruik van alcohol voor zover er een relatie is met het werk en/of de onderneming. Zo geldt voor iedere Heineken medewerker de uitdrukkelijke instructie niet deel te nemen aan het verkeer als zij onder de invloed van alcohol verkeren, ook al is het slechts 'een beetje'. In dit geval moeten zij ter plaatse blijven logeren of met alternatief vervoer naar huis gaan. Tot nu toe was er op bepaalde tijden alcohol verkrijgbaar in het Bedrijfsrestaurant en het TD gebouw. Met ingang van 1 december wijzigt dit. Als proef is er voorlopig alleen nog bier verkrijgbaar op vrijdagmiddag tussen 3 en 5 in het bedrijfsrestaurant. We benadrukken dat ook tijdens recepties of andere bijeenkomsten waar alcohol wordt geschonken, van iedereen persoonlijk wordt verwacht dat er verstandig wordt omgegaan met het nuttigen van alcohol. Als blijkt dat er op onverantwoorde wijze wordt omgesprongen met alcoholgebruik, kan dit leiden tot een berisping, schorsing of zelfs ontslag. 1 m i V UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken Brouwerij Nieuws | 2005 | | pagina 3