Pieler Pils voor Ab Kortland
Menu
Energie hoog op de agenda
Besparing van 51%
gerealiseerd op proceslucht
|T| BROUWERIJ ZOETERWOUDE NIEUWS
Ondanks bijna zomerse tempera
turen, kun je aan de natuur toch
zien dat de herfst en winter in
aantocht zijn. Deze periode wordt
altijd gebruikt om voor volgend
jaar van alles in te kopen. Samen
met onze inkopers proberen we
overal de beste prijs (kosten/kwa
liteit) te krijgen. Bij DCS wordt
over transport en in het bijzonder
over zeetransport gesproken. Ook
hier worden we met de hoge prijs
van energie geconfronteerd. De
onderhandelingen verlopen voor
Heineken bepaald niet soepel, de
importen uit China groeien nog
steeds gigantisch, de schepen zit
ten vol en de prijs van bunkerolie
in Rotterdam is gestegen van
S 155,00 per ton naar 270,00 per
ton. Kortom, een enorme uitda
ging om de prijsstijgingen binnen
de perken te houden.
De verhoogde olieprijzen werken
uiteraard ook door in het weg
transport, kijk zelf maar watje bij
de pomp moeten betalen. Gelukkig
hebben we als DCS niet stilgeze
ten en worden de containers uit
's-Hertogenbosch al sinds jaar en
dag per binnenvaartschip ver
voerd. Voor Zoeterwoude duurt
dit nog even, maar in 2008 moet
het voor deze brouwerij ook zover
zijn dat de containers over het
water worden vervoerd. Een ander
initiatief in Zoeterwoude betreft
het mout. Ook hiervoor wordt
gekeken naar alternatief transport.
Energie(besparing) staat weer hoog
op de agenda!
Fred Holvast
Ab Kortland kwam als 14-jarig broekie
in dienst bij Heineken in Rotterdam. Op
1 oktober 1974 werd Ab overgeplaatst
naar Zoeterwoude, waar hij verschil
lende functies vervulde binnen DCS. Op
1 oktober 2003 is Ab binnen de afdeling
Brouwen de club van industriële schoon
makers komen versterken, waar hij
voornamelijk heftruckwerk doet. Naast
zijn heftruckwerk heeft Ab als aandachts
gebied de malerij, waar hij naar alle
tevredenheid de boel schoon en stofvrij
probeert te houden (lukt niet altijd). Zijn
grote mate van oplettendheid en zijn
humor worden zeer gewaardeerd.
Het beeldje werd uitgereikt door Erwin
Rosens, sub unitmanager Brouwen.
Ab nogmaals gefeliciteerd!
Hans van Eijkteamleider
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
18 oktober
19 oktober
20 oktober
21 oktober
22 oktober
23 oktober
24 oktober
25 oktober
26 oktober
27 oktober
28 oktober
29 oktober
30 oktober
31 oktober
Kip Stroganoff, fusili tricolore, Carribean salade
Nasi Goreng, ajam pedis, atjar, kroepoek, ei
Stamppot andijvie, runderbalgehakt, spekjes jus
Lekkerbekje citroen, gebakken kriel, rauwkost, remouladesaus/dillesaus
Runderbiefstuk, vlaamse friet, appelmoes, frietsaus
Tartaartje met gebakken ui, gebakken aardappelen, groentemix
Ribkarbonade, bloemkool kaassaus, gekookte aardappelen, jus
Spaghetti Bolognaise, Bologna salade, geraspte kaas
Babi Pangang Special, sambal goreng boontjes, witte rijst, atjar kroepoek
Satéschotel, Steak house friet, atjar gemengde salade
Gebakken zalm witte wijnsaus, spinazie gratiné, gebakken aardappelen
Cajun-spies, groentemelange, pommes frites, mayo of pindasaus
Loempia cum laude, gebakken rijst, pindasaus atjar kroepoek
Boeuff Bourguigon, aardappelkrokketten, wortel doperwten
In Zoeterwoude gebruiken
we jaarlijks zeven miljoen
m3 perslucht. Het opwekken
daarvan gebeurt centraal
binnen de afdeling Energie
met vier compressoren. Het
comprimeren van dergelijke
hoeveelheden lucht is kostbaar.
Binnen de afdeling Energie zijn
er diverse acties gestart om
perslucht te besparen en de
opwek ervan te optimaliseren.
Optimaliseren van
luchtcompressie
Eén van de compressoren is
uitgerust met een variabele
aandrijving waardoor kleine
schommelingen in het lucht-
verbruik worden opgevangen
zonder compressoren aan en
uit te schakelen.
Opsporen van lekkages
Veel van deze proceslucht
raken we kwijt door lekkages.
Denk hierbij aan slangbreuk,
stuurventielen, pakkingen et
cetera. In het brouwhuis deden
we een pilot met de firma
LeekSeek, die apparatuur bezit
om de kleinste lekkages op te
sporen. Je denkt misschien dat
die kleine gaatjes niet interes
sant zijn. Nou, zeker! Je moet
erbij stilstaan dat hier 24 uur
per dag, 365 dagen per jaar,
proceslucht verloren gaat. Eind
vorig jaar zijn we met de eerste
metingen in het brouwhuis
gestart. Alle lekkages werden
in kaart gebracht, gelabeld
en ze kregen een prioriteit.
Duidelijk werd dat de grotere
lekkages als eerste moeten
worden opgelost. De reparaties
(85 stuks) zijn als het proces het
toeliet door de storingsmon
teurs uitgevoerd. Halverwege
de zomer is een tweede meting
uitgevoerd om het effect van
besparing te kunnen meten:
Verbruik bij de eerste meting:
3,25 m3 per minuut, bij de
tweede meting: 1,58 m3 per
minuut
Kosten (aan lekkages) bij de
eerste meting bedroegen
34.127,00, bij de tweede
meting 16.680,00
Een uitstekende prestatie met
een besparing van 51%
17.447,00. Uiteraard stopt het
hier niet. Ook binnen andere
afdelingen is nog voldoende
verlies te reduceren en te
besparen. Verder onderzoe
ken we binnen Energie of het
mogelijk is de luchtdruk te
verlagen. Als dit mogelijk blijkt,
zal ook hier een behoorlijke
besparing uit voortvloeien.
Ewald Reibestein
RT Brouwen en Energie
Zoals al verteld in de vorige Brouwerij Zoeterwou
de Nieuws, zijn de processen in de brouwerijen
bestudeerd om de invoering van SAP mogelijk te
maken. Het implementeren van één SAP R/3-sy-
steem voor twee brouwerijen heeft uiteraard ook
gevolgen voor de inkoopprocessen die, net als de
PM-processen, voor beide brouwerijen worden
opgezet. Daardoor heeft de implementatie van
SAP begin 2006 ook een aantal directe gevolgen
voor collega's van aangrenzende afdelingen.
Twee processen die zichtbaar zullen veranderen
zijn bijvoorbeeld de aanvraag tot bestellen (ATB)
en het herorderen (opnieuw bestellen) van maga
zijnartikelen. Het opstellen van de aanvraag kan
straks door de gebruiker of bestelcoördinator
direct in SAP worden gedaan. Hierdoor behoort
na de invoering van SAP het overtypen van een
geschreven aanvraag tot inkoop (ATI) tot het ver
leden. Dat scheelt fouten door onduidelijkheden
én dubbel werk, waardoor er meer tijd beschik
baar komt voor kernactiviteiten, zowel voor de
gebruiker als voor Bedrijfsinkoop.
Daarnaast kan de gebruiker een overzicht van
de openstaande aanvragen of orders inzien,
waardoor er meer duidelijkheid ontstaat over de
levertijden. Omdat steeds meer en complexere
(prijs)afspraken met leveranciers over goederen
en diensten in SAP vastliggen, kunnen goedge
keurde bestellingen veel sneller worden ver
werkt.
Bij het proces 'herorderen van magazijnartike-
len' zal Bedrijfsinkoop een ondersteunende rol
spelen. Allereerst zorgen we voor de juiste prijs
en levertijd van de artikelen. De minimale voor
raad en de bestelhoeveelheid van een artikel
wordt door het magazijn in samenspraak met de
gebruiker(s) bepaald. Het maken van de bestel
lingen gebeurt door de magazijnmedewerkers
zelf. Bij leveranciers die niet 'On Time In Full'
leveren, zal Inkoop dit probleem samen met
het magazijn oplossen. Uiteraard blijven (grote)
prijsverschillen een zaak voor Inkoop. In Den
Bosch werkt het magazijn al grotendeels op deze
manier, in Zoeterwoude wordt de werkwijze
momenteel geïmplementeerd. Door deze veran
dering in twee stappen te wijzigen hebben we
straks een betere focus bij de start van SAP.
Otto Peters, Bedrijfsinkoop
Wijzigingen voorbehouden.
18 OKTOBER 2005