AM STEL
proost
Zo schenkt
U een goed
glas pils
4m
HALVE EEUW
DAMOISEAUX
GOEDE AANPAK
ÓÓK IN HELMOND
PRAATJES
MAKERS
BIER NAAR
ZUIDPOOL
LEEF MET
ONS MEE
AMSTEL PROOST
'GROOT OF STERVEN'
Bier is een uiterst gevoelig product.
Het is van groot belang, dat er zeer
omzichtig mee wordt omgesprongen,
want alleen dan kan men verzekerd
zijn van een werkelijk goed glas bier.
We mogen aannemen, dat de tussen
handel het bier die verzorging geeft
waarop het recht heeft, terwijl ook de
horecabedrijven wel een prima tap
biertje aan hun gasten zullen voor
zetten. Maar voor hen die thuis het
Amstel Pils genieten hier nog even
een paar wenken.
Vet is de vijand
van het bier. De
glazen dus nooit
omwassen in zeep
sop. Hoogstens af
en toe met soda.
Berg de glazen in
een afgesloten
ruimte op.
Spoel het glas
even voor het ge
bruik om met koud
water en laat het
daarna uitdruipen.
Droog het glas
vooral niet af. De
droogdoek is
meestal wat vettig.
Serveer bier al
tijd koel. De beste
temperatuur is tus
sen 6 en 10 graden
Celsius. Lauw bier
smaakt niet, maar
ook te koud bier
is niet lekker.
Schenk bier niet
in alsof het limo
nade is. Begin met
snel in te schen
ken totdat het
schuim halverwege
het glas gekomen
is.
Daarna het glas
een beetje schuin
houden en langs
de rand voorzich
tig volschenken.
Alleen dan krijgt
u een voortreffe
lijk glas Amstel
Pils.
PS: Bier is gevoe
lig voor warmte en
zonlicht. Bewaar
het daarom steeds
op een donkere en
koele plaats. Haal
het vooral tijdig
uit de koelkast.
is een uitgave van de Amstel Brou
werij N.V.
Mauritskade 14, Amsterdam.
Postbus 4065.
.Telefoon 020 - 94 45 44.
Samenstelling:
afdeling Public Relations.
Druk: Augustin fe Schoonman.
Gelukkig nog altijd niet weg te den
ken uit het Amsterdamse stadsbeeld
zijn de brouwerskarren van de Am
stel Brouwerij. Getrokken door een
span Belgische paarden completeren
zij het romantische beeld, dat de
binnenstad haar charme geeft. Een
Amsterdamse fotograaf trof een
span paarden aan in een ontspannen
tafereeltje tijdens de dagelijkse
'lunch' pauze. Zo te zien heeft het
stoere tweetal elkaar heel wat te
vertellen. Wat ze elkaar (wellicht)
toevertrouwden, leest u onder de
vier foto's.
'Ze zitten prachtig'
'Dank je, nou zal ik even naar de
jouwe kijken'
'Wat zijn weijdel, he.
Net mensen...'
Voor vader Antoine (59) en zoon Theo
(27) Damoiseaux is 1967 al bij voor
baat een bijzonder aantrekkelijk
jaar. Niet alleen omdat zij op 1 mei
het 50-jarig bestaan van de door hen
geleide drankengroothandel hopen te
vieren, maar vooral ook omdat in de
praktijk zal worden getoetst of de
eind vorig jaar in gebruik genomen
nieuwe bedrijfsruimte op het han
dels- en industrieterrein Bergerweg
in Sittard blijkt te voldoen. De beide
heren Damoiseaux (stammend uit een
oud brouwersgeslacht en sinds 1917
verkopers van Amstel Bier) hebben
daar wel vertrouwen in, want de
nieuwe vestiging, die het oude, veel
te kleine pand aan de Sittardse Wal
vervangt, is met kennis van zaken en
een goede visie op de toekomst neer
gezet. Daarvoor tekent in de eerste
plaats zoon Theo, die aan de Econo
mische Hogeschool in Tilburg stu
deerde en nu de titel drs. inbrengt.
Hij heeft de dagelijkse leiding, ter
wijl 'papa', met zijn veeljarige er
varing, hem van advies dient.
'De structurele veranderingen in de
drankengroothandel plaatsen de on
dernemer voor de keuze of groot
zijn óf sterven', is ook de mening
van de heren Damoiseaux. 'Dat be
tekent intensievering van de activi
teiten en voor ons het aantrekken
van nieuwe producten. Uitbreiding
in de binnenstad was niet meer
mogelijk en daarom dus déze stap.
We hebben hier 1000 m2 bebouwd
terrein met een nuttige halopper
vlakte van 750 m2. Een uitbreiding
in dezelfde orde van grootte be
hoort tot de mogelijkheden'.
Het opvallende aan deze nieuwe be
huizing is de verhoogde ligging,
waardoor het laadvlak van de vracht
wagens - staande aan de buitenzijde
van het gebouw - op gelijke hoogte
komt met de vloer van de bedrijfs
ruimte. Nu gaat het laden en lossen
nog met behulp van steekwagentjes,
maar op den duur, wellicht dit jaar
reeds, wil men met pallets (dit zijn
losse laadvlonders, welke met be
hulp van een vorkheftruck worden
vervoerd) de expeditie ter hand ne
men. Op dit moment worden de
vrachtwagens nog aan de hand van
bestellijsten door de chauffeur en de
bijrijder geladen. Zodra met pallets
gewerkt kan worden, maakt de ma
gazijnbediende de bestellingen klaar
en laadt vervolgens de wagens. Komt
de chauffeur, dan kan hij direct aan
de bezorging beginnen. Men kan zich
afvragen of het bestemmen van één
pallet per klant niet oneconomisch is,
vooral ook omdat ongelijke bestel
lingen niet makkelijk gestapeld kun
nen worden. De heren Damoiseaux
hebben daar hun eigen idee over:
'Onder de huidige omstandigheden
is dat misschien zo, maar in de toe
komst zullen we ons toch moeten be
palen tot grote bestellingen, zodat
de wagens verantwoord geladen wor
den'.
Bier is natuurlijk bij uitstek een
drank om de dorst te lessen. Het is
dus begrijpelijk dat in de zomer veel
meer bier gedronken zal worden dan
in de wintermaanden, al gaat ook het
bierverbruik in de winter omhoog.
Dat komt niet alleen omdat bier een
dorstlessende en gezellige drank is,
maar vooral ook omdat bier gezond
is. Aardig is het in dit verband te
weten, dat admiraal Byrd in 1939
op zijn tocht naar de Zuidpool een
omvangrijke partij bier meenam.
Niet omdat hij verwachtte dat het er
zo warm zou zijn, maar louter om
de voedigswaarde en andere nuttige
bestanddelen, zoals mineralen, kalk,
fosfor en proteïne.
In zijn introductie tot dit eerste
nummer van Amstel Proost heeft
onze commercieel-directeur Bene
lux, de heer P. Kranenberg, de wens
uitgesproken, dat er ook op redac
tioneel gebied een goed samenspel
tot stand zal komen tussen u als le
zer van deze publicaties, en de Am
stel Brouwerij als samensteller er
van. Meer dan eens gebeurt het
namelijk, dat in uw omgeving, het
bedrijf waarin u werkt, of de zaken
waarmee u practisch dagelijks te
maken hebt, aantrekkelijke dingen
gebeuren, die de moeite waard kun
nen zijn om in dit contactorgaan een
plaatsje te geven. Schroom in dit
geval niet ons daarover in te lich
ten. Een kort briefje naar ons hoofd
kantoor in Amsterdam of een tele
foontje naar de afdeling Public Re
lations (toestel 329) is reeds vol
doende. Op die manier wordt het
mogelijk ook anderen kennis te laten
nemen van wat er in de grote kring
afnemers van Amstel bier omgaat.
In de ruime kantine van ons bedrijf
in Helmond waren dinsdag 20 decem
ber royaal honderd Helmondse win
keliers bijeen om als gast van de
Amstel Brouwerij getuige te zijn van
de uitloting der prijzen, verbonden
aan de aldaar gehouden display-ac
tie.
Drs. B. Sarphati, hoofdverkoopleider
thuisverbruik, roemde de vele in
spanningen der winkeliers, die de
actie tot een groot succes hadden ge
maakt.
'Helmond', zo zei drs. Sarphati, 'be
gint een tweede Amstelstad te wor
den'.
Op de foto de winnaar van de eerste
prijs, de heer J.W. Hilverda, Végé-
kruidenier te Helmond.
Hij ontving zijn prijs - 6 kisten Am-
stel-pullen en 6 kisten Amstelfles-
sen - uit de handen van drs. Sarphati
(rechts) en de heer P.J.H. Wilders,
districtsleider verkoop thuisver
bruik (midden).
VÓér de prijsuitreiking werden de
gasten rondgeleid in het bedrijf en
kregen zij in de kantine een uiteen
zetting over de produktie van bier.
'Kfjk- 'ns of mijn manen goed zitten