VAN
ONS
BEDRIJF
Charmante laborante
VRACHTWAGENS RIJDEN DAG EN NACHT
VELE LITERS RIER NAAR T ZUIDEN
GOUDEN HART
Het eigenlijke brouwen van bier ge
beurt in het brouwhuis. Het is een
van de meest imponerende afdeling
en van het hele complex, wat voor
namelijk moet worden toegeschre
ven aan de tien gigantische, rood
koperen ketels, die er keurig ge
ordend staan opgesteld. De ruim
honderd miljoen liter bier, die jaar
lijks wordt geproduceerd, komt al
lemaal uit deze ene ruimte. Het is
een onderdeel van het silogebouw,
dat met een hoogte van 47,55 meter
hoog uittorent boven de andere brou
werijgebouwen en dominerend is in
de wijde omgeving van de Maurits-
kade. Het gebouw staat op 177 palen
en heeft een fundering van liefst 2,40
meter. Het is nagenoeg geheel uit
ijzer en beton opgetrokken: 1.994
m3 beton en 361.377 kilo betonijzer.
Zou men van dat ijzer een draad
trekken van 20 mm dikte, dan zou
deze zo'n 170 kilometer lang worden.
Het brouwproces gaat als volgt: in
de ketel rechts op de foto wordt van
gemalen mout en water een beslag
gemaakt. Als dit op de vereiste tem
peratuur is gekomen, wordt het
overgepompt naar één van de vier
klaringskuipen, die op de bordessen
te zien zijn. De vloeistof wordt hier
in geklaard, of wel helder gemaakt.
Door de gaatjes in de bodem van
deze kuipen kan de vloeistof weg
vloeien, terwijl de vaste delen (kaf-
jes van de gerst) achterblijven. Deze
resten worden bostel genoemd, het
geen als veevoer wordt gebruikt.
De vrijgekomen vloeistof noemt men
wort en vloeit via een lange open
lekbak naar de bierketel, waar ze
wederom wordt gekookt. Nu wordt
de hop (dat is de vrouwelijke bloe
sem van de hopplant) toegevoegd.
De hop geeft het bier een pittige
smaak en een prettig aroma. Bo
vendien bevordert ze de houdbaar
heid van het bier. De kokend hete
vloeistof wordt vervolgens afge
koeld tot ongeveer 6 graden Cel
sius en overgebracht naar de gist-
kelders. Het brouwproces is hier
mee ten einde.
De kwaliteitsbewaking is een
groot goed. Daarom worden door
het bedrijfslaboratorium dage
lijks in alle stadia van het pro
ductieproces steekproeven geno
men, teneinde de kwaliteit van
het bier te garanderen. Vangroot
belang is het ook dat steeds een
eenheidsproduct op de markt
komt, omdat de smaak van het
bier nu eenmaal bepalend is voor
de naam, welke Amstel Bier zich
heeft verworven. Maar niet al
leen wordt tijdens het productie
proces een intensieve controle
uitgeoefend, ook wordt van elk
brouwsel dat de brouwerij ver
laat een monster achtergehou
den. De nummers daarvan cor
responderen met de codes op de
flessen en vaten, die voor con
sumptie het bedrijf verlaten. De
foto hierboven toont een char
mante laborante aan het werk in
het laboratorium van de Amstel
Brouwerij.
De trots van de Amstel Brouwerij
is zonder twijfel de vestiging in Hel
mond, welke op 19 juni 1965 werd ge-
Sbpend door de toenmalige minister
van Landbouw en Visserij, Z.E.mr.
-B.W. Biesheuvel. Nauwelijks een
i jaar daarvóór was de eerste steen
gelegd door de 8-jarige Marinus
Eïan Marwijk Kooy, zoon van de
technisch directeur ir. R. van Mar-
Swijk Kooy. De vestiging, die gele-
gen is aan een zijarm van de Zuid-
SVVillemsvaart, telt in eerste opzet
r Alrie hoofdgebouwen: de bottelarij,
ÊËjfiet legergebouw en het ketelhuis
=-(lncl. machinekamer).
De eigenlijke bierproductie ge
schiedt voorlopig nog in de Amstel
Brouwerij in Amsterdam. Van daar
rijden elk etmaal tussen 6 en 8 tank
wagens, elk met een inhoud van bijna
23.000 liter bier naar Helmond, al
waar het voor legering wordt opge
slagen. In het legergebouw, dat 30
meter hoog is, staan 120 geëmail
leerde tanks, met een totale inhoud
van 6 miljoen liter. In de zeer
ruime, goed geoutilleerde bottelarij
(204 meter lang) staat een complete
bottellijn, die een uurcapaciteit heeft
van 24.000 flessen. Er wordt gebot
teld voor Zuid-Nederland, alsmede
voor enkele exportbestemmingen.
In de ruime hallen bevindt zich ook
een vatenvulmachine met een capa
citeit van 250 vaten per uur. De to
tale produktie in Helmond bedraagt
thans 325.000 hectoliter per jaar.
Het is de bedoeling om deze Amstel-
vestiging binnen enkele jaren uit te
breiden tot een volledige brouwerij.
AMSTEL