VAN ONS BEDRIJF Charmante laborante VRACHTWAGENS RIJDEN DAG EN NACHT VELE LITERS RIER NAAR T ZUIDEN GOUDEN HART Het eigenlijke brouwen van bier ge beurt in het brouwhuis. Het is een van de meest imponerende afdeling en van het hele complex, wat voor namelijk moet worden toegeschre ven aan de tien gigantische, rood koperen ketels, die er keurig ge ordend staan opgesteld. De ruim honderd miljoen liter bier, die jaar lijks wordt geproduceerd, komt al lemaal uit deze ene ruimte. Het is een onderdeel van het silogebouw, dat met een hoogte van 47,55 meter hoog uittorent boven de andere brou werijgebouwen en dominerend is in de wijde omgeving van de Maurits- kade. Het gebouw staat op 177 palen en heeft een fundering van liefst 2,40 meter. Het is nagenoeg geheel uit ijzer en beton opgetrokken: 1.994 m3 beton en 361.377 kilo betonijzer. Zou men van dat ijzer een draad trekken van 20 mm dikte, dan zou deze zo'n 170 kilometer lang worden. Het brouwproces gaat als volgt: in de ketel rechts op de foto wordt van gemalen mout en water een beslag gemaakt. Als dit op de vereiste tem peratuur is gekomen, wordt het overgepompt naar één van de vier klaringskuipen, die op de bordessen te zien zijn. De vloeistof wordt hier in geklaard, of wel helder gemaakt. Door de gaatjes in de bodem van deze kuipen kan de vloeistof weg vloeien, terwijl de vaste delen (kaf- jes van de gerst) achterblijven. Deze resten worden bostel genoemd, het geen als veevoer wordt gebruikt. De vrijgekomen vloeistof noemt men wort en vloeit via een lange open lekbak naar de bierketel, waar ze wederom wordt gekookt. Nu wordt de hop (dat is de vrouwelijke bloe sem van de hopplant) toegevoegd. De hop geeft het bier een pittige smaak en een prettig aroma. Bo vendien bevordert ze de houdbaar heid van het bier. De kokend hete vloeistof wordt vervolgens afge koeld tot ongeveer 6 graden Cel sius en overgebracht naar de gist- kelders. Het brouwproces is hier mee ten einde. De kwaliteitsbewaking is een groot goed. Daarom worden door het bedrijfslaboratorium dage lijks in alle stadia van het pro ductieproces steekproeven geno men, teneinde de kwaliteit van het bier te garanderen. Vangroot belang is het ook dat steeds een eenheidsproduct op de markt komt, omdat de smaak van het bier nu eenmaal bepalend is voor de naam, welke Amstel Bier zich heeft verworven. Maar niet al leen wordt tijdens het productie proces een intensieve controle uitgeoefend, ook wordt van elk brouwsel dat de brouwerij ver laat een monster achtergehou den. De nummers daarvan cor responderen met de codes op de flessen en vaten, die voor con sumptie het bedrijf verlaten. De foto hierboven toont een char mante laborante aan het werk in het laboratorium van de Amstel Brouwerij. De trots van de Amstel Brouwerij is zonder twijfel de vestiging in Hel mond, welke op 19 juni 1965 werd ge- Sbpend door de toenmalige minister van Landbouw en Visserij, Z.E.mr. -B.W. Biesheuvel. Nauwelijks een i jaar daarvóór was de eerste steen gelegd door de 8-jarige Marinus Eïan Marwijk Kooy, zoon van de technisch directeur ir. R. van Mar- Swijk Kooy. De vestiging, die gele- gen is aan een zijarm van de Zuid- SVVillemsvaart, telt in eerste opzet r Alrie hoofdgebouwen: de bottelarij, ÊËjfiet legergebouw en het ketelhuis =-(lncl. machinekamer). De eigenlijke bierproductie ge schiedt voorlopig nog in de Amstel Brouwerij in Amsterdam. Van daar rijden elk etmaal tussen 6 en 8 tank wagens, elk met een inhoud van bijna 23.000 liter bier naar Helmond, al waar het voor legering wordt opge slagen. In het legergebouw, dat 30 meter hoog is, staan 120 geëmail leerde tanks, met een totale inhoud van 6 miljoen liter. In de zeer ruime, goed geoutilleerde bottelarij (204 meter lang) staat een complete bottellijn, die een uurcapaciteit heeft van 24.000 flessen. Er wordt gebot teld voor Zuid-Nederland, alsmede voor enkele exportbestemmingen. In de ruime hallen bevindt zich ook een vatenvulmachine met een capa citeit van 250 vaten per uur. De to tale produktie in Helmond bedraagt thans 325.000 hectoliter per jaar. Het is de bedoeling om deze Amstel- vestiging binnen enkele jaren uit te breiden tot een volledige brouwerij. AMSTEL

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Proost | 1967 | | pagina 2