AMSTEL INVENTA De oplossing (vervolg van pagina 1) dat onze dokter Pappie een uitlating van Dr. Mastenbroek hierover opving. Dokter Pappie heeft vroeger veel erva ring opgedaan met medische electron- ische apparatuur en hij zag het verband tussen het meten van temperaturen in een pasteuriseerbak en het meten van medische gegevens in het menselijk li chaam. Hij kende een electronicus die op dit gebied goed thuis was, de heer L. A. Beumer van Ahrend - van Gogh N.V., een firma die zich intensief met dergelijke meetapparatuur bezighoudt. De heer Beumer wierp zich op het pro bleem. Hij werkte nauw samen met Dr. G. G. A. Mastenbroek, directeur Poviet, die tevens verantwoordelijk is voor de Het apparaat dat met fles, thermometer, zender en batterij voor de voeding van de radio (rechts) door de pasteuriseer- tunnel gaat. El aparato con botella, radioemisor y pila para la corriente de este, el cual pasa por el pasteurizador. research bij Amstel, Drs. B. W. Drost, hoofd afdeling Research en Ontwikke ling en de heer V. B. Pelt, hoofd afvul- afdelingen en expeditie. Er werd een apparaat ontwikkeld dat nog niet helemaal volmaakt bleek te zijn. Het leidde echter tot een bruikbare vin ding, die de temperatuur in onze pasteu- riseerbakken als een schaduw volgt en deze ook onmiddellijk buiten de bak Iaat aflezen. Hoe wenkt het? In het kort komt de nieuwe uitvinding hierop neer. In een fles bier, die nog gepasteuriseerd moet worden, laat men een thermometer zakken en verbindt deze met een radiozender die bovenop de fles wordt vastgezet. De zender is in staat om de temperatuur te vertalen in een electro magnetische golf (te verge lijken met een gewone radiogolf) en zendt deze uit. In de bottelarij hangt een antenne met een ontvanger, die de golf om kan zetten in een temperatuur waarde, die op een kaart doorlopend ge registreerd wordt. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde nadat de Dos invenciones se idearon por un pe- queho grupo de péritos de nuestra em- presa con la ayuda de un ex per to en el terreno de la electrónica de una com- pahia que se especializa en instrumentos de medida. Se procuró hallar un aparato que puede mesurar la temperatura en el pasteuriza dor y esto era lo dificil que podria también trasmitirla inmediatamente a un aparato fuera del pasteurizador. El equipo que se ocupó de este asunto tuvo éxito y hizo un aparato que no sola- mente mide la temperatura de la cer- veza en las botellas pero la trasmite tam bién por radio a un instrumento receptor que se encuentra en la oficina del encar- gado de la botelleria. Alia los centigra- dos se registran sobre una tarjeta menos de un segundo después de estar medidos. Esto permite una intervención en caso de una temperatura erronea. Sin Intervención Hasta ahora era solamente posible hacer registrar la temperatura por un aparato que pasa enteramente por el pasteuriza dor. En caso de qtte la temperatura no fuese buena no se podia hacer otra cosa que comprobarla después de la pasteuri- zación. El intervenir durante el proceso no era posible, porque no se podia ver la registración durante el tiempo en que el aparato se encontraba en el pasteuri zador. Otra invención es la introducción de un aparato ingenioso en el instrumento re ceptor que registra la temperatura me dida. Se trata de un aparato que anade la temperatura en relación a la tempo- rada durante la cual las botellas estén expuestas a ésta. Es muy interesante porque la temperatura en el pasteuriza dor no es en todas partes la misma, lo que hace dificil el medir la temperatura total a la cual las botellas se exponan durante un cierto tiempo. Diez minutos en una temperatura de 50 grados da lo mismo que veinte minutos en 25 grados. Visto el hecho de que en casi todas las partes del pasteurizador la temperatura es diferente una calculación exacta del calor al cual las botellas de cerveza se exponen es un asunto complicadisimo.! El traba'o de los péritos resultó en un aparato que lo hace automaticamente! Muy ütii Una invención muy ütil por cierto, por que la cerveza que no obtiene bastante calor, echa a perder pronto. La cerveza expuesta a demasiado calor pierde su buen sabor después de pocas semanas. .'Ambas cosas nos hacen perder clientes! ?Cómo empezó la historia de estas dos invenciones? Uno de nuestros péritos mencionó al nuestro médico que era una barbaridad que se puede medir los lati- dos del corazón de un astronauta que se encuentra en las cercanias de la luna, pero que era imposible saber la tempe ratura exacta en el pasteurizador. El doctor Pappie no vió gran diferencia entre el sistema de medir varios detalles en el cuerpo humano y el medir una tempera tura en un cuerpo metalico cerrado y buscó un pér it o especializado en instru mentos de medida médicos. temperatuur door de thermometer in de fles wordt gemeten. De minste afwijking kan dus onmiddellijk worden afgelezen en zo nodig kan direct worden ingegre pen. Het klinkt eenvoudig maar de techni sche problemen die opgelost moesten worden, waren ingewikkeld. De grote verdienste is dat men in staat is geweest om verschillende reeds bestaande appa raten op het gebied van de meettechniek bij elkaar te voegen en aan te passen aan de omstandigheden in een pasteuri- seertunnel. Dit is een hele prestatie, maar er werd nog een tweede uitvinding gedaan. De ontvanger in de bottelarij werd zo gemaakt dat deze in staat was om pasteurisatie-eenheden op te tellen en af te lezen. Wat is een pasteurisatie-eenheid? Dat is het effect dat men krijgt wanneer men bier een bepaalde tijd aan een bepaalde temperatuur blootstelt. Laten we eens aannemen dat ons bier gedurende tien minuten verwarmd moet (vervolg op pagina 3) De ontvanger die de gegevens van de zender uit de pasteuriseertunnel regis treert. Links de schaal voor de pasteuri satie-eenheden, rechts die voor de tem peratuur, in het midden de luidspreker met daaronder het mechanisme voor het optellen van de pasteurisatie-eenheden. El receptor que registra los detalles que el emisor trasmita del pasteurizador. A la derecha el termómetro, en el centro el altavoz y debajo de este el mecanismo que anade las unidades que indican la temperatura en relación al tiempo. 2

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1969 | | pagina 2