AMSTEL INVENTA
De oplossing
(vervolg van pagina 1)
dat onze dokter Pappie een uitlating van
Dr. Mastenbroek hierover opving.
Dokter Pappie heeft vroeger veel erva
ring opgedaan met medische electron-
ische apparatuur en hij zag het verband
tussen het meten van temperaturen in
een pasteuriseerbak en het meten van
medische gegevens in het menselijk li
chaam. Hij kende een electronicus die
op dit gebied goed thuis was, de heer
L. A. Beumer van Ahrend - van Gogh
N.V., een firma die zich intensief met
dergelijke meetapparatuur bezighoudt.
De heer Beumer wierp zich op het pro
bleem. Hij werkte nauw samen met Dr.
G. G. A. Mastenbroek, directeur Poviet,
die tevens verantwoordelijk is voor de
Het apparaat dat met fles, thermometer,
zender en batterij voor de voeding van
de radio (rechts) door de pasteuriseer-
tunnel gaat.
El aparato con botella, radioemisor y
pila para la corriente de este, el cual pasa
por el pasteurizador.
research bij Amstel, Drs. B. W. Drost,
hoofd afdeling Research en Ontwikke
ling en de heer V. B. Pelt, hoofd afvul-
afdelingen en expeditie.
Er werd een apparaat ontwikkeld dat
nog niet helemaal volmaakt bleek te zijn.
Het leidde echter tot een bruikbare vin
ding, die de temperatuur in onze pasteu-
riseerbakken als een schaduw volgt en
deze ook onmiddellijk buiten de bak
Iaat aflezen.
Hoe wenkt het?
In het kort komt de nieuwe uitvinding
hierop neer. In een fles bier, die nog
gepasteuriseerd moet worden, laat men
een thermometer zakken en verbindt
deze met een radiozender die bovenop de
fles wordt vastgezet. De zender is in
staat om de temperatuur te vertalen in
een electro magnetische golf (te verge
lijken met een gewone radiogolf) en
zendt deze uit. In de bottelarij hangt een
antenne met een ontvanger, die de golf
om kan zetten in een temperatuur
waarde, die op een kaart doorlopend ge
registreerd wordt. Dit alles gebeurt in
een fractie van een seconde nadat de
Dos invenciones se idearon por un pe-
queho grupo de péritos de nuestra em-
presa con la ayuda de un ex per to en el
terreno de la electrónica de una com-
pahia que se especializa en instrumentos
de medida.
Se procuró hallar un aparato que puede
mesurar la temperatura en el pasteuriza
dor y esto era lo dificil que podria
también trasmitirla inmediatamente a
un aparato fuera del pasteurizador. El
equipo que se ocupó de este asunto tuvo
éxito y hizo un aparato que no sola-
mente mide la temperatura de la cer-
veza en las botellas pero la trasmite tam
bién por radio a un instrumento receptor
que se encuentra en la oficina del encar-
gado de la botelleria. Alia los centigra-
dos se registran sobre una tarjeta menos
de un segundo después de estar medidos.
Esto permite una intervención en caso
de una temperatura erronea.
Sin Intervención
Hasta ahora era solamente posible hacer
registrar la temperatura por un aparato
que pasa enteramente por el pasteuriza
dor. En caso de qtte la temperatura no
fuese buena no se podia hacer otra cosa
que comprobarla después de la pasteuri-
zación. El intervenir durante el proceso
no era posible, porque no se podia ver
la registración durante el tiempo en que
el aparato se encontraba en el pasteuri
zador.
Otra invención es la introducción de un
aparato ingenioso en el instrumento re
ceptor que registra la temperatura me
dida. Se trata de un aparato que anade
la temperatura en relación a la tempo-
rada durante la cual las botellas estén
expuestas a ésta. Es muy interesante
porque la temperatura en el pasteuriza
dor no es en todas partes la misma, lo
que hace dificil el medir la temperatura
total a la cual las botellas se exponan
durante un cierto tiempo. Diez minutos
en una temperatura de 50 grados da lo
mismo que veinte minutos en 25 grados.
Visto el hecho de que en casi todas las
partes del pasteurizador la temperatura
es diferente una calculación exacta del
calor al cual las botellas de cerveza se
exponen es un asunto complicadisimo.!
El traba'o de los péritos resultó en un
aparato que lo hace automaticamente!
Muy ütii
Una invención muy ütil por cierto, por
que la cerveza que no obtiene bastante
calor, echa a perder pronto. La cerveza
expuesta a demasiado calor pierde su
buen sabor después de pocas semanas.
.'Ambas cosas nos hacen perder clientes!
?Cómo empezó la historia de estas dos
invenciones? Uno de nuestros péritos
mencionó al nuestro médico que era una
barbaridad que se puede medir los lati-
dos del corazón de un astronauta que se
encuentra en las cercanias de la luna,
pero que era imposible saber la tempe
ratura exacta en el pasteurizador. El
doctor Pappie no vió gran diferencia entre
el sistema de medir varios detalles en el
cuerpo humano y el medir una tempera
tura en un cuerpo metalico cerrado y
buscó un pér it o especializado en instru
mentos de medida médicos.
temperatuur door de thermometer in de
fles wordt gemeten. De minste afwijking
kan dus onmiddellijk worden afgelezen
en zo nodig kan direct worden ingegre
pen.
Het klinkt eenvoudig maar de techni
sche problemen die opgelost moesten
worden, waren ingewikkeld. De grote
verdienste is dat men in staat is geweest
om verschillende reeds bestaande appa
raten op het gebied van de meettechniek
bij elkaar te voegen en aan te passen
aan de omstandigheden in een pasteuri-
seertunnel. Dit is een hele prestatie,
maar er werd nog een tweede uitvinding
gedaan. De ontvanger in de bottelarij
werd zo gemaakt dat deze in staat was
om pasteurisatie-eenheden op te tellen en
af te lezen.
Wat is een pasteurisatie-eenheid? Dat is
het effect dat men krijgt wanneer men
bier een bepaalde tijd aan een bepaalde
temperatuur blootstelt.
Laten we eens aannemen dat ons bier
gedurende tien minuten verwarmd moet
(vervolg op pagina 3)
De ontvanger die de gegevens van de
zender uit de pasteuriseertunnel regis
treert. Links de schaal voor de pasteuri
satie-eenheden, rechts die voor de tem
peratuur, in het midden de luidspreker
met daaronder het mechanisme voor het
optellen van de pasteurisatie-eenheden.
El receptor que registra los detalles que
el emisor trasmita del pasteurizador. A
la derecha el termómetro, en el centro
el altavoz y debajo de este el mecanismo
que anade las unidades que indican la
temperatura en relación al tiempo.
2