AMSTEL VINDT UIT PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V. 1 HET SPONGAT ft NUMMER 116-28 AUGUSTUS 1969 In het verre Lelystad tussen de nieuwe polders, vergeet men Am- stel niet, getuige bovenstaand 'kruis'. Dit is de voorlopige manier waarop men de straatnamen in dit nieuwe stadje aanduidt. Nu zou het al te mooi zijn als een zojuist ontstane laan 'Amstel Bied zou heten. Er stond dan ook op het bordje 'Amstel Diep' en de één of andere sympathieke grapjas maak te er een, volgens ons, veel betere naam van. Una indicaeión de una nueva calle en la pequeha ciudad de Lelystad, construida sobre una desecación reciente del Zuiderzee. Original- mente la calle se llamaba 'Amstel Diep' (nombre de una bahia en Holanda) pero fue cambiado por un tio simpatico en 'Amstel Bier'. 'De hartslag van de astronaut in de buurt van de maan, kunnen we hier op aarde aflezen, maar wanneer een brouwer wil weten hoe warm het bier nu precies is in zijn pasteuriseerapparaat dan moet de wetenschap hem teleurstellen.' Dit was een opmerking die één van de heren van de Centrale Research afdeling enige tijd geleden maakte. Het was het begin van een belangrijke uitvinding die de Amstel in samenwerking met een electronicus buiten het bedrijf, deed. Het probleem Wat was de moeilijkheid? In de botte larij worden de gevulde flessen bier in de pasteuriseertunnel op een bepaalde temperatuur gebracht door er warm water over te laten stromen. Hierdoor blijft het bier veel langer houdbaar en kan daarom ook geëxporteerd worden. Wil men echter goed pasteuriseren dan moet men er vooral op letten dat de temperatuur niet te hoog is, want dan gaat na korte tijd de smaak van het bier achteruit. Is de temperatuur te laag, dan is het bier niet lang genoeg houd baar. Het regelen van de temperatuur zou een eenvoudige zaak zijn, wanneer overal in de pasteuriseerbak dezelfde temperatuur zou heersen. De temperatuur loopt ech ter geleidelijk op om in het midden van de bak een hoogtepunt te bereiken van ongeveer 60 graden Celcius. Daarna wordt het weer langzaam koeler in de bak, zodat de flessen lauw eruit komen. Nu hoeft er maar een kleine storing te zijn in de warmtevoorziening en de soms vele tienduizenden flessen die tegelijker tijd gepasteuriseerd worden, voldoen niet aan de hoge kwaliteitseisen van ons bier. Tot voor kort gebruikten wij een appa raat dat precies de temperatuur regis treerde. Dit ging met de flessen mee de pasteuriseerbak in en kwam er na de gebruikelijke tijd weer uit. Daarna - dus als het pasteuriseren al gebeurd was - Kon men pas zien of alles was goedge- gaan. Had er een storing plaatsgevon den, dan kon men niets anders doen dan het verkeerd gepasteuriseerde bier af keuren. Dit betekende een flinke verlies post. Daarnaast was er nog de moeilijk heid, dat deze apparaten wel eens wei gerden en men in zulke gevallen elke controle miste. Ook de thermometers buiten de pasteuri- seerbakken die de temperatuur binnen aangaven, veroorzaakten veel rekenwerk en gaven ook slechts na afloop de juiste resultaten aan. De raketten naar de maan zetten toen onze mensen aan het denken en uiter aard aan het spreken en zo kwam het (vervolg op pagina 2) Van links naar rechts Drs. B. W. Drost, Dr. G. G. AMastenbroek, de heer VB. Pelt en dokter AN. Pappie met de nieuwe vinding, die het registreren van temperaturen op afstand via radio moge lijk maakt. De heer Pelt wijst de luid spreker aan waardoor de ontvanger ook nog via toonhoogten de diverse tempera turen doorgeeft. Los péritos que se ocuparon en las nue- vas invenciones Amstel. De la izquierda a la derecha Drs. B. IV. Drost, Dr. G. G. A. Mastenbroek, el Sr. V.B.Pelt y el medico A. NPappie. El Sr. Pelt indica el altavoz en el receptor, que puede tam- bién trasmitir las diferencias en la tem- peratura por varios tonos.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1969 | | pagina 1