AMSTEL VINDT UIT
PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V.
1
HET SPONGAT ft
NUMMER 116-28 AUGUSTUS 1969
In het verre Lelystad tussen de
nieuwe polders, vergeet men Am-
stel niet, getuige bovenstaand
'kruis'. Dit is de voorlopige manier
waarop men de straatnamen in dit
nieuwe stadje aanduidt. Nu zou
het al te mooi zijn als een zojuist
ontstane laan 'Amstel Bied zou
heten. Er stond dan ook op het
bordje 'Amstel Diep' en de één of
andere sympathieke grapjas maak
te er een, volgens ons, veel betere
naam van.
Una indicaeión de una nueva calle
en la pequeha ciudad de Lelystad,
construida sobre una desecación
reciente del Zuiderzee. Original-
mente la calle se llamaba 'Amstel
Diep' (nombre de una bahia en
Holanda) pero fue cambiado por
un tio simpatico en 'Amstel Bier'.
'De hartslag van de astronaut in de buurt
van de maan, kunnen we hier op aarde
aflezen, maar wanneer een brouwer wil
weten hoe warm het bier nu precies is
in zijn pasteuriseerapparaat dan moet de
wetenschap hem teleurstellen.'
Dit was een opmerking die één van de
heren van de Centrale Research afdeling
enige tijd geleden maakte. Het was het
begin van een belangrijke uitvinding die
de Amstel in samenwerking met een
electronicus buiten het bedrijf, deed.
Het probleem
Wat was de moeilijkheid? In de botte
larij worden de gevulde flessen bier in
de pasteuriseertunnel op een bepaalde
temperatuur gebracht door er warm
water over te laten stromen. Hierdoor
blijft het bier veel langer houdbaar en
kan daarom ook geëxporteerd worden.
Wil men echter goed pasteuriseren dan
moet men er vooral op letten dat de
temperatuur niet te hoog is, want dan
gaat na korte tijd de smaak van het
bier achteruit. Is de temperatuur te laag,
dan is het bier niet lang genoeg houd
baar.
Het regelen van de temperatuur zou een
eenvoudige zaak zijn, wanneer overal in
de pasteuriseerbak dezelfde temperatuur
zou heersen. De temperatuur loopt ech
ter geleidelijk op om in het midden van
de bak een hoogtepunt te bereiken van
ongeveer 60 graden Celcius. Daarna
wordt het weer langzaam koeler in de
bak, zodat de flessen lauw eruit komen.
Nu hoeft er maar een kleine storing te
zijn in de warmtevoorziening en de soms
vele tienduizenden flessen die tegelijker
tijd gepasteuriseerd worden, voldoen niet
aan de hoge kwaliteitseisen van ons bier.
Tot voor kort gebruikten wij een appa
raat dat precies de temperatuur regis
treerde. Dit ging met de flessen mee de
pasteuriseerbak in en kwam er na de
gebruikelijke tijd weer uit. Daarna - dus
als het pasteuriseren al gebeurd was -
Kon men pas zien of alles was goedge-
gaan. Had er een storing plaatsgevon
den, dan kon men niets anders doen dan
het verkeerd gepasteuriseerde bier af
keuren. Dit betekende een flinke verlies
post. Daarnaast was er nog de moeilijk
heid, dat deze apparaten wel eens wei
gerden en men in zulke gevallen elke
controle miste.
Ook de thermometers buiten de pasteuri-
seerbakken die de temperatuur binnen
aangaven, veroorzaakten veel rekenwerk
en gaven ook slechts na afloop de juiste
resultaten aan.
De raketten naar de maan zetten toen
onze mensen aan het denken en uiter
aard aan het spreken en zo kwam het
(vervolg op pagina 2)
Van links naar rechts Drs. B. W. Drost,
Dr. G. G. AMastenbroek, de heer VB.
Pelt en dokter AN. Pappie met de
nieuwe vinding, die het registreren van
temperaturen op afstand via radio moge
lijk maakt. De heer Pelt wijst de luid
spreker aan waardoor de ontvanger ook
nog via toonhoogten de diverse tempera
turen doorgeeft.
Los péritos que se ocuparon en las nue-
vas invenciones Amstel. De la izquierda
a la derecha Drs. B. IV. Drost, Dr. G. G.
A. Mastenbroek, el Sr. V.B.Pelt y el
medico A. NPappie. El Sr. Pelt indica
el altavoz en el receptor, que puede tam-
bién trasmitir las diferencias en la tem-
peratura por varios tonos.