f Funktieklassifikatie Wat is funktie klassifikatie? Waarom funktie-[ klassifikatie Hoe gaat dit in zijn werk? Wie werken aan het projekt mee? Zoals u reeds uit de laatste edities van Het Spongat kon vernemen, is door de direkties van de werkmaatschappijen van het concern besloten een klassifikatie van funkties te laten plaatsvinden. In verband hiermee acht de coördinatiecommissie funktieklassifikatie, die voor dit project in leven is geroepen het niet meer dan juist dat een ieder zo goed mogelijk op de hoogte moet zijn gebracht van wat er nu precies gaat gebeuren. Dezer dagen heeft drs. W. M. M. van Baal voor de leden van de Ondernemingsraden Amsterdam en Helmond een inleiding gehouden over 'funktieklassifikatie'Een sa menvatting daarvan treft u aan in bijgaand artikel, dat gelijktijdig ge publiceerd zal worden in Het Spongat (Amstel), Vers van 't vat (Heineken) en Flessepost (Vrumo- na). Middels deze bladen zult u ook regelmatig over de ontwikke lingen met betrekking tot de funk tieklassifikatie op de hoogte wor den gehouden. Funktieklassifikatie is een methode, waar mede de zwaarte van de ene funktie ver geleken kan warden met die van een andere, zodat de onderlinge rangorde van funkties kan worden bepaald. Werd deze rangorde voor het samengaan van Heineken, Amstel en Vrumona, door de afzonderlijke ondernemingen zelf vast gesteld, na het samengaan van de onder nemingen werd het nodig geacht die onderlingen rangordebepaling voor het gehele concern op uniforme wijze te laten plaatsvinden. Had iedere onderneming voor het samen gaan haar eigen arbeidsvoorwaarden, na een inventarisatie van de voorwaarden bij Heineken, Amstel en Vrumona is geble ken, dat deze niet op alle onderdelen gelijk waren. Er wordt nu gestreefd naar een gehar moniseerd beloningssysteem in het con cern, waarbij rechtvaardigheid en billijk heid de eerste vereisten zijn. Door de funktieklassifikatie kan nu de zwaarte van de funktie, die een belang rijk onderdeel vormt van het belonings systeem, worden beoordeeld. Andere elementen hiervan zijn o.m. leef tijd, funktiejaren en beoordeling. Hierbij dient direkt te worden vermeld, dat funktieklassifikatie geen uitspraak doet over de wenselijke hoogte van de belo ning; funktieklassifikatie beplaalt slechts de onderlinge rangorde van funkties. Wil men iets zinnigs zeggen over de zwaarte van een funktie, dan moet men in de eerste plaats weten wat de inhoud ervan is. Met andere woorden, welke werkzaamheden moeten in de funktie worden uitgevoerd? Eerst wordt er een funktiebeschrijving gemaakt. Aan de hand daarvan zal, on afhankelijk van de kwaliteiten van de funktionaris, het beeld van de funktie gevormd worden. Vervolgens zal de funktie, c.q. zullen de uit te voeren werkzaamheden, vanuit verschillende ge zichtspunten worden bezien. De mate of frequentie waarin de inhoud van een gezichtspunt voorkomt, wordt door middel van een tabel vertaald in een cijfer. Per gezichtspunt kunnen nu twee of meer funkties met elkaar worden vergeleken en kan de relatieve zwaarte van de ene funktie ten opzichte van de andere worden bepaald. Op deze wijze ontstaat een rangorde per gezichtspunt voor die funkties. Aange zien de gezichtspunten niet van even groot belang of gewicht zijn, is ieder gezichtspunt bovendien voorzien van een zogenaamde afweegfactor. Door een berekening is tenslotte een totaal-waarde (in punten) per funktie te bepalen. Zijn de puntentotalen van de funkties bekend, dan kunnen de funkties onderling vergeleken worden en kan hun rangorde worden vastgesteld. de zwaarte van een funktie ver geleken met die van een ander Voor de funktieklassifikatie is de vol gende coördinatiecommissie samenge steld: H. J. Bolthof, chef personeeldienst Vru mona N. Broekhuysen, hoofd personeelszaken Amstel mr. D. P. de Graaf, chef centrale perso neeldienst Heineken drs. W. M. M. van Baal, chef afdeling Organisatie staforgaan Management Planning. De leiding van het project is opgedragen aan drs. W. M. M. van Baal. De heer Van Baal volgde bij het Raadgevend Bureau Ir. B. W. Berenschot N.V. een cursus op het gebied van funktieklassi fikatie. Op grond van het bovenstaande heeft hij zitting in de coördinatiecom missie funktieklassifikatie. Voor de volledigheid wordt vermeld, dat de heer Van Baal te bereiken is op het hoofdkantoor van Heineken: 2e Wete ringplantsoen 21, Amsterdam, telefoon 020 - 63881, toestel 221. Full-time zullen aan het project hun medewerking verlenen de heren: P. Bos, Heineken H. Roeppel, Amstel G. M. van den Berg, Amstel terwijl nog wordt uitgezien naar een funktionaris voor Vrumona en een tweede funktionaris voor Heineken. 'Tijdelijk full-time' zullen aan het project hun medewerking verlenen de heren: H. Bosschert, personeeldienst Vrumona mr. R. Corbeau, personeelszaken Amstel J. Spijker, chef personeeldienst Heineken Rotterdam. Aangezien speciaal bij het bepalen van de onderlinge rangorde van funkties een genuanceerde meningsvorming noodza kelijk is, zulen de volgende funktionaris- sen onder andere hieraan hun medewer king verlenen: Voor Heineken de heren: W. H. M. van Rooij, chef afdeling boek houding Den Bosch mr. W. F. J. Westermann, landelijk ver koopleider huisverbruik J. Ykema, produktieleider brouwen Rot terdam H. C. Bolk, chef personeeldienst H.T.B. J. J. Moerman, chef centrale werving en documentatie van de centrale perso neeldienst. (lees verder pagina 7) 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1969 | | pagina 4