Boftelserie komt 'op toeren' Sneeuwruimen Verkoop frisdranken aan ons personeel De nieuwe bottelserie op de tweede eta ge van het vatengebouw is thans zover gereed, dat begin maart de eindtest ge houden kan worden. In zeer snel tem po is de omvangrijke bottelkolonne in elkaar gezet, waarbij tienduizenden on derdelen op hun plaats zijn gebracht. Reeds geruime tijd wordt met de serie proefgedraaid. De kleine onvolkomen heden konden in deze periode worden verholpen. Zodra de serie goed 'op toe ren' is, zal de Technische Dienst van de brouwerij haar overdragen aan de af deling Produktie. Het gewicht van de bottelserie bedraagt ongeveer 50.000 kilo. Daarbij komt nog de ruim 30 kubieke meter water, welke tijdens de produktie nodig is voor de spoelmachine en de pasteuriseerbak, wat nog een gewichtstoename betekent van 30.000 kilo. Om de vloer van de tweede etage tegen deze enorme druk bestand te doen zijn, werd destijds de vloer ge deeltelijk verstevigd en verhoogd. Als straks de serie volledig in bedrijf is, verloopt deze fase in de produktie bij zonder efficiënt. De pallets met lege emballage komen vanuit het expeditie centrum via de Geiselbaan naar de bot telarij. Daar rollen de pallets op een heftafel en worden de kisten op een rol- lenbaao gezet. Aan de voorzijde van de machine staat een automatische kisten- uitpakker, die vier kisten tegelijk leeg haalt. De spoelmachine heeft over de gehele breedte 46 korven. De capaciteit van de nieuwe serie bedraagt 36.000 flessen (30 cl.) per uur. Tussen spoelmachine en pasteuriseer bak staan twee vulmachines, elk met een capaciteit van 20.000 flessen per uur, opgesteld. Het plaatsen van twee vulmachines houdt verband met het op brengen van de Amstel-fliptopper, welke iets meer tijd vraagt dan het afsluiten van de fles met een gewone kroonkurk. Via een dubbeldeks pasteur en twee eti ketteermachines komen de flessen bij de automatische inpakker Hier worden ook weer vier kisten, die inmiddels in de kistenkeerder zijn schoongemaakt, tege lijk gevuld. De bottelserie heeft bijzonder lange en op sommige plaatsen zeer brede flessen- banen, waarop - om eventuele storingen op te vangen - duizenden flessen in re serve staan. De kisten worden vervol gens geheel automatisch en volgens pa troon op pallets gestapeld en wegge voerd naar het expeditiecentrum. Ruim genomen kan men voor het ge hele hierboven beschreven proces an derhalf uur rekenen, dat wil zeggen 20 minuten spoelen, 5 minuten vullen, 45 minuten pasteuriseren en 10 minuten etiketteren en transporteren. Naast de (lees verder pagina 4) De foto hieronder toont de 'uitgang' van de pasteuriseerbak en de vele fles- senbanen die zich rond de machine slin geren. Op de foto linksboven de auto matische flesseninpakker. 4«> -ak, TSÉMfc Carnaval in de sneeuw" betekende voor onze brouwerijmedewerkers in Helmond niettemin veel extra werk, want al wa ren in het zuiden nagenoeg alle carna valsoptochten door de hevige sneeuw val afgelast, in de café's werd er toch volop gefeest. De expeditie van vaten Amstelpils moest dus onverminderd voortgaan al leverde dit door de onbe gaanbaarheid van de wegen veel moei lijkheden op. Enkele vernuftige lieden in Helmond construeerden in allerijl een geïmpro viseerde sneeuwschuif en monteerden deze op een heftruck. Daarmee veeg den zij het hele binnenterrein prachtig schoon. De schuiver werd gevolgd door een reeds in het verleden gebruikte pe- kelbak, die men op een electrolorrie had vastgemaakt. De foto toont de ploeg sneeuwruimers in aktie. De verkoop aan ons personeel van fris dranken tegen een gereduceerde prijs be gint in Amsterdam op donderdag 20 februari. In Helmond kan men vanaf vrijdag 28 februari terecht. De verkoop in Amsterdam geschiedt ie dere donderdag en vrijdag na werktijd tussen 16.00 en 17.30 uur, nabij de nieuwe autogarage. Inleveren van leeg goed elke donderdagmorgen van 7.00 tot 8.15 uur. De verkoop in Helmond geschiedt elke vrijdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur in de loge van de Bewakingsdienst. In leveren van leeg goed elke vrijdagmor gen vóór aanvang van het werk. Voor de medewerkers in de buiten dienst wordt nog een speciale regeling gemaakt. Voor volledige gegevens verwijzen we naar de mededelingenborden. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1969 | | pagina 3