is Heineken
4
Brouwerij te Amsterdam.
Om onze medewerkers een inzicht te
geven in de historie en de groei van
Heineken, publiceren wij op deze en
volgende pagina een verhaal over het
Heineken-concern tot aan het moment
van de fusie.
Het Heineken concern bestaat thans
104 jaar. In 1864 koopt de 22-jarige
Gerard Adriaan Heineken de brouwerij
De Hooiberg voor 48.000,-.
Deze brouwerij werd in 1592 gesticht
door de brouwersweduwe Weyntgen El-
berts en was gevestigd aan de N.Z. Ach
terburgwal (thans Spuistraat). Onder de
naam Firma Heineken Co wordt het
bedrijf voortgezet met 20 man perso
neel.
Het dempen van de N.Z. Achterburg
wal is een goede reden om in de wei
landen buiten de stad een nieuwe brou
werij te bouwen, die in 1868 in gebruik
komt. Op de plaats van de oude brou
werij De Hooiberg verrijst een paar jaar
later het bierhuis „Die Port van Cleve".
De Amsterdamse brouwerij staat nog
steeds op dezelfde plaats waar zij in
1868 werd neergezet.
In 1873 komt de tweede Heineken ves
tiging tot stand in Rotterdam. Voor dat
doel vindt de omzetting plaats van de
Firma Heineken Co in de Heineken's
Bierbrouwerij Maatschappij N.V.
Met deze twee produktie-eenheden heeft
de onderneming gewerkt tot 1958 toen
de derde vestiging, de brouwerij te 's-
Hertogenbosch, gereed kwam.
De vierde vestiging is de kleine brouwe
rij De Sleutel te Dordrecht (uit 1433)
waarvan Heineken de meerderheid van
de aandelen verwierf in 1953. Deze
oudste industriële vestiging van ons land
maakt de laatste jaren de donkere Hei
neken bieren.
In de periode van 1873 tot 1958 heeft
de onderneming geleidelijk aan zijn po
sitie op de Nederlandse markt geves
tigd en uitgebreid en zich zeer veel
moeite gegeven wat de export betreft.
In tegenstelling tot de binnenlandse
markt is deze laatste aktiviteit tot aan
de dertiger jaren zonder veel succes ge
bleven. Pas in de laatste jaren voor de
oorlog en vooral in de periode daarna
krijgt de export een zeer sterke impuls,
waardoor Heineken uitgroeit tot een
van de belangrijkste exporteurs van Pil-
sener bier in de wereld.
Terugblikkend op de genoemde periode
kunnen enkele feiten niet onvermeld
blijven.
Brouwerij te Rotterdam.
Zo verrichte de Rotterdamse directeur
Feltmann pionierswerk door, met be
hulp van de ijsmachines van Prof. Lin
de, in 1880 een koelsysteem voor gist
en lagerkelders tot stand te brengen.
In 1886 maakte Dr. Elion een gistrein-
cultuur, die thans nog in gebruik is in
de brouwerij te Rotterdam. Heineken
was de tweede brouwerij ter wereld die
op dergelijke wijze haar gist verkreeg.
Het wetenschappelijk onderzoek en de
research worden sterk gestimuleerd
door Dr. H. P. Heineken, de zoon van
de oprichter, die van 1914 tot 1940
directeur van de onderneming was.
Een typisch voorbeeld van de behoefte
aan experimenteren was de bouw van
de z.g. proefziederij in 1932 (een kleine
2 hl brouwerij in de grote brouwerij te
Rotterdam, die zowel voor experimen
ten als voor de opleiding van personeel
kan worden gebruikt).
In 1931 stelde Heineken een eigen op
leiding van bazen in, waardoor men zich
onafhankelijk maakte van de Duitse
vaklieden.
Zeer verstrekkende gevolgen heeft de
maatregel gehad, die Heineken met de
andere grote Nederlandse brouwerijen in
1929 invoerde om zelf bier onder eigen
merk te bottelen.
In 1933 werd na de opheffing van de
drooglegging de eerste aanval op de
Amerikaanse markt ingezet, een markt,
die thans van alle individuele Heineken
markten de grootste is. De eerste zen
ding legaal ingevoerd buitenlands bier
werd door Jhr P. R. Feith, de tegen
woordige voorzitter van de raad van
commissarissen, aan boord van het s.s.
Statendam te New York geïntroduceerd.
Naast de export ontwikkelde zich kort
voor de Tweede Wereldoorlog nog een
andere internationale aktiviteit, namelijk
(vervolg op pagina 5)