is Heineken 4 Brouwerij te Amsterdam. Om onze medewerkers een inzicht te geven in de historie en de groei van Heineken, publiceren wij op deze en volgende pagina een verhaal over het Heineken-concern tot aan het moment van de fusie. Het Heineken concern bestaat thans 104 jaar. In 1864 koopt de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken de brouwerij De Hooiberg voor 48.000,-. Deze brouwerij werd in 1592 gesticht door de brouwersweduwe Weyntgen El- berts en was gevestigd aan de N.Z. Ach terburgwal (thans Spuistraat). Onder de naam Firma Heineken Co wordt het bedrijf voortgezet met 20 man perso neel. Het dempen van de N.Z. Achterburg wal is een goede reden om in de wei landen buiten de stad een nieuwe brou werij te bouwen, die in 1868 in gebruik komt. Op de plaats van de oude brou werij De Hooiberg verrijst een paar jaar later het bierhuis „Die Port van Cleve". De Amsterdamse brouwerij staat nog steeds op dezelfde plaats waar zij in 1868 werd neergezet. In 1873 komt de tweede Heineken ves tiging tot stand in Rotterdam. Voor dat doel vindt de omzetting plaats van de Firma Heineken Co in de Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij N.V. Met deze twee produktie-eenheden heeft de onderneming gewerkt tot 1958 toen de derde vestiging, de brouwerij te 's- Hertogenbosch, gereed kwam. De vierde vestiging is de kleine brouwe rij De Sleutel te Dordrecht (uit 1433) waarvan Heineken de meerderheid van de aandelen verwierf in 1953. Deze oudste industriële vestiging van ons land maakt de laatste jaren de donkere Hei neken bieren. In de periode van 1873 tot 1958 heeft de onderneming geleidelijk aan zijn po sitie op de Nederlandse markt geves tigd en uitgebreid en zich zeer veel moeite gegeven wat de export betreft. In tegenstelling tot de binnenlandse markt is deze laatste aktiviteit tot aan de dertiger jaren zonder veel succes ge bleven. Pas in de laatste jaren voor de oorlog en vooral in de periode daarna krijgt de export een zeer sterke impuls, waardoor Heineken uitgroeit tot een van de belangrijkste exporteurs van Pil- sener bier in de wereld. Terugblikkend op de genoemde periode kunnen enkele feiten niet onvermeld blijven. Brouwerij te Rotterdam. Zo verrichte de Rotterdamse directeur Feltmann pionierswerk door, met be hulp van de ijsmachines van Prof. Lin de, in 1880 een koelsysteem voor gist en lagerkelders tot stand te brengen. In 1886 maakte Dr. Elion een gistrein- cultuur, die thans nog in gebruik is in de brouwerij te Rotterdam. Heineken was de tweede brouwerij ter wereld die op dergelijke wijze haar gist verkreeg. Het wetenschappelijk onderzoek en de research worden sterk gestimuleerd door Dr. H. P. Heineken, de zoon van de oprichter, die van 1914 tot 1940 directeur van de onderneming was. Een typisch voorbeeld van de behoefte aan experimenteren was de bouw van de z.g. proefziederij in 1932 (een kleine 2 hl brouwerij in de grote brouwerij te Rotterdam, die zowel voor experimen ten als voor de opleiding van personeel kan worden gebruikt). In 1931 stelde Heineken een eigen op leiding van bazen in, waardoor men zich onafhankelijk maakte van de Duitse vaklieden. Zeer verstrekkende gevolgen heeft de maatregel gehad, die Heineken met de andere grote Nederlandse brouwerijen in 1929 invoerde om zelf bier onder eigen merk te bottelen. In 1933 werd na de opheffing van de drooglegging de eerste aanval op de Amerikaanse markt ingezet, een markt, die thans van alle individuele Heineken markten de grootste is. De eerste zen ding legaal ingevoerd buitenlands bier werd door Jhr P. R. Feith, de tegen woordige voorzitter van de raad van commissarissen, aan boord van het s.s. Statendam te New York geïntroduceerd. Naast de export ontwikkelde zich kort voor de Tweede Wereldoorlog nog een andere internationale aktiviteit, namelijk (vervolg op pagina 5)

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1968 | | pagina 4