C.B.O.-jeugd schreef opstellen
G. Nieuwenhuijzen
In Helmond
Zeer boeiend
Hoogtepunt
DIPLOMA-UITREIKING E.H.B.O.
Op 3 juli overleed na een lang
durig ziekbed de heer Giel Nieu
wenhuijzen, isoleerder op onze
Technische Dienst in Amster
dam. De heer Nieuwenhuijzen
was een man, die afgezien van
het feit, dat hij zijn vak huiten-
gewoon goed beheerste - altijd
klaar stond voor de brouwerij,
waar dat ook nodig was. Maar
hij was ook een man, die direct
bereid was om zijn medemens te
helpen en dat bovendien deed met
een lach op zijn gezicht. Ook was
hij in staat om een lach op het
gezicht van anderen te brengen.
Hij was een man, die allen die
met hem werkten opbeurde en
nooit sprak over de moeilijk
heden, die hij zelf dikwijls had.
Ook bij de Bedrijfsbrandweer was
hij een graag geziene collega, die
alle problemen met zijn zeer ori
ginele uitspraken uit de weg pro
beerde te ruimen. Om al deze
eigenschappen zullen wij hem
node missen en zal hij lang in
onze herinnering voortleven.
A. Bouwman
In de kantine van onze brouwerij in
Helmond zijn op dinsdag 4 juni E.H.-
B.O.-diploma's uitgereikt aan 15 cursis
ten, waarvan er 12 bij onze brouwerij in
Helmond werkzaam zijn. De overige
drie cursisten zijn werkzaam bij andere
Helmondse bedrijven.
De diploma's werden uitgereikt door ir.
J. Drost. In een korte toespraak dankte
hij de heren S. Bijkerken en W. Simons
(Hoofd B.Z.B.) voor het doceren van de
lessen, op dagen dat de bedrijfsarts, dr.
I. M. v. d. Thillart, door eigen studie
verhinderd was dit te doen. De heer
Drost noemde het verheugend dat er in
de kleine Helmondse bedrijfsgemeen-
schap nog mensen gevonden worden, die
bereid zijn om hun vrije tijd aan deze
cursus te besteden.
Ook dr. Van den Thillart sprak bij deze
In de Paasvakantie hebben 15 middel
bare scholieren een werkbezoek van vier
dagen aan onze brouwerij in Amsterdam
gebracht. De cursus geschiedde onder
auspiciën van het Contactcentrum Be
drijfsleven - Onderwijs. De leiding be
rustte bij de heer GStruiksma. Evenals
voorgaande jaren werd aan de cursisten
gevraagd een kort verslag van deze vier
dagen te maken. Eén van deze verslagen
- dat van Mary Baart - drukken wij
hierbij af.
Maandagmorgen omstreeks 10 uur
Het bedrijf is reeds in volle gang, maar
bij de hoofdingang is het rustig. Alleen
druppelen er wat middelbare scholieren
naar binnen. Voor ze naar binnen gaan,
blijven ze even staan en kijken ze, som
migen met wat angst, anderen onver
schillig, naar het imposante gebouw
waarin ze vier dagen van hun vakantie
zullen doorbrengen. Binnen gekomen
worden ze door een portier verwezen
naar een kelder, waar het enorm gezellig
is en waar ze, eerst nog wat schuchter,
maar steeds enthousiaster het vocht
zullen drinken, dat ze in de volgende
dagen van a tot z zullen leren kennen.
Dat waren wij, een stel meisjes en jon
gens die overal vandaan waren gekomen,
om in de Amstel Brouwerij kennis te
maken met het werk dat we later hopen
te gaan doen, of nu beslist niet meer
willen doen.
Wat mij persoonlijk betreft, het ging
alle verwachtingen te boven. Ik ging
er heen met de gedachte: 'leuk dat
laboratorium, maar de rest kan mij ge
stolen worden.' Maar zelfs de heren, die
spraken over de functie van de industrie
gelegenheid enkele woorden. Hij dankte
zijn assistenten voor de bewezen dien
sten en sprak de hoop uit dat allen, die
in samenleving en het personeelsbeleid
(waar ik me mijn hele leven nog nooit
voor geïnteresseerd heb) zijn in staat
geweest mij, en ik geloof ook wel de
anderen, te boeien hoewel de meesten,
vooral van groep 5, net als ik gekomen
waren uit belangstelling voor de labo
ratoria.
Ook de vele vragen, die naar voren
kwamen, hebben de uren in het leslokaal
niet verloren tijd doen worden en ze
toonden aan dat de mensen van de B-
afdeling zich niet alleen voor natuur-
kundesommen over liften (waarvan door
sommigen met het plezier van kleuters
gebruik is gemaakt) interesseerden, al
hoewel de bovengenoemde onderwerpen
voor de A-mensen meer werkelijkheid
zullen zijn geweest.
Van de rondleidingen vond ik die, waar
bij je het proces van het bierbrouwen
kon volgen, meer geslaagd dan die
waarbij je allerlei technische apparatuur
te zien kreeg waar ik, en doordat de
groep te groot was en door het lawaai,
niet veel van begrepen heb. Maar de dag
in de laboratoria was toch wel het
hoogtepunt. Ik vond het bijzonder aardig
dat men ons zelf liet knoeien en dat we
het dus niet alleen in theorie te horen
kregen. Het diner (waarbij men hoe
langer hoe vrolijker werd) met daarna
de musical vormden een volmaakt einde
van deze dag.
Dit alles zal nog wel lange tijd in onze
herinnering opkomen wanneer we weer
geconfronteerd worden met het ons nu
overbekende AMSTEL BIER.
Nogmaals hartelijk dank.
Mary Baart.
aan deze cursus hadden deelgenomen,
ook bij de herhalingscursus aanwezig
zouden zijn. Deze cursus wordt iedere
twee jaar gehouden. Na de toespraken
werd een toast op de cursisten uitge
bracht.
De geslaagden zijn de heren J. M. Bag-
germans, L. G. J. M. Beijers, W. Boetz-
kes, P. J. G. Driessen, J. Hendriks, J.
Lammers, J. Lian, P. Molenaar, A. v. d.
Putten, J. Sprengers, H. Steen. L. v. d.
Vrande.
Van de andere Helmondse bedrijven
slaagden de heren Bax (Nedschroef),
Van Hessel en Doeselaar (Van Dam).
Dankbetuiging
Hierbij wil ik, mede namens mijn echt
genote, eenieder hartelijk danken voor
de vele goede wensen en prachtige
cadeaux, die ik bij mijn 40-jarig jubi
leum mocht ontvangen.
J. P. Bleylevens
2