Nieuwe kantine gaat volgende week open VTA Vier stoelen per tafel, de tafels weer aangeschoven tot een grotere eenheid. Links het aquarium, dat compleet is geschonken door de visclub en ook door de leden daarvan wordt onderhouden. De uitmondingen van het sprinkler-brandblussysteem aan de zoldering zijn duidelijk zichtbaar. De grote rondingen zijn afzuigkokers van het airconditioningsysteem, de kleine de luidsprekers. Vervolg van pag. 1) boven kijken: in het plafond zitten de afgedekte tl-armaturen, de luidsprekers en de afzuigkokers van de airconditio ning. Bovendien zijn er tientallen tuitjes te zien, sprinklers, die water gaan sproeien zodra bij brand de temperatuur de zeventig graden heeft bereikt. Hoewel zeer nuttig kunnen deze brandblussertjes moeilijk beschouwd worden als bijdra gen tot verhoging van de fraaie aanblik. De airconditioning zorgt ervoor dat de temperatuur een konstante waarde blijft behouden. In verband hiermede moeten de ramen steeds gesloten blijven. Zowel de bouw als de inrichting van de kantine is goed en degelijk, maar zeker niet luxueus. Dat wil niet zeggen dat de zaak met een paar duizend gulden be keken is. Er staan 125 tafels met vijfhonderd stoelen, zodat er ruimschoots plaats is voor iedereen, gezien het feit dat er in ploegen wordt gegeten. Worden de stoe ien in bioscoopopstelling geplaatst, dus in rijen, dan kunnen er duizend staan. Langs de wand zijn smetplanken beves tigd om de muren te beschermen tegen de stoelleuningen (speciaal voor de wip pers). Is men eenmaal gezeten dan vallen aller lei zaken op die het verblijf veraange namen: er staan enkele bakken met planten en er is ook een aquarium met een menigte vissen, waaronder kleine die achter de kop van een flinke speld schuil zouden kunnen gaan. Dit aquarium is een geschenk van de leden van de vis club die het zelf hebben gemaakt en ook het onderhoud voor hun rekening heb ben genomen. Ook het uitzicht is de moeite waard, want men zit in de kantine op een van de hoogste punten in de omtrek. Aan de achterwand is het luidklokje opgehangen dat sedert 1921 in het wa tertorentje heeft gehangen, dat samen met het uurwerk een geschenk was van het personeel bij het vijftigjarig bestaan van de Amstel Brouwerij in 1920. Dat torentje is enkele jaren geleden gesloopt in verband met de verbouwing. Maar nu is het luidklokje weer in de open baarheid getreden. En het zal te horen zijn ook. Telkens als een vat bier wordt aangeslagen in de kantine zal de hamer pneumatisch worden opgeheven waarna hij zal neervallen op de rand; de aan wezigen horen dan de klank van dit in Engeland gegoten klokje. Men zegt dat het luiden van een bel bij het aanslaan van een vat bier een oud brouwerij- gebruik is. De luidsprekers in de zoldering en aan de wand kunnen zowel radio- als band en grammofoonmuziek ten gehore bren gen; ze kunnen ook voor mededelingen en oproepen worden gebruikt en. ze kunnen ook gewoon zwijgen. Voor alle mechanische, elektrische en elektronische hulpmiddelen is natuurlijk een bedieningspaneel nodig, dat naast de uitgang is aangebracht. Een van de din gen die niet van hieruit te bedienen zijn is de klok, die de begin- en eindtijd van de pauze aangeeft. Over de wijze waarop men aan het natje en het droogje komt kunt u hiernaast lezen. De keuken is uitgerust met allerhande apparatuur, nodig om het voedsel en de drank te bereiden; gedeeltelijk is deze afkomstig van de oude kantine. Er is een speciale koelcel aanwezig en een spoelmachine waarin de vaat kan wor den gewassen met een capaciteit van duizend stuks per uur en op de tapkast prijken twee zwanehalsbierpompen. De kantinebeheerder, de heer Joosse, heeft een eigen kantoortje waaruit hij de or ganisatie kan leiden. ,,De kantine moest worden ingepast in de bestaande bebouwing," zegt architect Nicolai, ,,en dat bracht wel enige moei lijkheden mee. Er moest bijvoorbeeld een bouwkraan op een dak van het com plex worden gezet; teneinde de last van deze kraan te kunnen dragen werden van de grond af pijlers onder dat dak geplaatst. Zo'n kraan op een gebouw heb ik nog niet eerder meegemaakt." De bouw is begonnen in december en heeft negen maanden geduurd. Het ge hele werk werd uitgevoerd door en onder verantwoordelijkheid van de Holland- sche Betonmaatschappij, die hiervoor diverse onderaannemers had ingescha keld, o.a. De Vries Robbé voor de staal constructie. Onder de kantine bevinden zich de nieuwe legerkelder, gistkelder en bier opslag. De grote belangstelling die er voor deze nieuwe kantine bestaat is niet verwon derlijk, als men voor ogen houdt dat dit een van de zeldzame projekten is waar mee het gehele personeel in Amsterdam te maken heeft. WAT KOSTEN DE CONSUMPTIES? Koffie ƒ0,05 Belegde broodjes „0,35-0,50 Lunchpakket (4 boterh.) 0,75 Uitsmijter 1,50 Croquet 0,25 Warme worst (4 0,30 V2 0,60 Biefstuk met brood 1,50 Gehakt 0,35 Soep van de dag 0,30 Diverse koeken „0,15-/0,25 Limonade Eieren dagprijs Melk t Fruit Na 17 oktober: Warme maaltijd bestaande uit soep/dagmaal tijd/fruit 2,50

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1966 | | pagina 2