Nieuwe kantine gaat volgende week open
VTA
Vier stoelen per tafel, de tafels weer aangeschoven tot een grotere eenheid. Links
het aquarium, dat compleet is geschonken door de visclub en ook door de leden
daarvan wordt onderhouden.
De uitmondingen van het sprinkler-brandblussysteem aan de zoldering zijn duidelijk
zichtbaar. De grote rondingen zijn afzuigkokers van het airconditioningsysteem,
de kleine de luidsprekers.
Vervolg van pag. 1)
boven kijken: in het plafond zitten de
afgedekte tl-armaturen, de luidsprekers
en de afzuigkokers van de airconditio
ning. Bovendien zijn er tientallen tuitjes
te zien, sprinklers, die water gaan
sproeien zodra bij brand de temperatuur
de zeventig graden heeft bereikt. Hoewel
zeer nuttig kunnen deze brandblussertjes
moeilijk beschouwd worden als bijdra
gen tot verhoging van de fraaie aanblik.
De airconditioning zorgt ervoor dat de
temperatuur een konstante waarde blijft
behouden. In verband hiermede moeten
de ramen steeds gesloten blijven.
Zowel de bouw als de inrichting van de
kantine is goed en degelijk, maar zeker
niet luxueus. Dat wil niet zeggen dat de
zaak met een paar duizend gulden be
keken is.
Er staan 125 tafels met vijfhonderd
stoelen, zodat er ruimschoots plaats is
voor iedereen, gezien het feit dat er in
ploegen wordt gegeten. Worden de stoe
ien in bioscoopopstelling geplaatst, dus
in rijen, dan kunnen er duizend staan.
Langs de wand zijn smetplanken beves
tigd om de muren te beschermen tegen
de stoelleuningen (speciaal voor de wip
pers).
Is men eenmaal gezeten dan vallen aller
lei zaken op die het verblijf veraange
namen: er staan enkele bakken met
planten en er is ook een aquarium met
een menigte vissen, waaronder kleine die
achter de kop van een flinke speld schuil
zouden kunnen gaan. Dit aquarium is
een geschenk van de leden van de vis
club die het zelf hebben gemaakt en ook
het onderhoud voor hun rekening heb
ben genomen.
Ook het uitzicht is de moeite waard,
want men zit in de kantine op een van
de hoogste punten in de omtrek.
Aan de achterwand is het luidklokje
opgehangen dat sedert 1921 in het wa
tertorentje heeft gehangen, dat samen
met het uurwerk een geschenk was van
het personeel bij het vijftigjarig bestaan
van de Amstel Brouwerij in 1920. Dat
torentje is enkele jaren geleden gesloopt
in verband met de verbouwing. Maar
nu is het luidklokje weer in de open
baarheid getreden. En het zal te horen
zijn ook. Telkens als een vat bier wordt
aangeslagen in de kantine zal de hamer
pneumatisch worden opgeheven waarna
hij zal neervallen op de rand; de aan
wezigen horen dan de klank van dit in
Engeland gegoten klokje. Men zegt dat
het luiden van een bel bij het aanslaan
van een vat bier een oud brouwerij-
gebruik is.
De luidsprekers in de zoldering en aan
de wand kunnen zowel radio- als band
en grammofoonmuziek ten gehore bren
gen; ze kunnen ook voor mededelingen
en oproepen worden gebruikt en. ze
kunnen ook gewoon zwijgen.
Voor alle mechanische, elektrische en
elektronische hulpmiddelen is natuurlijk
een bedieningspaneel nodig, dat naast de
uitgang is aangebracht. Een van de din
gen die niet van hieruit te bedienen zijn
is de klok, die de begin- en eindtijd van
de pauze aangeeft.
Over de wijze waarop men aan het natje
en het droogje komt kunt u hiernaast
lezen.
De keuken is uitgerust met allerhande
apparatuur, nodig om het voedsel en de
drank te bereiden; gedeeltelijk is deze
afkomstig van de oude kantine. Er is
een speciale koelcel aanwezig en een
spoelmachine waarin de vaat kan wor
den gewassen met een capaciteit van
duizend stuks per uur en op de tapkast
prijken twee zwanehalsbierpompen. De
kantinebeheerder, de heer Joosse, heeft
een eigen kantoortje waaruit hij de or
ganisatie kan leiden.
,,De kantine moest worden ingepast in
de bestaande bebouwing," zegt architect
Nicolai, ,,en dat bracht wel enige moei
lijkheden mee. Er moest bijvoorbeeld
een bouwkraan op een dak van het com
plex worden gezet; teneinde de last van
deze kraan te kunnen dragen werden
van de grond af pijlers onder dat dak
geplaatst. Zo'n kraan op een gebouw
heb ik nog niet eerder meegemaakt."
De bouw is begonnen in december en
heeft negen maanden geduurd. Het ge
hele werk werd uitgevoerd door en onder
verantwoordelijkheid van de Holland-
sche Betonmaatschappij, die hiervoor
diverse onderaannemers had ingescha
keld, o.a. De Vries Robbé voor de staal
constructie.
Onder de kantine bevinden zich de
nieuwe legerkelder, gistkelder en bier
opslag.
De grote belangstelling die er voor deze
nieuwe kantine bestaat is niet verwon
derlijk, als men voor ogen houdt dat dit
een van de zeldzame projekten is waar
mee het gehele personeel in Amsterdam
te maken heeft.
WAT KOSTEN
DE CONSUMPTIES?
Koffie
ƒ0,05
Belegde broodjes
„0,35-0,50
Lunchpakket
(4 boterh.)
0,75
Uitsmijter
1,50
Croquet
0,25
Warme worst (4
0,30
V2
0,60
Biefstuk met brood
1,50
Gehakt
0,35
Soep van de dag
0,30
Diverse koeken
„0,15-/0,25
Limonade
Eieren
dagprijs
Melk t
Fruit
Na 17 oktober:
Warme maaltijd
bestaande uit
soep/dagmaal
tijd/fruit
2,50