Met de handen maken wat de
Vervolg van pag. 1
eerst allemaal met de hand. De voor
bereidingen hebben twee jaar geduurd
en tenslotte is de machine in een maand
of zeven acht gebouwd door twee van
onze mensen. Dat is de gewoonte hier:
je wordt aan een projekt gezet en dan
doe je ook niets anders totdat het pro
jekt af is. Het grote voordeel is dat de
mensen alle problemen rond zo'n werk
stuk kennen, ze zijn er zo vertrouwd
mee geraakt dat ze de meeste van die
problemen ook wel kunnen oplossen. U
begrijpt wel dat de vulmachine of een
zo ingewikkeld apparaat als een stannio-
leermachine alleen ju,aar met succes ont
wikkeld kan worden wanneer wij de
steun krijgen van de mensen die er mee
moeten werken; want wat wij construc
tief heel mooi vinden, kan de praktijk
man soms wel verfoeien, omdat er niet
mee te werken is."
Nauwe samenwerking is er tussen de
instrumentmakerij en de afdeling meet-
en regeltechniek. Deze laatste kan de
meeste voorkomende reparaties (behalve
van het elektronische gedeelte) in de
geautomatiseerde afdelingen zelf ver
richten. De afgelopen jaren is de auto
matisering tot stand gekomen in het
brouwhuis, de machinekamer en de
wortkoeling (de programmering hiervan
is het werk geweest van de heer Oostra).
Die automatisering moge zich dan voor
het gros van ons personeel geruisloos
voltrekken, de resultaten zijn indruk
wekkend; vooral de wortkoeling is een
prachtig staal van vakmanschap, van de
constructeur en de instrumentmaker, de
electriciën en de pijpmonteur.
Er gaan in al dat uitdenken en proberen
heel wat manuren zitten en dan wil de
leiding weieens weten wat er nu eigenlijk
ogen nog niet hebben gezien
al die tijd is gedaan en dan zet men zich
aan het schrijven. Uit zo'n rapport
mogen wij wat overnemen - het zal
menigeen tot nadenken stemmen.
(Het fragment gaat over de indertijd
in ontwikkeling zijnde stannioleerma-
chine en wel in het bijzonder over het
opbrengen van het stanniool om de hals
en de kroonkurk van de fles.)
Vervolgens werd een klein borsteltje
aan een arm bevestigd en zodanig ge-
sychroniseerd met het afsnijapparaat,
dat de harde zijde van het stanniool
tegen de fles gewreven werd. Dit bleek
te voldoen, maar nu liep de bovenzijde
van het stanniool met een punt om de
hals van de fles. De houder van het mes
werd omgedraaid. Dit gaf een grote ver
betering, maar nu bleek dat door het
uit het midden stellen, de flap aan een
zijde zo groot geworden was, dat het
stanniool bestemd voor de tweede fles
op het stanniool van de eerste fles stuitte.
In verband hiermede werd de afstand
van de flessen in de ketting met de
helft vergroot, terwijl ook de snelheid
van de ketting om synchroon met het
afsnijapparaat te blijven, veranderd
moest worden. Dit bleek een grote ver
betering te zijn, omdat het stanniool nu
niet meer het stanniool van de vorige
fles raakte. Het enige bezwaar was, dat
het stanniool, hoewel goed, toch nog
met een punt om de fles kwam en nog
niet glad genoeg was. De vertikale
borstel werd toen verlengd van 18 op
30 cm; het resultaat was veel beter,
maar nu kon de roterende borstel niet
meer geplaatst worden omdat de ketting
te kort was En zo voort. En zo
voort.
Maar de machine draait. En goed.
In de bottelarij op de tweede verdieping
worden flessen gevuld met Gold en na
de pasteurisatie naar een jakobsladder
geleid die ze met grote snelheid naar de
derde verdieping brengt alwaar ze een
stanniool kraag krijgen.
Entre el segundo y el tercer piso de la
Botelleria se ha instalado un jakobs
ladderuna cinta transportadora de
botellas. Por ahi suben las botellas de
cerveza ,,Goldpara que en el tercer
piso sean provistas de un cuello de folio
dorado.
BEL 333
Als u ziet dat ergens een reklamebord
van de brouwerij besmeurd is, als ergens
een lichtbak niet brandt, als een neon-
reklame niet goed funktioneert.
Dergelijke feilen kunt U melden aan
toestel 333.
Bel 333 ook als een kastelein u deelge
noot maakt van een bierklacht.
Bel 333 als in een winkel of een slijterij
het Amstel bier op een verkeerde plaats
staat.
Onze vertegenwoordigers en inspecteurs
komen door het hele land. Zij zien veel
en horen veel, maar niet alles. Wat zij
horen en zien rapporteren zij en zij we
ten bij wie ze met afnemersklachten en
andere opmerkingen moeten zijn. Voor
degenen die niets met de buitendienst te
maken hebben ligt dat anders, voor hen
is toestel 333.
Dus zodra iemand tegen u zegt: „Jij
bent toch van de brouwerij kan jij
niet eens zeggen dat
In zo'n geval belt u 333.
En als niemand iets in deze geest tegen
u zegt, maar als u zelf iets opmerkt -
toestel 333.
Laat het weten aan toestel 333. U be
wijst er de brouwerij een dienst mee en
bewerkstelligt dat de aanblik van ons
bedrijf stelselmatig wordt gecontroleerd
en op effectieve wijze kan worden ge
reageerd op klachten en opmerkingen.
Wilt u daaraan meehelpen?
Bel dan 333.
De heer Stiphout bij de freesmachine in de instrumentmakerij