In de loop van september nieuwe kantine klaar Paasverrassing 3 De kantinekommissie heeft donderdag 10 februari in het leslokaal met belang stelling geluisterd naar de heer J. J. F. Nicolai van het architectenbureau Lang- hout. Deze zette aan de hand van een zeer fraaie maquette uiteen hoe de nieu we kantine zou worden. Zo'n maquette is een uiterst praktisch soort poppenhuis met afneembaar dak, dat onmiddellijk duidelijk maakt hoe alles in elkaar zit en op elkaar aansluit. De kantine is in aanbouw op de hoogte van de vierde verdieping van het vaten- gebouw, boven de voormalige ijsfabriek en men kan de bouw zien vanaf de ver- bindingsbrug die tussen de bottelarij en het laboratorium loopt. Komende van de bottelarij ziet men de kantine aan de rechterhand. Als de kantine klaar is zal men van die brug af een muur zien, maar de wand daar tegenover wordt ge heel van glas, evenals de zijwand links. De kantine bestaat uit een eetzaal, een keuken en een gedeelte met toiletten en garderobe; hier zijn ook de deuren die toegang geven tot het trappenhuis en de lift. Deze lift wordt speciaal aange bracht voor de kantinebezoekers, en heeft verder stopplaatsen bij de begane grond, afdeling condensatoren en op slagruimte. Komt men met de lift op de kantine verdieping aan dan ziet men tegenover zich de spijzenbalie, die de afscheiding vormt met de keuken. Gaat men links af dan betreedt men de eetzaal en deze heeft als afscheiding met de keuken een drankenbalie. De derde balie ligt tegen over de spijzenbalie en is bestemd voor het afgeven van de vuile vaat. De eetzaal heeft dus twee wanden van glas, bestaande uit dubbele ruiten. Het dak steekt iets uit en dit heeft een twee ledig doel: het werkt als zonwering en dient als bevestigingslijst voor een rail waaraan een glazenwaskooi bevestigd kan worden. De eetzaal is 33 meter lang en 18 meter breed en is gemeubileerd met stapelbare stoelen en tafels met een blad van for mica. Er kunnen 525 mensen plaats ne men. Worden de stoelen in bioscoopop stelling gezet, dan kunnen er duizend mensen zitten. Aan de kant van de keuken is een loop pad, dat van de zaal is gescheiden door een aantal bloembakken. Ook in de zaal zelf staan bloembakken. De blinde muur wordt van betonblok ken gemaakt met een houten stootrand waartegen men kan leunen. De zolder is van een soort vezelmateriaal en hier in zijn twaalf luidsprekers (en zes aan de wand), 36 tl-armaturen en enige ga ten voor warme lucht aangebracht. Slot op pag. 4) AMSTEL Mensen die werken krijgen ideëen Bijna iedereen zal het hiermee eens zijn want werken bestaat veelal uit creatief bezig zijn, uit denken en doen, uit com bineren, kiezen en toepassen van moge lijkheden. Men vraagt zich al doende af of het misschien beter, sneller, anders of goedkoper gedaan kan worden. Op deze manier komen wij tot een opti male prestatie en dat is toch uiteindelijk de bedoeling van ons werken hier. Nog vers in het geheugen ligt de Nieuw jaarsrede van onze directeur, de heer P. Kranenberg, waarin hij o.a. de eco nomische situatie schetste van ons be drijf. Grondstoffen- en arbeidskosten zijn gestegen, de bieraccijns werd boven dien verhoogd. Om ons marktaandeel te behouden en te vergroten zijn vele grote investeringen nodig. Deze verhoogde kosten kunnen niet door prijsverhogingen alléén worden opgevangen. Gelukkig is onze productiviteit gestegen. Alles bij elkaar genomen, wordt van ons bedrijf het uiterste gevraagd. De heer Kranenberg vroeg van ons al len, zonder enige uitzondering, een ern stige poging te doen om de doelmatig heid van onze dagelijkse arbeid te ver beteren. En het gaat hierbij niet in de eerste plaats om de „grote dingen". Die kunt u gerust overlaten aan de specialisten, die wij op elk terrein binnen ons bedrijf hebben. Doen die specialisten het dan zo slecht dat de ideeën toch van de niet-specialis- ten moeten komen? Zo is het nu ook weer niet. De specia listen zijn in staat op grond van hun specifieke kennis de „grote dingen" uit te denken en te ontwikkelen doch meest al niet tot in alle details. Pas als de ma chines draaien of een andere werkwijze wordt ingevoerd, komt het aan op de man die het dan gaat uitvoeren. Het gaat om eenvoudige verbeteringen die echter grote besparingen kunnen op leveren. Kijk eens om u heen en probeer kritisch te kijken naar wat er doelmatig kan ge beuren en stuur dan vooral uw idee ook in. Ter stimulering stelt de Ideeënvat- commissie een extra Paasverrassing be schikbaar voor alle beloonde ideeën die ingestuurd worden in de periode van maandag 21 februari tot en met vrijdag 11 maart 1966. De maquette van de nieuwe kantine zoals hij aan de kantinecommissie is getoond. Het bedekte gedeelte rechts onder bevat de liftschacht en dit ziet men ook van de loopbrug naar het laboratorium, die men geheel rechts moet denken. Links de eetzaal, in het midden de keuken, rechts en rechtsachter de toiletten en de garderobe. IDEEËN

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1966 | | pagina 3