In de loop van september nieuwe kantine klaar
Paasverrassing
3
De kantinekommissie heeft donderdag
10 februari in het leslokaal met belang
stelling geluisterd naar de heer J. J. F.
Nicolai van het architectenbureau Lang-
hout. Deze zette aan de hand van een
zeer fraaie maquette uiteen hoe de nieu
we kantine zou worden. Zo'n maquette
is een uiterst praktisch soort poppenhuis
met afneembaar dak, dat onmiddellijk
duidelijk maakt hoe alles in elkaar zit
en op elkaar aansluit.
De kantine is in aanbouw op de hoogte
van de vierde verdieping van het vaten-
gebouw, boven de voormalige ijsfabriek
en men kan de bouw zien vanaf de ver-
bindingsbrug die tussen de bottelarij en
het laboratorium loopt. Komende van
de bottelarij ziet men de kantine aan de
rechterhand. Als de kantine klaar is zal
men van die brug af een muur zien,
maar de wand daar tegenover wordt ge
heel van glas, evenals de zijwand links.
De kantine bestaat uit een eetzaal, een
keuken en een gedeelte met toiletten en
garderobe; hier zijn ook de deuren die
toegang geven tot het trappenhuis en de
lift. Deze lift wordt speciaal aange
bracht voor de kantinebezoekers, en
heeft verder stopplaatsen bij de begane
grond, afdeling condensatoren en op
slagruimte.
Komt men met de lift op de kantine
verdieping aan dan ziet men tegenover
zich de spijzenbalie, die de afscheiding
vormt met de keuken. Gaat men links
af dan betreedt men de eetzaal en deze
heeft als afscheiding met de keuken een
drankenbalie. De derde balie ligt tegen
over de spijzenbalie en is bestemd voor
het afgeven van de vuile vaat.
De eetzaal heeft dus twee wanden van
glas, bestaande uit dubbele ruiten. Het
dak steekt iets uit en dit heeft een twee
ledig doel: het werkt als zonwering en
dient als bevestigingslijst voor een rail
waaraan een glazenwaskooi bevestigd
kan worden.
De eetzaal is 33 meter lang en 18 meter
breed en is gemeubileerd met stapelbare
stoelen en tafels met een blad van for
mica. Er kunnen 525 mensen plaats ne
men. Worden de stoelen in bioscoopop
stelling gezet, dan kunnen er duizend
mensen zitten.
Aan de kant van de keuken is een loop
pad, dat van de zaal is gescheiden door
een aantal bloembakken. Ook in de zaal
zelf staan bloembakken.
De blinde muur wordt van betonblok
ken gemaakt met een houten stootrand
waartegen men kan leunen. De zolder
is van een soort vezelmateriaal en hier
in zijn twaalf luidsprekers (en zes aan
de wand), 36 tl-armaturen en enige ga
ten voor warme lucht aangebracht.
Slot op pag. 4)
AMSTEL
Mensen die werken
krijgen ideëen
Bijna iedereen zal het hiermee eens zijn
want werken bestaat veelal uit creatief
bezig zijn, uit denken en doen, uit com
bineren, kiezen en toepassen van moge
lijkheden. Men vraagt zich al doende af
of het misschien beter, sneller, anders of
goedkoper gedaan kan worden.
Op deze manier komen wij tot een opti
male prestatie en dat is toch uiteindelijk
de bedoeling van ons werken hier.
Nog vers in het geheugen ligt de Nieuw
jaarsrede van onze directeur, de heer
P. Kranenberg, waarin hij o.a. de eco
nomische situatie schetste van ons be
drijf. Grondstoffen- en arbeidskosten
zijn gestegen, de bieraccijns werd boven
dien verhoogd.
Om ons marktaandeel te behouden en
te vergroten zijn vele grote investeringen
nodig. Deze verhoogde kosten kunnen
niet door prijsverhogingen alléén worden
opgevangen.
Gelukkig is onze productiviteit gestegen.
Alles bij elkaar genomen, wordt van ons
bedrijf het uiterste gevraagd.
De heer Kranenberg vroeg van ons al
len, zonder enige uitzondering, een ern
stige poging te doen om de doelmatig
heid van onze dagelijkse arbeid te ver
beteren.
En het gaat hierbij niet in de eerste
plaats om de „grote dingen". Die kunt
u gerust overlaten aan de specialisten,
die wij op elk terrein binnen ons bedrijf
hebben.
Doen die specialisten het dan zo slecht
dat de ideeën toch van de niet-specialis-
ten moeten komen?
Zo is het nu ook weer niet. De specia
listen zijn in staat op grond van hun
specifieke kennis de „grote dingen" uit
te denken en te ontwikkelen doch meest
al niet tot in alle details. Pas als de ma
chines draaien of een andere werkwijze
wordt ingevoerd, komt het aan op de
man die het dan gaat uitvoeren.
Het gaat om eenvoudige verbeteringen
die echter grote besparingen kunnen op
leveren.
Kijk eens om u heen en probeer kritisch
te kijken naar wat er doelmatig kan ge
beuren en stuur dan vooral uw idee ook
in. Ter stimulering stelt de Ideeënvat-
commissie een extra Paasverrassing be
schikbaar voor alle beloonde ideeën die
ingestuurd worden in de periode van
maandag 21 februari tot en met vrijdag
11 maart 1966.
De maquette van de nieuwe kantine zoals hij aan de kantinecommissie is getoond.
Het bedekte gedeelte rechts onder bevat de liftschacht en dit ziet men ook van de
loopbrug naar het laboratorium, die men geheel rechts moet denken. Links de
eetzaal, in het midden de keuken, rechts en rechtsachter de toiletten en de
garderobe.
IDEEËN